Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Eurooppa-ministeri Volkan Bozkir HS:n haastattelussa: Penniäkään EU:n lupaamista pakolaisrahoista ei ole saapunut

Turkissa on nyt 2,7 miljoonaa YK:n pakolaisjärjestön rekisteröimää pakolaista

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / REUTERS
Syyrialainen pakolaisryhmä poistui rannalta Turkin rannikolla epäonnistuttuaan yrityksessä päästä meren yli Kreikan Lesbos-saarelle.
Syyrialainen pakolaisryhmä poistui rannalta Turkin rannikolla epäonnistuttuaan yrityksessä päästä meren yli Kreikan Lesbos-saarelle. Kuva: UMIT BEKTAS / REUTERS
Fakta

EU ja Turkki siirtelevät pakolaisia

 EU ja Turkki sopivat viime viikolla pakolaisten ja siirtolaisten palauttamisesta Kreikasta Turkkiin.

 Jokaista palautettua kohden EU ottaa yhden syyrialaisen johonkin jäsenmaahan.

 EU varautuu alustavasti 72 000 syyrialaisen sijoittamiseen.

 Sopimusta arvostellaan pakolaisten oikeuksien kannalta ongelmalliseksi.

Turkki on luottavainen, että viime viikolla tehty sopimus EU:n kanssa voi todella pysäyttää siirtolaisten luvattoman kulun Turkista Kreikan saarille, arvioi Eurooppa-ministeri Volkan Bozkir.

”He kulkevat salakuljettajien kyydissä, suoraan sanottuna”, Bozkir sanoo HS:n haastattelussa Helsingissä.

Kiistelty sopimus voi Bozkirin mukaan muuttaa toiminnan ajatusmallin. Kun lähtijöiden tiedossa on, että Kreikan saarien kautta ei voi päästä luvallisesti Eurooppaan, he eivät enää maksa salakuljettajille, ja liiketoiminta kuivuu.

Sopimuksen mukaan Kreikan saarille tulleet palautetaan Turkkiin. Kutakin palautettua kohden EU ottaa yhden syyrialaisen pakolaisen laillisesti turvaan suoraan Turkista.

Käytännössä sopimus on kuitenkin vaikeuksissa jo alkuunsa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, Lääkärit ilman rajoja ja ainakin kaksi muuta Kreikan saarilla toimivaa järjestöä ilmoittivat, että ne eivät osallistu pakolaisten karkottamiseen, koska pitävät sitä kansainvälisen lain vastaisena.

Bozkir torjuu arvostelun, että Turkki ei ole tähän mennessä pyrkinyt hillitsemään ihmissalakuljetusta. Hänen mukaansa Turkki otti viime vuonna kiinni 4 500 salakuljettajaa.

Syyrian väkivaltaa pakenevilla ihmisillä on hyvin vähän laillisia reittejä pyrkiä pois maasta tai Turkista eteenpäin, minkä vuoksi monet turvautuvat salakuljettajiin.

Naapurina Turkki kuului maihin, joka kantaa suurinta taakkaa Syyrian pakolaisista. Maassa on nyt 2,7 miljoonaa YK:n pakolaisjärjestön rekisteröimää pakolaista.

Sopimuksella EU sysää Turkille entistä enemmän vastuuta pakolaisista huolehtimisesta. Vastineeksi EU antaa rahaa ja avaa uudelleen EU-jäsenyysneuvotteluiden kohtia.

”Penniäkään rahoista ei ole vielä saapunut”, Bozkir sanoo.

EU lupasi Turkille viime vuonna kolme miljardia euroa tälle vuodelle. Maaliskuussa luvattiin toiset kolme miljardia kahdelle seuraavalle vuodelle.

”Jos rahat laitetaan EU:n normaalin mekanismin kautta, menee kaksi vuotta ennen kuin ne saapuvat. Se on liian hidasta”, Bozkir sanoo.

Turkki toivoo, että EU maksaa rahat suoraan kahdelle järjestölle: Punaiselle puolikuulle ja Turkin hätäapuhallinto Afadille.

Ne voisivat hankkeissaan käyttää rahoja nopeammin pakolaisleirien parempiin oloihin, kuten asumuksiin, pesutiloihin ja kouluihin.

Bozkirin mukaan Turkki käyttää nyt pelkästään pakolaisleireillä tarjottavaan ruokaan noin kaksi miljardia euroa vuodessa.

”Me teemme jo näitä asioita (auttamista). Mutta sovittua EU-rahaa tarvitaan, jotta voimme muuttaa tilannetta.”

Bozkir tapasi Helsingissä ulkoministeri Timo Soinin (ps). Esillä oli myös yhteistyö terrorismin torjunnassa.

Turkki on pääreitti Euroopasta Syyriaan pyrkiville taistelijoille. Yli 5 000 ihmistä EU-maista on mennyt Syyriaan, laskee The Soufan Group -tutkimuslaitos.

Bozkirin mukaan EU alkoi vasta pari vuotta sitten jakaa terroristiepäiltyjen listoja Turkin kanssa.

Sen jälkeen Turkki sanoo laittaneensa maahantulokieltoon 37 121 ihmistä, karkottaneensa 3 128 ja pidättäneensä 2 434 epäiltyä.

”Jos emme olisi saaneet niitä tietoja, nämä ihmiset olisivat nyt Syyriassa.”

ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Syyrialaismies kantoi tytärtään Lesboksen saarella Kreikassa tiistaina sen jälkeen, kun heidät oli pelastettu mereltä.
Syyrialaismies kantoi tytärtään Lesboksen saarella Kreikassa tiistaina sen jälkeen, kun heidät oli pelastettu mereltä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat