Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump kasvatti etumatkaansa tiistain esivaaleissa, Sanders tavoitti niukasti Clintonia

Tiistain esivaaleja USA:ssa varjostivat Brysselin terrori-iskut.

Ulkomaat
 
MARIO ANZUONI Reuters
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton poseerasi kannattajilleen kampanjatilaisuudessa Phoenixissa, Arizonassa tiistaina.
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton poseerasi kannattajilleen kampanjatilaisuudessa Phoenixissa, Arizonassa tiistaina. Kuva: MARIO ANZUONI Reuters

Donald Trump kasvatti etumatkaansa republikaanisiin kilpakumppaneihinsa Arizonan ja Utahin esivaaleissa. Bernies Sanders sen sijaan tavoitti niukasti Hillary Clintonin etumatkaa, joka on kuitenkin edelleen selvä. Demokraatit äänestivät tiistaina Arizonan ja Utahin lisäksi myös Idahossa.

Republikaanien esivaaleissa Trump vei Arizonan, hänen kilpakumppaninsa Ted Cruz Utahin. Kokonaistilanteessa Trumpin etumatka kasvoi, koska Arizonassa oli jaossa enemmän valitsijamiehiä kuin Utahissa.

Clinton voitti Sandersin Arizonan demokraattien esivaalissa, mutta hävisi tälle Idahossa ja Utahissa. Kokonaistuloksissa Sanders kiri hitusen Clintonin etumatkaa kiinni.

Vaikka tulokset näyttävät Clintonin kilpakumppanin Bernie Sandersin kannalta hyvältä, Clintonin etumatka Sandersiin on selkeä. Sandersilla on The New York Times -lehden laskelmien mukaan nyt 946 valitsijamiestä ja Clintonilla 1 690 tarvittavista 2383 valitsijamiehestä ja Trumpilla 739 tarvittavista 1 237 valitsijamiehestä. Republikaanien leirissä Trumpin lähimmällä kilpailijalla Cruzilla on 465 valitsijaa.

Tiistain vaaleja varjostivat Brysselin terrori-iskut. Niiden arveltiin hyödyttävät Trumpia, joka on halunnut kieltää kaikilta muslimeilta pääsyn Yhdysvaltoihin.

Arizonassa äänestäjiin näytti vedonneen myös Trumpin siirtolaisvastainen viesti, sillä Arizona on Meksikon rajalla. Viime vuonna rajavartijat ottivat Arizonan rajalla kiinni 70 000 luvatonta siirtolaista, joista suurin osa oli meksikolaisia.

Myös Clinton otti tiistaina kantaa Brysselin terrori-iskuihin. Entinen ulkoministeri korosti omaa kokemustaan ja sanoi, että Yhdysvallat tarvitsee ”vakaita käsiä” vaikeassa maailmantilanteessa.

Viittaus käsiin tulkittiin piikiksi Trumpille, jota on aiemmin pilkattu pienistä käsistä.

Jonot äänestyspaikoille Idahossa ja Utahissa olivat tiistai-iltana poikkeuksellisen pitkät, ja jotkut äänestäjät olivat seisoneet jonossa kaksikin tuntia päästäkseen äänestämään.

Arizonassa ja Utahissa sekä republikaanit että demokraatit äänestivät oman puolueensa presidenttiehdokkaasta. Idahossa uurnilla kävivät vain tiistaina vain demokraatit.

Oikaisu torstaina 24. maaliskuuta klo 14.19: Korjattu otsikkoon kolmen osavaltion esivaalien sijaan tiistain esivaalit. Republikaanit äänestivät tiistaina kahdessa osavaltiossa, demokraatit kolmessa.

Oikaisu torstaina 24. maaliskuuta klo 14.13: Bernie Sanders tavoitti hieman Hillaryn Clintonin etumatkaa tiistain esivaaleissa. Aiemmin kirjoituksessa luki, että Clinton olisi entisestään kasvattanut etumatkaansa. Valitsijamiesten määrät tarkennettu The New York Times -lehden torstain lukujen mukaisiksi.

Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Kolme asiaa, joihin esivaalien tuloksessa kannattaa kiinnittää huomiota
Helsingin Sanomien Yhdysvaltojen kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski tiivistää, mikä muuttui Yhdysvaltain esivaalituloksen myötä. Editointi: Mark Autio.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat