Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristi asui kotitaloa vastapäätä – ”Olen saattanut toivottaa heille hyvää huomenta”

Bryssel totutteli keskiviikkona elämään iskujen jälkeen. Asukkaat surivat ja vakuuttivat, etteivät terroristit heitä lannista

Ulkomaat
 
Järkyttynyt terroristin naapuri Brysselissä: ”Poikani kysyy, tuleeko minustakin tappaja?”
Järkyttynyt terroristin naapuri Brysselissä: ”Poikani kysyy, tuleeko minustakin tappaja?”
HSTV tapasi keskiviikkona järkyttyneen belgialaisen perheenisän Daniel Nixin, 40, Forest’n kaupunginosassa Brysselissä. Tiistain terrori-iskujen tekijät olivat vuokranneet asunnon vain 40 metrin päässä hänen kotioveltaan. Viime viikon poliisiratsiassa yksi terroristiepäilty tapettiin ja neljä poliisia haavoittui ratsiassa Nixin kodin edessä. Toimittaja Pekka Mykkänen.

Bryssel

Terrori-iskujen kohteeksi joutuneessa Brysselissä kohtasi keskiviikkona järkyttyneitä mutta päättäväisiä ihmisiä. Yksi toisensa jälkeen vakuutti, että terroristit eivät ole voittaneet mitään ja elämä jatkuu vapaana kosmopoliittisessa kaupungissa, joka on tuhansien suomalaistenkin koti.

Kaupungissa kohtasi myös epäuskoisia ihmisiä. Esimerkiksi sellaisia, jotka eivät voineet uskoa, että heidän naapuritalossaan on suunniteltu iskuja, jotka vaativat ainakin 31 ihmishenkeä ja haavoittivat noin 270:tä tiistain iskuissa lentokentälle ja metroasemalle.

”Se on kummallinen tunne, että on asunut terroristin naapurissa. Olen saattanut kohdata heidät kadulla ja toivottaa heille hyvää huomenta”, totesi Euroopan parlamentissa työskentelevä belgialainen it-asiantuntija Daniel Nix, 40.

Keskiviikkona Belgian viranomaiset kertoivat, että terrori-iskuihin osallistuivat veljekset Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui. He olivat vuokranneet asunnon Forest’n kaupunginosasta Rue du Dries -kadulta numerosta 60, noin 40 metriä Daniel Nixin kotiovelta, kertoi yleisradioyhtiö RTBF.

Nix kertoi, että tiistai-iltana hänen kodissaan oli käyty vaikea keskustelu. Nelihenkisen perheen yhdeksänvuotias poika oli kysynyt, että voisiko hänestäkin tulla sellainen.

”Hän kysyi vaimoltani, voiko hänestäkin tulla aikuisena ihminen, joka haluaa tappaa itsensä ja muita ihmisiä. Yritimme neuvoa, miten pitää elää, ettei niin tapahdu. Että pitää tulla toimeen ja ystävystyä kaikenlaisten ihmisten kanssa”, Nix kertoi.

Toisella puolella Brysseliä suomalainen Pasi Moisio, 52, heräsi keskiviikkoon ikävin tuntemuksin. Yön aikana toinen silmä oli muurautunut umpeen ja hänen kasvonsa olivat täynnä vesikelloja, lentokentän iskussa loukkaantunut Moisio kertoi.

”Rina-vaimon haavat ovat myös sellaiset, että meidän täytynee vielä tänäänkin lähteä lääkäriin”, Moisio kertoi Brysselissä, jossa hän asuu indonesialaisen vaimonsa Errina Fitry-Moision, 43, kanssa.

Pariskunta ei halunnut esiintyä valokuvissa. Sen sijaan Moisio lähetti kaksi paljonpuhuvaa kännykkäkuvaa.

Toisessa näkyi pomminsirpaleen repimä reikä Moision matkalaukussa, toinen esitti Errina-vaimon laukun sisältä löytynyttä metallinkappaletta.

”Pommeissa oli runsaasti metallipalloja, pultteja ja ruuveja. Matkalaukut ovat olleet suojanamme. Se, joka meidän peräämme katsoo, on nyt katsonut peräämme”, kertoo Moisio, joka työskentelee Brysselissä Suomen Yrittäjien ja Suomen Kuljetus ja Logistiikka -edunvalvontajärjestön johtajana.

Zaventemin lentokentän räjähdykset kaatoivat Moisiot maahan, kuten kaikki muutkin heidän ympärillään olevat ihmiset. Errina-vaimo sai avohaavoja ja ruhjeita kasvoihinsa, Moisiolta katosi hetkeksi kuulo, ja hän sai palovammoja päänsä alueelle.

Brysselin uhkean pörssitalon edustalla oli keskiviikkona vakava tunnelma. Tuhannet ihmiset saapuivat tuomaan kukkia ja kynttilöitä aukiolle, josta tuli ”Me olemme Bryssel” -mielenilmausten keskus.

Välillä alueella oli hiirenhiljaista, mutta toisinaan ihmiset puhkesivat laulamaan, halaamaan toisiaan, muodostamaan ihmisketjuja ja taputtamaan.

Surun lisäksi ilmassa oli päättäväisyyttä ja uhmaakin. Tuntemukset ilmaistiin kymmenin eri kielin liiduilla kivikatuun kirjoitettuihin viesteihin.

”En suostu pelkäämään”, totesi walesilainen Cindy Evans, 47, joka oli tullut Brysseliin tapaamaan juuri tyttövauvan saanutta veljeään.

”Olen surullinen ja vihainen, mutta en pelkää”, hän sanoi.

Samaa viestivät monet Brysselin suomalaisasukkaat.

”Itselläni pelko ei ole päällimmäinen tunne, vaan enemmänkin pettymys siitä, että emme ole onnistuneet taistelussa äärijärjestöjä, terrorismia, vastaan”, sanoi Aura Salla, joka on EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kabinetin jäsen.

Mutta ennen kuin pelko on voitettu, Bryssel tarvitsee aikaa. Salla kertoi oudosta tunnelmasta, kun hän lähti normaalille aamulenkilleen keskiviikkona.

”Juoksen aamuisin komission läheisessä puistossa, jossa törmää tuttuihin kasvoihin lähes päivittäin. Tänään lisäkseni oli vain yksi juoksija.”

Komission päärakennus sijaitsee näköetäisyydellä terrori-iskun kohteeksi joutuneesta Maelbeekin metroasemasta. Keskiviikkona alueen liikenne oli ruuhkainen ja sekaisin, alueella partioi valtavasti sotilaita ja poliiseja.

”Turvatoimet komission rakennuksessa ovat erittäin tarkat, ja toimistoni ikkunasta näen ihmisten vaeltavan etsien kulkureittejä työpaikoilleen. Hälytysajoneuvojen pillit ovat soineet kaupungissa lähes taukoamatta läpi yön”, Salla kertoi.

Suomen Nato-edustuston pysyvän edustajan sijainen Pekka Kaihilahti totesi, että valitettavasti iskut eivät tulleet yllätyksenä.

“Iskut surettavat. Että näin voi tapahtua Euroopassa, Brysselissä, Pariisissa, Madridissa, Lontoossa... Niiden mahdollisuus oli kyllä koko ajan olemassa, mutta niiden toteutuminen ravistelee joka tapauksessa”, Kaihilahti sanoi.

EU-komissiossa kehitysasiain virkamiehenä työskentelevä Lea Vuori kertoi, että päällimmäisenä tuntemuksena hänellä on ihmetys.

”Ihmetyttää se viha, mitä nämä terroristit meitä vastaan tuntevat. Me koemme olevamme rauhaa rakastavia, suvaitsevaisia ihmisiä. Ja moni meistä on suunnannut koko uransa sille, että maailmasta tulisi parempi paikka”, Vuori sanoi.

Belgian Suomi-Klubin puheenjohtaja Kati Hognes sanoi, että nyt monella on pelko uusista iskuista.

”Surettaa yleisesti, että tällaista tapahtuu nykyään niin paljon ja se on niin todennäköistä, ettei se hirveästi yllätä. Elämää täytyy jatkaa, ja meidän täytyy näyttää, että emme lannistu ja uskomme omaan elämäntapaamme, emmekä anna muiden muuttaa sitä”, Leuvenissä asuva ja usein Brysselissä käyvä Hognes sanoo.

Lentokentän iskusta toipuva Pasi Moisio kertoi, ettei hänellä ole käynyt mielessäkään muuttaa pois Brysselistä.

”Kristallinkirkas on ajatus, että täällä jatkamme, entistä aktiivisemmin ja avoimemmin. Pelolle ei saa antaa periksi, ei tällaisille raukkamaisille keinoille.”

Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysselin pörssitalon edustalle kokoontui keskiviikkona tuhansia ihmisiä osoittamaan, että rakkaus ja yhtenäisyys ovat terrorismia vahvemmat tuntemukset Belgian pääkaupungissa. Kielten ja lippujen kirjo alleviivasi, että Bryssel on yksi maailman kansainvälisimmistä kaupungeista. Toimittaja Pekka Mykkänen.
Joonas Brandt
Daniel Nix kuuli keskiviikkona asuneensa itsemurhaterroristien naapurina.
Daniel Nix kuuli keskiviikkona asuneensa itsemurhaterroristien naapurina.
Joonas Brandt
Mies piirsi rauhanmerkin Brysselin pörssi talon seinään keskiviikkona.
Mies piirsi rauhanmerkin Brysselin pörssi talon seinään keskiviikkona.
Pasi Moisio
Pasi Moision laukkuun tuli terrori-iskussa reikä.
Pasi Moision laukkuun tuli terrori-iskussa reikä.
Joonas Brandt
Cindy Evans, 47, ja tytär Ashley Evans, 14, vierailivat Brysselin pörssitalon edessä, jossa surtiin terrori-iskun uhreja.
Cindy Evans, 47, ja tytär Ashley Evans, 14, vierailivat Brysselin pörssitalon edessä, jossa surtiin terrori-iskun uhreja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat