Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselissä loukkaantunut suomalaismies kertoo, kuinka matkalaukut pelastivat hänet ja puolison: “Pommeissa oli metallipalloja ja pultteja”

Itsemurhaiskussa loukkaantunut suomalainen: “Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille.”

Ulkomaat
 
Pasi Moisio
Pasi Moision laukkuun tullut reikä, jonka teki lentokentän pommista lentänyt metallinkappale. Oikeassa kuvassa Pasin vaimon laukun sisältä löytynyt metallinkappale.
Pasi Moision laukkuun tullut reikä, jonka teki lentokentän pommista lentänyt metallinkappale. Oikeassa kuvassa Pasin vaimon laukun sisältä löytynyt metallinkappale. Kuva: Pasi Moisio

Bryssel

Tiistain terrori-iskussa Brysselin lentokentällä loukkaantunut suomalainen Pasi Moisio, 52, heräsi keskiviikkoon ikävin tuntemuksin. Yön aikana toinen silmä oli muurautunut umpeen ja hänen kasvonsa olivat täynnä vesikelloja.

Rina -vaimon haavat ovat myös vielä sellaiset, että meidän täytynee vielä tänäänkin lähteä lääkäriin”, Moisio kertoo Brysselissä, jossa hän asuu indonesialaisen vaimonsa Errina Fitry-Moision, 43, kanssa.

Pariskunta ei halua esiintyä valokuvissa. Sen sijaan Moisio lähettää kaksi paljonpuhuvaa valokuvaa. Toisessa näkyy pomminsirpaleen repimä reikä Moision matkalaukussa, toinen esittää Errina-vaimon laukun sisältä löytynyttä metallinkappaletta.

“Pommeissa oli runsaasti metallipalloja, pultteja, ruuveja ja sellaista. Matkalaukut ovat olleet suojanamme. Se joka meidän peräämme katsoo, on nyt katsonut peräämme”, kertoo Moisio, joka työskentelee Brysselissä Suomen Yrittäjien sekä Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL -edunvalvontajärjestön johtajana.

Moisiot olivat Brysselin lentokentällä tiistaiaamuna odottamassa lentoa New Yorkiin, kun kaksi itsemurhapommittajaa laukaisi räjähdevyönsä surmaten toistakymmentä ihmistä.

Myös brysseliläiselle metroasemalle iskettiin: kaikkiaan kuolonuhreja oli ainakin 31 ja noin 270 ihmistä loukkaantui. Ulkoministeriön mukaan loukkaantuneista kolme oli suomalaisia.

Zaventemin lentokentän räjähdykset kaatoivat Moisiot maahan, kuten kaikki muutkin heidän ympärillään olevat ihmiset. Errina-vaimo sai avohaavoja ja ruhjeita kasvoihinsa, Moisiolla katosi hetkeksi kuulo ja hän sai palovammoja päänsä alueelle.

Moision mukaan räjähdykset kärvensivät vaatteet ja rikkoivat pariskunnan alumiinimatkalaukut. ”Kun nousimme maasta, oli koko lähtöhallimme sisätila aivan sirpaleina ja tuusan nuuskana”, hän kuvaili tiistaina.

Terrori-iskut ovat järkyttäneet Brysselissä asuvien turvallisuudentunnetta. Samalla moni kuitenkin painottaa, että elämän on jatkuttava, eikä terroristeille eikä pelolle pidä antaa periksi.

“Itselläni pelko ei ole päällimmäinen tunne, vaan enemmänkin pettymys siitä, että emme ole onnistuneet taistelussa äärijärjestöjä, terrorismia, vastaan”, toteaa EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen kabinetin jäsen Aura Salla.

Pasi Moisio kertoo, ettei hänellä ole käynyt mielessäkään muuttaa pois Brysselistä tiistain tapahtumien jälkeen.

“Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme, entistä aktiivisemmin ja avoimemmin. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille”, neljä vuotta Brysselissä asunut Moisio sanoo.

EU-komissiossa kehitysasiain virkamiehenä työskentelevä Lea Vuori kertoo, että päällimmäisenä tuntemuksena hänellä on ihmetys.

“Ihmetyttää se viha, mitä nämä terroristit meitä vastaan tuntevat. Me koemme olevamme rauhaa rakastavia, suvaitsevaisia ihmisiä. Ja monet meistä – itseni mukaan lukien – olemme suunnanneet koko uramme sille, että maailmasta tulisi parempi paikka”, Vuori kertoo.

Bryssel on elänyt jo kuukausien ajan terroriuhan alla, ja siksi tiistain iskut eivät olleet varsinainen yllätys. Belgian pääministeri Charles Michel tiivisti monien tunnot tiistaina sanomalla, että “se mitä olemme pelänneet on nyt tapahtunut”.

Belgian Suomi-Klubin puheenjohtaja Kati Hognes sanoo, että nyt monella on pelko uusista iskuista.

“Surettaa yleisesti, että tällaista tapahtuu nykyään niin paljon ja se on niin todennäköistä, ettei se hirveästi yllätä. Elämää täytyy jatkaa ja meidän täytyy näyttää, että emme lannistu ja uskomme omaan elämäntapaamme, emmekä anna muiden muuttaa sitä”, Leuvenissä asuva ja usein Brysselissä käyvä Hognes sanoo.

Pasi Moisio kertoo, että terrori-iskun jälkeen hän on saanut ilolla – ja liikutuksella – huomata, miten kriisit lähentävät ihmisiä ja lujittavat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Hänelle on tulvinut lukemattomia viestejä ystäviltä ja sukulaisilta Suomesta ja muualta.

“Kriisitilanne tiivistää yhdessä tekemisen aatetta. Meidän on vain entistä enemmän tehtävä eurooppalaista yhteistyötä ja haettava balanssia ja harmoniaa. Mutta onhan tämä hirveän surullista ja inhottavaa.”

HS kertoi aiemmin keskiviikkona, että Brysselissä palataan vähitellen arkeen. Artikkeli löytyy täältä.

Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysselin pörssitalon edustalle kokoontui keskiviikkona tuhansia ihmisiä osoittamaan, että rakkaus ja yhtenäisyys ovat terrorismia vahvemmat tuntemukset Belgian pääkaupungissa. Kielten ja lippujen kirjo alleviivasi, että Bryssel on yksi maailman kansainvälisimmistä kaupungeista. Toimittaja Pekka Mykkänen.
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat