Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta lähteneet siirtolaiset kaipaavat kipeästi hoivaa äidinkielellä – ”Kun ei oikein enää pysty puhumaan ruotsia”

Suomenkielisen hoidon tarve kasvaa, kun Ruotsiin työn perässä muuttaneiden sukupolvi ikääntyy.

Ulkomaat
 
Clément Morin
Sairaanhoitaja Ulrika Blumfelds kyseli kuulumisia asukas Max Råbergilta Tukholman uudessa suomenkielisille suunnatussa vanhainkodissa Hannakodissa.
Sairaanhoitaja Ulrika Blumfelds kyseli kuulumisia asukas Max Råbergilta Tukholman uudessa suomenkielisille suunnatussa vanhainkodissa Hannakodissa. Kuva: Clément Morin
Fakta

Lain rikkomisesta ei rangaista

 Ruotsin vähemmistölaki edellyttää, että suomenkielen hallintoalueilla asuvat vanhukset saavat hoitoa osin tai kokonaan suomenkielisenä.

  Hallintoalueeseen kuuluu 59 kuntaa Ruotsin 290:stä. Laki koskee myös muita kuntia, jos suomenkielistä henkilökuntaa on saatavilla.

  Lain rikkomisesta ei seuraa rangaistusta. Ruotsinsuomalaiset kokevat, että palveluiden laatu vaihtelee alueittain suuresti ja niiden määrä on monin paikoin liian vähäistä.

Lähteet: RSKL, vähemmistölaki

Tukholma

Kun Kaarlo Peltokangas lopetti vuosikymmenien uransa hitsaajana, alkoi ruotsi unohtua.

Ei niin, että kieli olisi sitä ennenkään sujunut kovin hyvin. Mutta eläkkeellä ja hengitysvaikeuksien pahennuttua Peltokankaan oli yhä vaikeampi puhua muuta kuin suomea.

”Suomen kieli oli syy muuttaa tänne. Kun ei oikein enää pysty puhumaan ruotsia. On unohtunut niin paljon”, Peltokorpi, 76, sanoo sänkynsä reunalla Tukholman Brommassa.

Oven takana käytävällä liehuvat Suomen sinivalkoiset liput Ruotsin sinikeltaisten rinnalla.

Sisustuksessa on Marimekkoa ja vaaleata koivua.

Alakerrassa on sauna.

Suomesta Ruotsiin 70-luvun puolivälissä muuttanut Peltokangas asuu Tukholman uudessa ruotsinsuomalaisille suunnatussa vanhainkodissa, Hannakodissa. Voittoa tavoittelemattoman Ersta diakoni -yhdistyksen pyörittämä 54-paikkainen asuntola avasi ovensa ennen vuodenvaihdetta. Tarve oli kova.

Ruotsissa asuu arviolta runsaat 700 000 ensimmäisen-, toisen- tai kolmannen polven ruotsinsuomalaista. Heistä noin kymmenet tuhannet ovat lähivuosina iässä, jossa tarvitaan vanhustenhoidon palveluita.

Pääkaupunki Tukholmassa oli Hannakotia ennen yksi suomenkielisille suunnattu vanhainkoti Suomikoti, jonka 53 paikalle on ajoittain ollut vuosi tai parikin jonoa. ”Suomenkieliset vanhuspalvelut pääkaupungissa eivät riittäneet, joten halusimme olla avuksi”, sanoo Ersta diakonin hoivajohtaja Christine Tell.

Omalla kielellä palveluiden saaminen on erityisen tärkeää, kun kyse on dementiaa tai muita muistisairauksia sairastavista, hän toteaa. Silloin myöhemmin opittu kieli alkaa usein unohtua. Hannakodissa dementiapotilalle on nyt tarjolla lisää paikkoja.

”Dementiapotilaat tulevat herkästi hyvin huolestuneiksi, jos he eivät koe tulevansa ymmärretyiksi. Joskus he voivat olla miltei hiukan aggressiivisia.”

Suomenkielisten hoitojono Tukholmassa on Hannakodin aloitettua lyhentynyt. Vakiintuneeseen Suomikotiin pääsee aiempaa nopeammin, ja Hannakodissa on yhä vapaita paikkoja.

Monessa Ruotsin kolkassa tilanne ei kuitenkaan ole yhtä hyvä. Suomenkielistä hoivaa on usein vaikea tai mahdoton saada, arvioi Ruotsinsuomalaisten Keskusliiton puheenjohtaja Voitto Visuri.

”Asia on jätetty hoitamatta aika yleisestikin”, hän sanoo.

Ruotsin vähemmistölain mukaan vanhuspalveluita tulisi saada kokonaan tai osittain suomeksi. Näin on, mikäli kunnat kuuluvat niin sanottuun suomenkieliseen hallintoalueeseen. Tällaisia kuntia on tällä hetkellä 59 Ruotsin 290:stä.

Tarkkaa tutkimusta ei ole, mutta Visuri arvioi, etteivät suomenkieliset vanhuspalvelut ole sataprosenttisesti kunnossa yhdessäkään hallintoalueen kunnista. Noin puolet hoitaa asian joten kuten. Lopuilla alueilla on puutteita.

Suomenkielisiä hoitokoteja tai -osastoja on RSKL:n mukaan noin 30 kunnassa, minkä lisäksi joissakin kunnissa voi olla paikkoja ruotsinkielisillä osastoilla. Lisäksi on kotihoitoa.

Ruotsinsuomalaisten edustajat eivät ole vakuuttuneita edes siitä, että tilanne olisi helpottanut Tukholmassa. ”Tarve ei ole varmasti katettu”, sanoo ruotsinsuomalaisten eläkeläisten SEKL-järjestön puheenjohtaja Pirkko Sinkkonen.

Hän arvelee, että kyse on väliaikaisesta tilanteesta. Paikkoja on vapautunut monien Suomikodissa kuoltua samanaikaisesti, eikä sana Hannakodista ole vielä ehtinyt levitä.

Kaupungilla arvellaan, että pitkällä aikavälillä paikkoja tarvitaan yhä. ”Tilanne on tällä hetkellä kunnossa. Pitkällä aikavälillä tarvitsemme silti lisää paikkoja, sillä ikääntyneiden määrä kasvaa”, sanoo Tukholman vanhustenpalveluista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja Torun Boucher.

Hän muistuttaa, ettei tilanne koske vain suomenkielisiä, vaikka he ovatkin suurin vähemmistöryhmä. Ruotsi on täynnä maahanmuuttajia, jotka dementoituessaan kaipaavat omakielistä hoitoa. Se muuttaa koko hoivamarkkinoita.

Hannakodin kahvihuoneessa kuulee vuoroin suomea, vuoroin ruotsia, kun asukkaat vaihtavat kuulumisia. Suurin osa heistä on ruotsinsuomalaisia. Joukossa on silti myös ruotsalaisia ainakin aluksi, kun tilaa on.

Juvan lähistöltä aikanaan Ruotsiin muuttanut Eeva Mökkönen haluaa tietää, miltä pakolaistilanne näyttää Suomessa. ”Ovatko he saaneet lägenhetiä?” hän kysyy.

Dementiaosastolla asuva Mökkönen ei oikein osaa sanoa, onko kielellä hoivan kannalta väliä. Suomea on silti hauskaa kuulla. Kaarlo Peltokangas on tyytyväinen, kunhan asiat tulevat hoidettua. Hannakodissa se toimii, koska hoitajista melkein kaikki osaavat suomea.

”Täytyisi vaan olla enemmän suomenkielisiä paikkoja.”

Clément Morin
Kaarlo Peltokangas muutti Hannakotiin suomen kielen perässä.
Kaarlo Peltokangas muutti Hannakotiin suomen kielen perässä.
Käsirysyä ja itkua – omakielinen hoito on tärkeää

Omakielinen hoito on avainasemassa dementiapotilaiden hoidossa, sanoo Karoliinisen instituutin professori emerita Sirkka-Liisa Ekman. Hän on tutkinut ruotsinsuomalaisia vanhuksia, jotka ovat menettäneet ikääntyessään myöhemmin oppimansa kielen, eli ruotsin muistin mukana.

Ekman seurasi tutkimuksessaan ruotsinsuomalaisia vanhuksia aamupesujen aikana vanhainkodissa. Tilanteet, joissa vanhuksella ja henkilökunnalla ei ollut yhteistä kieltä, johtivat hyvin vaikeisiin tilanteisiin. Vastaavia tilanteita ei syntynyt omakielisen hoidon kohdalla. "Oli melko julmiakin kohtauksia", Ekman sanoo.

Vanhukset eivät itse ymmärtäneet, miksi heitä ei ymmärretä. Tämä taas kärjisti helposti tilanteen aggressiiviseksi.

"Siellä tuli ihan suoranaista käsirysyä ja itkua."

Ekman kertoo muun muassa tapauksesta, jossa hoitajat anelivat väsyneenä viemään vanhuksen pois, koska he eivät kokeneet kykenevänsä tai jaksavansa hoitaa tätä. Tutkimus tehtiin 1990-luvulla. Ekman kokee, että tilanne on yhä sama, joskin omankielistä hoitoa on hieman paremmin tarjolla.

"Niillä, jotka ovat kentällä töissä on yhä samoja ongelmia. Eikä vain suomenkielisten kohdalla, vaan kaikkien vähemmistöjen kohdalla."

Ekman pitää koko suomenkielisen hoidon takaavaa vähemmistölakia ongelmallisena. Lain rikkomisesta ei rangaista. Lisäksi lain mukaan ”osittain” suomenkielinen hoito riittää.

”Siinä monet kunnat laistavat. Siellä voi olla joku yksi hoitaja, mutta silloin kun hän ei ole työvuorossa, ei ole ketään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat