Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rankka rikostausta, yhteyksiä Pariisin iskuihin – tällaisia ovat Brysselin terroristiepäillyt

Brysselin iskujen itsemurhapommittajat on Belgian mediassa tunnistettu veljeksiksi, joilla on rankka aiempi rikostausta.

Ulkomaat
 
HANDOUT
Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin tiistaisen terrori-iskun epäillyistä. Ainakin yhden heistä epäillään räjäyttäneen itsensä lentokentällä.
Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin tiistaisen terrori-iskun epäillyistä. Ainakin yhden heistä epäillään räjäyttäneen itsensä lentokentällä. Kuva: HANDOUT

Brysselin itsemurhaiskuista epäillyt on Belgian mediassa tunnistettu paikallisiksi veljeksiksi, joilla on rankka aiempi rikostausta. Kolmas epäilty on puolestaan yksi Belgian ensimmäisistä jihadisteista, joka lähti Syyriaan jo vuonna 2012.

Heillä kaikilla epäillään Belgian lehdistön mukaan olevan yhteyksiä Pariisin terrori-iskuihin. Heistä piirtyy ensitietojen perusteella kuva, jossa he ovat olleet pyörittämässä järjestelmällisesti laajempaa terroristiverkostoa useassa maassa.

Poliisilähteet ovat vahvistaneet useille medioille, että itsemurhaiskuista epäillyt ovat Khalid ja Ibrahim el-Bakraoui. Het Laatste Nieuws -lehden mukaan veljekset ovat kotoisin Brysselistä ja heillä on Belgian passi.

Yleisradioyhtiö RTBF:n tietojen mukaan Ibrahim El Bakraoui olisi räjäyttänyt itsensä Zaventemin lentokentällä, ja hänen veljensä Khalid Maelbeekin metroasemalla. Yksityiskohdat veljesten eilisistä liikkeistä ovat kuitenkin epäselviä, koska aiemmin molempien miesten on uutisoitu tallentuneen lentokentän turvakameroiden kuviin. RTBF viittaa tiedoissaan poliisilähteisiin.

27-vuotias Khalid ja 30-vuotias Ibrahim ovat tunnettuja muusta aiemmasta rikollisuudesta ja jengitoiminnasta. Ibrahim on Het Laatste Nieuws -lehden mukaan tuomittu oikeudessa jo vuonna 2010 hyökättyään Brysselissä rahanvaihtotoimistoon ja ammuttuaan sen jälkeen poliisia Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä. Khalidin puolestaan kerrotaan syyllistyneen väkivaltaiseen autokaappaukseen vuonna 2011.

Reuters
Brysselin terrori-iskujen kolmas epäilty Najim Laachraoui.
Brysselin terrori-iskujen kolmas epäilty Najim Laachraoui.

Kolmas epäilty, 24-vuotias Najim Laachraoui on La Dernière Heure -lehden mukaan myös kotoisin Brysselistä Schaerbeekin kaupunginosasta. Hän on lehden mukaan Brysselin ensimmäisiä Syyriaan lähteneitä jihadisteja, ja hänellä oli jo vuonna 2012 taistelunimi ”Abu Idriss”. Tämän jälkeen hän on kiertänyt Eurooppaa väärällä nimellä, ja myös häntä epäillään tiiviistä yhteyksistä Pariisin iskujen suunnitteluun. Hänet etsintäkuulutettiin jo joulukuun alussa.

Kaikilla kolmella olisi mahdollisesti yhteys Pariisin pääepäiltyyn, viime perjantaina Brysselin Molenbeekissä pidätettyyn Salah Abdeslamiin.

Khalid el-Bakraoui oli muun muassa aiemmin vuokrannut väärällä nimellä asunnon Brysselissä Forestin kaupunginosasta, jossa käytiin tulitaistelu Brysselin poliisin kanssa viime viikon tiistaina. Suurratsian myötä poliisi pääsi Abdeslamin jäljille, koska asunnosta oli löytynyt hänen sormenjälkiään. Vielä ei ole tiedossa, olivatko Brysselin iskujen veljekset tulitaistelussa itse mukana.

Hollanninkielinen yleisradioyhtiö VRT kertoo puolestaan veljesten pitäneen piilopaikkaa myös eteläisen Belgian teollisuuskaupungissa Charleroissa, joissa Pariisin iskuja olisi suunniteltu. Toinen veljeksistä olisi vuokrannut siellä niin ikään väärällä nimellä asunnon, josta Pariisin iskujen tekijät lähtivät toteuttamaan iskuja.

Koska itsemurhaepäillyt ovat aiempia taparikollisia, Belgian mediassa on jo alkanut välitön pohdinta siitä, kuinka helposti taparikolliset voivat myös radikalisoitua ja muuttua ”tavallisten” rikosten tekijöistä terroristeiksi.

Euroopan monumentit valaistiin Belgian lipun värein
Euroopan monumentit valaistiin Belgian lipun värein
Pariisin Eiffel-torni ja Berliinin Brandenburgin portti valaistiin keskiviikon vastaisena yönä mustaan, keltaiseen ja punaiseen Brysselin uhrien kunnioittamiseksi ja solidaarisuuden osoitukseksi. Toimittaja: Tomi Peurakoski, kuva: Reuters.
Maalbeekin metroasema ja Brysselin lentoasema ovat edelleen suljettuina
Maalbeekin metroasema ja Brysselin lentoasema ovat edelleen suljettuina
Poliisi eristää edelleen pommi-iskun kohteeksi joutunutta Maalbeekin metroasemaa Brysselin keskustassa. Brysselin kansainvälisen lentoaseman nettisivujen mukaan keskiviikkona tiedetään tarkemmin, milloin kenttä voidaan jälleen avata. Toistaiseksi se pysyy suljettuna rikostutkinnan ajan. Kuva: Reuters.
Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Sotilaat vartioivat Brysselin yössä
Yön pimennyttyä Brysselin kadut hiljenivät. Väki pysyi kodeissaan yli 30 ihmishenkeä vaatineiden terrori-iskujen jälkeen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat