Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passi pois ja radikalisoituneet vieroitukseen – Britannialla on laaja strategia terrorismin torjumiseksi

EU:ssa jokainen maa vastaa omasta turvallisuudestaan, mutta yhteistyö on välttämätöntä

Ulkomaat
 
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.

Lontoo

Britannia antoi Belgialle tiedusteluasiantuntijoiden apua Pariisin terrori-iskujen jälkeen, ja uutta apua on tarjottu nyt Brysselin tiistaisten iskujen jälkeen, Britannian sisäministeri Theresa May kertoi keskiviikkona parlamentin alahuoneelle.

Britannia on tehostanut myös omia rajatarkastuksiaan Belgian ja Ranskan puoleisissa pisteissään heti Brysselin iskujen jälkeen, ja satamissa on lisätty valvontaa.

Terrori-iskujen jälkeen EU-mailla on ollut tapana vakuuttaa yhtenäisyyttä ja yhteistyötä, niin myös tiistaina. Terrorismin torjunta vaatii kuitenkin vuosien pitkäjänteisen työn.

EU:ssa jokainen jäsenmaa vastaa itse kansallisesta turvallisuudesta. Terrorismia on kuitenkin mahdotonta torjua ilman yhteistyötä ja tietojen vaihtoa jäsenmaiden ja kolmansien maiden kesken.

Britannia on tehnyt jo vuosia työtä terrorismin torjumiseksi. Neljä itsemurhapommittajaa iski Lontoossa heinäkuussa 2005. Iskut tappoivat 52.

Britannian terrorismin vastainen niin sanottu Contest-strategia nojaa terroristien jäljittämiseen, viattomien suojeluun sekä iskuihin valmistautumiseen.

Entistä tärkeämmäksi keinoksi on noussut radikalisoitumisen ehkäisy. Sisäministeri Mayn mukaan myös väkivallattomat ääriaatteet pitää kyseenalaistaa.

Britannia käynnisti 2007 Channel-nimisen ohjelman, jonka tarkoitus on tunnistaa henkilöt, jotka ovat vaarassa radikalisoitua. Vuodesta 2012 lähtien ohjelma on toiminut koko maassa.

Sairaaloilla, terveysasemilla, vankiloilla, kouluilla ja muilla vastaavilla yhteisöillä on nyt vastuu pitää silmänsä auki ja raportoida mahdollisista radikalisoitumisen uhista viranomaisille. Jos henkilön arvioidaan olevan uhaksi nyt tai tulevaisuudessa, ohjataan hänet vieroitushoitoon.

Sisäministeriö ei kerro suoraan Channel-ohjelmaan toimitettujen henkilöiden määrää. The Guardian -lehti sai maaliskuussa poliisiviranomaisilta tiedot, joiden mukaan viime vuonna radikalisoitumisesta epäiltiin 3 955 henkilöä. Edellisvuonna lukumäärä oli 1 681.

Britanniassa viranomaiset voivat ottaa myös passin pois henkilöltä, jonka uskotaan olevan lähdössä ulkomaille liittyäkseen terrorijärjestöön. Vuonna 2014 passi jäädytettiin pariltakymmeneltä henkilöltä.

Britannia voi myös kieltää lentoyhtiötä tuomasta maahan henkilöä, joka on turvallisuusuhka.

Sisäministeriön lukujen mukaan Britanniasta on lähtenyt noin 800 ihmistä Isisin joukkoihin. Luvussa ovat mukana myös naiset ja perheet lapsineen. Sisäministeri May arvioi maaliskuussa, että noin puolet lähtijöistä ovat palanneet takaisin Britanniaan.

Pariisin marraskuisten iskujen jälkeen Britanniassa päätettiin lisätä sisäisen ja ulkoisen tiedustelun väkeä 1 900 henkilöllä. Tavoitteena oli vastata kansainvälisen ja kyber-terrorismin uhkiin.

Britannia pidätti viime vuonna 315 henkilöä epäiltynä teorrismiin liittyvistä rikoksista. Tämän vuoden puolella pidätettyihin lukeutuu myös Suomen passia kantava somalitaustainen nuorukainen.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana Britanniassa on paljastettu seitsemän terrori-iskun uhkaa, jotka ovat olleet kytköksissä Isisiin tai jihadistijärjestön innoittamia.

Ranskassa taas viranomaiset saivat marraskuisten terrori-iskujen jälkeen entistä laajemmat oikeudet kotietsintöihin, tiedonkeruuseen sekä terrorismiin yllyttävän viestinnän kitkemiseen verkosta.

EU:n yhteinen poliisiviranomainen Europol sai puolestaan tammikuussa uuden yksikön, joka keskittyy terrorismin torjuntaan. Yksikkö toimii kanavana jäsenmaiden välillä sekä kartoittaa muun muassa jihadistien matkaan lähtevien EU-kansalaisten tietoja.

Yksikön kautta käydään myös verkossa leviävän terrorismiin yllyttävän materiaalin kimppuun. Verkkoryhmän on määrä olla täydessä kokoonpanossa kesään mennessä.

Unioniin on tulossa myös niin sanottu PNR-järjestelmä, joka tallentaa kaikkien lentomatkustajien nimet. Lentoyhtiöiden velvollisuus olisi toimittaa EU-maihin saapuvien kansainvälisten lentojen matkustajatiedot. Tietoja voisi käyttää sitten terrorismin ja muun vakavan rikollisuuden ehkäisyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat