Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksi tekijöistä pakenee paikalta – toistaako Isis samaa kaavaa Euroopan iskuissa?

Tekijän tarkoituksellinen pakeneminen voi lisätä mediahuomiota, mutta se on myös strateginen riski, arvioivat tutkijat.

Ulkomaat
 
HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
Molembeekin kaupunginosa keskustan tuntumassa Brysselissä näyttää tavalliselta. Se on radikaalien islamistien suosikkinaapurusto, jossa piileskeli muiden muassa Pariisin pommi-iskuun osallistunut Salah Abdeslam. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.

Kaksi miestä räjäyttää itsensä Brysselin lentokentällä. Kolmas miehistä pakenee paikalta.

Myöhemmin tapahtumapaikalta löytyy hyljätty, laukaisematta jäänyt pommi.

Brysselin maanantaisessa terrori-iskussa saattaa toistua sama kaava, joka nähtiin Pariisin terrori-iskujen yhteydessä viime marraskuussa.

Tuolloin kymmenen hengen terroristijoukon jäsenistä yksi hylkäsi jostakin syystä räjähdeliivinsä ja katosi paikalta.

Karkuri oli Salah Abdeslam, jonka Belgian poliisi pidätti neljän kuukauden piileskelyn päätteeksi Brysselissä Molembeekin lähiössä viime perjantaina. Pidätystä edelsi kuukausien ihmisjahti Belgiassa ratsioineen ja korotettuine turvatasoineen.

Ajojahti varmisti sen, että Isis-järjestön Eurooppaan kohdistama uhka pysyi pitkään otsikoissa.

Päivä Brysselin terrori-iskujen jälkeen monet iskujen yksityiskohdista ovat vielä hämäränpeitossa.

Se tiedetään, että keskiviikkona iltapäivällä poliisi ilmeisesti jahtasi yhä ainakin yhtä epäiltyä. Hänen uskotaan jättäneen räjähtämättömän pommin lentokentälle ja paenneen paikalta.

Toteutuiko Brysselin iskussa tarkoituksellisesta sama kaava kuin Pariisin iskussa?

Tämä on mahdollista, toteaa jihadistiliikkeisiin perehtynyt kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Parosen mukaan terroristisolut pyrkivät yleensäkin toistamaan iskut mahdollisimman samankaltaisina, vakiintuneella ja mahdollisimman yksinkertaisella toimintamallilla.

”Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa oliko suunnitelmallista se, että yksi tekijöistä jättää varusteensa ja pakenee paikalta jatkaen toimintaansa muualla ja luoden epävarmuutta. Toinen mahdollisuus on se, hän tuli vain katumapäälle.”

Myös terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta sanoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että molemmissa iskuissa yksi tekijöistä pakenee paikalta.

”Se ei ole mikään yleinen ilmiö itsemurhaiskuissa”, Malkki sanoo.

Hänen mukaansa yksi itsemurhaiskun taktisista eduista on juuri se, että tekijät tuhoavat itsensä eikä taustaorganisaation tarvitse enää huolehtia heistä.

Jos Isisin uutena taktiikkana on jättää yksi iskuun osallistunut henkiin, niin mihin sillä oikein pyritään?

Ainakin se pitkittää mediahuomiota, jos poliisi joutuu jahtaamaan paennutta tekijää päivä- tai kuukausikaupalla.

”Uutislähetykset ovat kuitenkin Euroopassa toteutettavien terrori-iskujen tärkein maali”, Paronen pohtii.

”Yksi tekijöistä jätetään henkiin. Hän jatkaa pakoaan tietynlaisen mystisyyden auran saaneena ja pyrkii organisoimaan uusia iskuja.”

Leena Malkki kuitenkin epäilee sitä, onko tekijän eloon jättäminen strategisesti viisasta.

”Silloin otetaan hirvittävän suuri riski, että tekijä jää kiinni. Jos tarkoituksena on saada ajojahti aikaiseksi, niin on myös vähäriskisempiä tapoja tehdä se. Vastaavan efektin voi synnyttää jättämällä viestin, että meitä on enemmän.”

Jos länsimaissa tehdyt itsemurhaiskut tähtäävät mahdollisimman suureen mediahuomioon, Lähi-idän sodissa itsemurhaiskuista on tullut suorastaan tavanomaista taistelutaktiikkaa.

2000-luvulla itsemurhaiskujen kärkimaaksi on noussut tilastoissa Irak. Vielä ennen vuotta 2003 Irakissa ei tehty lainkaan itsemurhaiskuja. Yhdysvaltain hyökkäyksen jälkeen jihadistiliikkeet vahvistuivat Irakissa. Tämän myötä käynnistyivät itsemurhaiskut, joita on tehty kiivaimmillaan useita satoja vuodessa.

Kyynisimmillään itsemurhaiskut voidaan nähdä sotataktisena innovaationa.

”Itsemurhaiskijän vieminen paikalle on helpompaa kuin pommin vieminen paikalle. Henkilön ei tarvitse kyetä pakenemaan paikalta eikä taustajärjestön tarvitse huolehtia siitä, että henkilö jää kiinni”, Malkki sanoo.

Parosen mukaan Irakin ja Syyrian sodassa itsemurhaiskut korvaavat muita asejärjestelmiä kuten tykistöä, jota jihadistijärjestöillä ei ole välttämättä saatavilla.

”Itsemurhaiskut ovat ikään kuin oma asejärjestelmänsä, jossa ihminen kuljettaa räjähteen maaliin.”

Mutta millainen ihminen ylipäätään suostuu tai ajautuu itsemurhapommittajaksi?

Isisin tiedetään käyttävän itsemurhaiskuihin erityisesti ulkomaalaisia jihadisteja, joilla ei ole aiempaa taistelukokemusta tai muita hyödyllisiä taitoja tarjottavanaan.

Malkin mukaan on kuitenkin vanhentunut käsitys, että itsemurhapommittajat olisivat aina onnettomia reppanoita, joita muut käyttävät hyväkseen.

”Lähi-idässä tehdyissä tutkimuksissa itsemurhapommittajat ovat olleet usein hyvinkin toimeentulevia ihmisiä, joilla on ollut tulevaisuudensuunnitelmiakin. Mutta hyvin usein taustalta löytyy esimerkiksi perheenjäsenen kuolema iskuissa, tai jokin muu tämän kaltainen trauma.”

Olennaista on sosiaalisen ympäristön tuki tai painostus sekä kulttuuri, jossa ihannoidaan marttyyriutta.

Itsemurhapommittajien joukossa saattaa Malkin mukaan olla mielenterveysongelmaisiakin. Kuitenkin taustajärjestön on pystyttävä luottamaan siihen, että tekijä on riittävän tasapainoinen suorittamaan tehtävän.

Belgian iskijöiden taustoista tiedetään se, että ainakin kahdella heistä oli rankka rikostausta.

Europolin viime vuoden lopussa julkaiseman raportin mukaan ainakin 20 prosentilla Euroopasta Isis-järjestön riveihin lähteneillä oli diagnosoitu jonkinlainen mielisairaus ennen lähtöä.

Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.
Belgian poliisi
Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin tiistaisen terrori-iskun epäillyistä.
Belgian poliisin julkaisema kuva Brysselin tiistaisen terrori-iskun epäillyistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat