Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtiväite: Israelilainen yritys murtaa iPhonen salauksen – FBI haki lykkäystä oikeus­käsittelylle Applea vastaan

Israelilainen yritys voi lehtitiedon mukaan murtaa iPhonen uuden salauksen. Apple ei siihen itse pysty.

Ulkomaat
 
LUCY NICHOLSON
Applen pääkonttorin edessä järjestettiin mielenosoitus helmikuun lopussa. Mielenosoittajat halusivat osoittaa tukensa Applen päätökselle olla suostumatta FBI:n vaatimukseen salauksensa muuttamisesta.
Applen pääkonttorin edessä järjestettiin mielenosoitus helmikuun lopussa. Mielenosoittajat halusivat osoittaa tukensa Applen päätökselle olla suostumatta FBI:n vaatimukseen salauksensa muuttamisesta. Kuva: LUCY NICHOLSON

Israelilainen yritys avustaa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisia (FBI) Kalifornian joukkosurmaajan älypuhelimen salauksen murtamisessa. FBI haki maanantaina lykkäystä vaatimalleen oikeuskäsittelylle, jolla se on pyrkinyt velvoittamaan Applen murtamaan itse iPhonen uusimpien käyttöjärjestelmien järeän salauksen.

Maanantaina päivätyssä oikeuden asiakirjassa FBI toteaa, että sunnuntaina ”kolmas osapuoli” on esitellyt heille mahdollisen tavan murtaa San Bernardinon joukkosurmaaja Sayed Rizwan Farookin iPhone 5c:n salaus. Farookin ja hänen vaimonsa Tashfeen Malikin joulukuussa tekemässä terrori-iskussa kuoli 14 ja haavoittui 22 ihmistä. Poliisi ampui tekijät.

Nyt ”kolmanneksi osapuoleksi” on israelilaisen Yedioth Ahrnoth -lehden mukaan paljastumassa israelilainen yritys nimeltä Cellebrite. Yrityksen edustajat eivät uutistoimisto Reutersin mukaan halunneet kommentoida lehtitietoa.

Cellebrite on erikoistunut mobiililaitteiden datan tutkintaan. Tel Avivin lähistöllä toimiva yritys on perustettu vuonna 1999 ja tehnyt viranomaisille työkaluja datatutkintaa varten vuodesta 2007. Yrityksen kyvyillä maanantaina spekuloineen israelilaisen Haaretz-lehden mukaan Cellebritella on noin 500 työntekijää ja kahdeksan haarakonttoria eri puolilla maailmaa.

Yrityksen toimitusjohtaja arvioi Haaretzille, että mobiililaitteiden datan tutkinnan markkina on kansainvälisesti noin 250 miljoonaa dollaria. Toimitusjohtaja Yossi Carmilin mukaan Cellebriten hallussa on noin puolet maailmanmarkkinasta.

Cellebrite kertoo sivuillaan lippulaivatuotteekseen UEFD-nimisten työkalujen sarjan. Pdf-muodossa oleviin tuote-esitteisiin pääset tutustumaan esimerkiksi tästä.

Apple ja FBI ovat viime kuukausina saaneet aikaan uudempien iPhone -puhelinten salauksesta äänekkään julkisen riidan.

Apple otti vuoden 2014 syyskuussa laitteistoissaan käyttöön järjestelmän, joka salaa automaattisesti kaikki laitteen sisältämät tiedot, kuten valokuvat ja tekstiviestit. Jos laite on lukittu, sen tietoihin ei pääse käsiksi ilman salasanaa. Jos salasanan syöttää kymmenen kertaa väärin, laite tuhoaa automaattisesti kaiken sisältämänsä datan. Edes Apple ei voi omien sanojensa mukaan murtaa salausta.

FBI on pyytänyt Applea muuttamaan Farookin iPhonea niin, että rikostutkijat voisivat kokeilla eri salasanayhdistelmiä ilman, että laite tuhoaa kaiken datansa. Lisäksi tutkijat haluaisivat päästä syöttämään eri salasanavaihtoehtoja nopeammin. Apple on kieltäytynyt hankkeesta.

Helmikuussa Applen toimitusjohtaja Tim Cook lähetti Applen työtekijöille sähköpostin, jonka mukaan tapauksessa on kyse paljon enemmästä kuin yhdestä rikostutkinnasta.

”Kyse on satojen miljoonien lainkuuliaisten kansalaisten tietoturvasta ja siitä, että tästä voi tulla vaarallinen ennakkotapaus, joka uhkaa kaikkien kansalaisoikeuksia”, Cook kirjoitti.

Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Apple: iPhonen salauksen murtamisesta voisi tulla ”vaarallinen ennakkotapaus”
Losangelesilainen tuomioistuin on määrännyt, että Applen täytyy murtaa salaus, jotta FBI pääsisi tutkimaan San Bernardinon terrori-iskusta syytetyn iPhone-puhelinta. Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoo yhtiön olevan huolissaan satojen miljoonien ihmisten tietoturvasta. Kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat