Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raaka teurastaja vai ”lempeä” runoilija – Karadžić tuomiolle Haagissa

Srebrenican uhrien omaiset odottavat saavansa viimeinkin oikeutta, kun Haagin tuomioistuin kertoo serbijohtaja Radovan Karadžićin tuomiosta 21 vuotta verilöylyn jälkeen.

Ulkomaat
 
Ranko Cukovic / Reuters
Serbikomentaja Ratko Mladići (vas.) ja presidentti Radovan Karadžić bosnialaisessa vuoristokylässä 1995.
Serbikomentaja Ratko Mladići (vas.) ja presidentti Radovan Karadžić bosnialaisessa vuoristokylässä 1995. Kuva: Ranko Cukovic / Reuters

Yli viidennesvuosisata sitten keskellä Eurooppaa tehdyssä verilöylyssä lahdattiin yli 8 000 miestä ja poikaa YK:n julistamalla ”turva-alueella” Srebrenicassa Bosniassa. Viimeinkin torstaina uhrien omaiset odottavat saavansa nyt oikeutta, kun Haagin sotarikostuomioistuin päättää, oliko Bosnian serbikomentaja Radovan Karadžić, 70, syyllinen kansanmurhaan.

Tuomioistuimen syytteet ovat riipivää luettavaa.

”Todisteet kertovat sanoinkuvaamattomista raakuuksista. Tuhannet miehet teloitettiin ja haudattiin joukkohautoihin, satoja miehiä haudattiin elävältä, miehiä ja naisia silvottiin, lapsia tapettiin heidän äitiensä silmien edessä ja isoisä pakotettiin syömään lapsenlapsensa maksan. Nämä ovat todellisia näkymiä helvetistä, ja ne on kirjoitettu ihmiskunnan historian synkimmille sivuille”, tuomioistuin kertoi 1995, kun syytteet oli nostettu.

Karadžić on yksi kolmesta tunnetuimmasta serbijohtajasta, jotka ovat joutuneet vastaamaan teoistaan Haagiin. Kansanmurhasta on syytetty Karadžićin lisäksi serbikomentaja Ratko Mladićia, jonka oikeudenkäynti on edelleen kesken sekä serbijohtaja Slobodan Milosevićia, joka kuoli oikeudenkäynnin aikana selliinsä maaliskuussa 2006. Milosevićin kuoltua Karadžić on korkea-arvoisin serbi, jota Haagissa on syytetty.

Karadžićia syytetään kaikkiaan 11 rikoksesta kuten kansanmurhasta, sotarikoksista sekä rikoksista ihmisyyttä vastaan Bosnian sodassa 1992–1995. Sodassa kuoli noin 100 000 ihmistä ja kaksi miljoonaa joutui jättämään kotinsa. Serbijohtajan on syytetty olleen vastuussa esimerkiksi myös Sarajevon piirityksestä, jossa kuoli kymmenisen tuhatta ihmistä. Syyttäjä vaatii Karadžićille elinkautista vankeutta.

Karadžić on kiistänyt osallisuutensa ja sanonut olleensa tietämätön tapahtumista. Hän on kuvaillut itseään ”lempeäksi ja suvaitsevaiseksi mieheksi, jolla on suuri ymmärrys kaikkia kohtaan”.

"Minut olisi pitänyt palkita kaikesta tekemästäni hyvästä. Tein kaiken inhimillisesti mahdollisen välttääkseni sodan ja vähentääkseni inhimillistä kärsimystä", ennen sotaa psykiatrina ja runoilijana toiminut Karadžić puolusti aiemmin itseään.

Brittilehti Guardianin haastattelussa Karadžićin puolustusasianajaja Peter Robinson arvioi, että entinen serbijohtaja tullaan tuomitsemaan torstaina sotarikoksista. Robinsonin mukaan Karadžić ei ole saanut Haagissa puolueetonta oikeudenkäyntiä.

”Karadžićin kaltaisen ihmisen puolustaminen tällaisessa tuomioistuimessa on sama kuin jos yrittäisi pysäyttää liikkuvan junan”, Robinson sanoi.

Karadžić onnistui piilottelemaan kansainväliseltä oikeudelta peräti 13 vuoden ajan laajoista ja kansainvälisistä etsintäoperaatioista huolimatta. Entinen serbijohtaja löytyi lopulta Belgradista 2008. Tuolloin paljastui, että hän oli toiminut kaupungissa vaihtoehtolääkärinä. Hän oli esiintynyt myös yleisötapahtumissa, mutta Karadžićin tunnistamista vaikeutti hänen kasvattamansa pitkä parta ja tukka.

Oikeudenkäynti on ollut massiivinen. Häntä vastaan on käyty oikeutta 497 päivän aikana ja salissa on kuultu lähes 600 todistajaa. Vaikka oikeudenkäynti on ollut pitkällinen, muistuttaa YK:n syyttäjä Serge Brammertz, ettei koskaan ole liian myöhäistä oikeudelle.

”Tribunaalissa on käyty useita tärkeitä oikeudenkäyntejä ja annettu monia tärkeitä tuomioita. Karadžićin oikeudenkäynti tulee kuitenkin jäämään yhdeksi tuomioistuimen historian tärkeimmistä tapauksista”, Brammertz sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Nikola Solic / Reuters
Srebrenican 1995 verilöylyn tuhansien uhrien nimet on kirjoitettu marmoritauluille Bosniassa.
Srebrenican 1995 verilöylyn tuhansien uhrien nimet on kirjoitettu marmoritauluille Bosniassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat