Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tehostaa jäsenmaiden välistä yhteistyötä terrorismin torjunnassa

Europol sai uuden keskuksen, joka muun muassa analysoi jihadistien matkaan lähtevien tietoja.

Ulkomaat
 
ANDREW WINNING / REUTERS
Matkustaja keskusteli aseistettujen poliisien kanssa Lontoossa St Pancrasin rautatieasemalla, josta Eurostar-junat lähtevät Brysseliä kohti. Tiistaina junan lähdöt oli peruttu.
Matkustaja keskusteli aseistettujen poliisien kanssa Lontoossa St Pancrasin rautatieasemalla, josta Eurostar-junat lähtevät Brysseliä kohti. Tiistaina junan lähdöt oli peruttu. Kuva: ANDREW WINNING / REUTERS

Lontoo

Britannia antoi Belgialle tiedusteluasiantuntijoiden apua Pariisin terrori-iskujen jälkeen, ja uutta apua on tarjottu nyt Brysselin tiistaisten iskujen jälkeen, Britannian sisäministeri Theresa May kertoi keskiviikkona parlamentin alahuoneelle.

Britannia on tehostanut rajatarkastuksiaan Belgian ja Ranskan puoleisissa pisteissään heti Brysselin iskujen jälkeen. Satamissa on lisätty valvontaa.

Terrori-iskujen jälkeen EU-mailla on tapana vakuuttaa yhtenäisyyttä ja yhteistyötä, niin myös tiistaina.

Terrorismin torjunta vaatii kuitenkin vuosien pitkäjänteisen työn. EU:ssa jokainen jäsenmaa vastaa itse kansallisesta turvallisuudestaan. Terrorismia on kuitenkin mahdotonta torjua ilman yhteistyötä ja tietojen vaihtoa jäsenmaiden ja kolmansien maiden kesken.

Pariisin iskujen jälkeen Britanniassa päätettiin lisätä sisäisen ja ulkoisen tiedustelun väkeä 1 900 henkilöllä. Tavoitteena oli vastata kansainvälisen ja kyberterrorismin uhkiin.

Ranskassa taas viranomaiset saivat marraskuisten terroriiskujen jälkeen entistä laajemmat oikeudet kotietsintöihin, tiedonkeruuseen ja terrorismiin yllyttävän viestinnän kitkemiseen verkosta.

EU:n poliisivirasto Europol sai tammikuussa uuden keskuksen, joka keskittyy terrorismin torjuntaan. Keskus toimii kanavana jäsenmaiden välillä ja analysoi muun muassa jihadistien matkaan lähtevien tietoja.

Yksikkö käy myös verkossa leviävän terrorismimateriaalin kimppuun. Verkkoryhmän on määrä olla täydessä kokoonpanossa kesään mennessä.

Unioniin on tulossa myös niin sanottu PNR-järjestelmä, joka tallentaa kaikkien lentomatkustajien nimet. Lentoyhtiöiden velvollisuus olisi toimittaa EU-maihin saapuvien kansainvälisten lentojen matkustajatiedot. Tietoja voi käyttää sitten terrorismin ja muun vakavan rikollisuuden ehkäisyyn.

Britanniassa terrorismin vastainen niin sanottu Contest-strategia nojaa terroristien jäljittämiseen, viattomien suojeluun ja iskuihin valmistautumiseen. Entistä tärkeämmäksi keinoksi on noussut radikalisoitumisen ehkäisy.

Britannia käynnisti jo vuonna 2007 Channel-ohjelman. Sen tarkoitus on tunnistaa henkilöt, jotka ovat vaarassa radikalisoitua. Vuodesta 2012 lähtien ohjelma on toiminut koko maassa. Sairaaloilla, terveysasemilla, vankiloilla, kouluilla ja muilla vastaavilla yhteisöillä on vastuu pitää silmänsä auki ja raportoida radikalisoitumisen uhista viranomaisille. Jos henkilön arvioidaan olevan uhaksi nyt tai tulevaisuudessa, ohjataan hänet vieroitushoitoon.

Viranomaiset voivat ottaa Britanniassa passin pois henkilöltä, jonka uskotaan olevan lähdössä ulkomaille liittyäkseen terroristijärjestöön. Vuodessa noin pariltakymmeneltä lähtijältä on jäädytetty passi.

Sisäministeriön mukaan Britanniasta on lähtenyt noin 800 ihmistä Isisin joukkoihin.

Britannia pidätti viime vuonna 315 henkilöä epäiltynä terrorismista. Isisiin liittyviä terrori-iskuja on torjuttu puolentoista vuoden aikana seitsemän.

Stefan Wermuth / Reuters
Britannian sisäministeri Theresa May kertoi Britannian jatkavan Belgialle annettavaa tiedusteluapua tiistaisten iskujen jälkeen.
Britannian sisäministeri Theresa May kertoi Britannian jatkavan Belgialle annettavaa tiedusteluapua tiistaisten iskujen jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat