Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsirysyä ja itkua

Omakielinen hoito on avainasemassa dementiapotilaiden hoidossa

Ulkomaat
 

Omakielinen hoito on avainasemassa dementiapotilaiden hoidossa, sanoo Karoliinisen instituutin professori emerita Sirkka-Liisa Ekman. Hän on tutkinut ruotsinsuomalaisia vanhuksia, jotka ovat menettäneet ikääntyessään myöhemmin oppimansa kielen, eli ruotsin muistin mukana.

Ekman seurasi tutkimuksessaan ruotsinsuomalaisia vanhuksia aamupesujen aikana vanhainkodissa. Tilanteet, joissa vanhuksella ja henkilökunnalla ei ollut yhteistä kieltä, johtivat hyvin vaikeisiin tilanteisiin. Vastaavia tilanteita ei syntynyt omakielisen hoidon kohdalla. "Oli melko julmiakin kohtauksia", Ekman sanoo.

Vanhukset eivät itse ymmärtäneet, miksi heitä ei ymmärretä. Tämä taas kärjisti helposti tilanteen aggressiiviseksi.

"Siellä tuli ihan suoranaista käsirysyä ja itkua."

Ekman kertoo muun muassa tapauksesta, jossa hoitajat anelivat väsyneenä viemään vanhuksen pois, koska he eivät kokeneet kykenevänsä tai jaksavansa hoitaa tätä. Tutkimus tehtiin 1990-luvulla. Ekman kokee, että tilanne on yhä sama, joskin omankielistä hoitoa on hieman paremmin tarjolla.

"Niillä, jotka ovat kentällä töissä on yhä samoja ongelmia. Eikä vain suomenkielisten kohdalla, vaan kaikkien vähemmistöjen kohdalla."

Ekman pitää koko suomenkielisen hoidon takaavaa vähemmistölakia ongelmallisena. Lain rikkomisesta ei rangaista. Lisäksi lain mukaan ”osittain” suomenkielinen hoito riittää.

”Siinä monet kunnat laistavat. Siellä voi olla joku yksi hoitaja, mutta silloin kun hän ei ole työvuorossa, ei ole ketään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat