Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isis haluaa levittää sekasortoa Eurooppaan

Pakolaisista huolehtiminen Euroopassa sotkee Isisin propagandaa. Eurooppaan hyökkäämällä se pyrkii sekä kostamaan lännen ilmaiskuja että lietsomaan vihaa. Mitä suuremmaksi muslimiviha yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on

Ulkomaat
 

Kesäkuussa 2014 irakilainen Abu Bakr al-Baghdadi (taistelijanimi) seisoi Mosulin päämoskeijalla ja teki hurjan julistuksen: on perustettu Islamilainen valtio, kalifaatti.

Isisistä tuli terrorismin historiassa ennennäkemätön hirviö.

Sen lyhenne tulee sanoista Irakin ja Shamin (Suur-Syyrian) islamilainen valtio. Isis eroaa aiemmista islamilaisista terroriliikkeistä siinä, että se haluaa hallinnoida aluetta, ”valtiota”. Sen alaisuudessa elää ainakin viisi miljoonaa ihmistä Syyriassa ja Irakissa.

Isisillä on oma verohallinto, viemäriosasto, koulutusvirasto ja muita valtiomaisia elimiä. Se saa miljoonatuloja öljyn, viljan ja teollisuustuotteiden myynnistä. Aseistukseen kuuluu panssarivaunuja ja tykkejä.

Isisin menestys on sen tavoitteisiin nähden ollut maailmanhistoriallinen, arvioivat tutkijat Michael Weiss ja Hassan Hassan kirjassaan ”Isis: Inside the Army of Terror”.

Kalifaatin julistuksen jälkeen seuraavana vuonna Isis kuitenkin keskittyi alueensa hallintaan ja sotimiseen lähivihollisiaan vastaan. Eurooppa ei sitä kiinnostanut.

Viime marraskuussa Isis teki terrori-iskun Pariisissa. Tiistaina se iski Brysselissä.

Miksi Isis haluaa nyt hyökätä Euroopassa?

Käänne alkoi elokuussa 2014.

Internetissä julkaistiin maailmaa järkyttänyt video siepatun amerikkalaisen toimittajan James Foleyn teloituksesta. Mestaaja oli lempinimellä Jihadi John tunnettu britti Mohamed Emwazi.

Viikkoa aiemmin Yhdysvallat oli aloittanut ilmapommitukset Isisiä vastaan Irakissa. Presidentti Barack Obama perusteli iskuja jesidien joukkosurmilla ja Irakissa olevien amerikkalaisten suojelulla.

Videolla Emwazi julistaa:

”Obama, et taistelee enää kapinaa vastaan. Me olemme islamilainen armeija ja valtio. Obama, jos yrität kieltää muslimeilta heidän oikeutensa elää turvassa islamilaisessa kalifaatissa, se johtaa kansasi verilöylyyn.”

Seuraavina kuukausina Isis julkaisi lisää länsimaalaisten teloitusvideoita.

Ne aloittivat Isisin vastahyökkäyksen Yhdysvaltain pommituksiin. Sen jälkeen seurasi terrori-iskuja ulkomailla.

”Islamilainen valtio on käynyt 12 kuukauden ajan kostokampanjaa vihollisiaan vastaan”, arvioi brittiläinen terrorismintutkija Shiraz Maher, joka työskentelee Lontoon King’s Collegessa. Hänen analyysinsä julkaistiin New Statesman -lehden verkkosivulla.

Yhdysvalloissa Isis ei ole onnistunut iskuissa. Eurooppa kuitenkin edustaa sille samaa länsimaista vihollista.

Silkan koston lisäksi terrori-iskut pyrkivät sekoittamaan Isisiä vastaan taistelevan sekalaisen liittouman rivejä. Ristiriidat ja päättämättömyys palvelevat Isisin etuja.

Toinen merkittävä syy iskeä Eurooppaan liittyy Isisin ideologiaan.

Isis on totalitaarinen diktatuuri, tutkijat Weiss ja Hassan kirjoittajat kirjassaan. Isis pitää vihollisenaan kaikkia, jotka eivät kannata sitä. Eli vihollisia voivat olla myös muslimit.

Kuten Jihadi John videollaan esitti, Isis pitää ”kalifaattiaan” muslimien luvattuna maana. Isisin ideologiassa kalifaatti on ”islamin maa” (darul-Islam). Sen vastakohta on islamille vihamielinen pakanoiden maa. Maailma on jakaantunut näihin kahteen.

Siksi Isisiä on raivostuttanut erityisesti se, että muslimeita on paennut ”kalifaatista”. Eurooppaan asti on tullut pakolaisia, jotka kertovat kärsineensä Isisin terrorista joka ikinen päivä. Ja eurooppalaiset ovat ottaneet pakolaisia vastaan, auttaneet heitä ja tarjonneet turvaa. Se romuttaa Isisin levittämää maailmankuvaa, jonka mukaan länsimaat vihaavat kaikkia muslimeita.

”Islamilainen valtio tunnustaa, ettei se voi tappaa kaikkia pakolaisia. Mutta käyttämällä hyväkseen eurooppalaisia pelkoja pakolaisten tulosta ja läsnäolosta se voi ainakin tehdä pakolaisten elämän vaikeammaksi ja pakottaa heidät pohtimaan uudelleen valintaansa”, kirjoittaa brittitutkija Maher.

Eurooppaan hyökkäämällä Isis pyrkii siis lietsomaan rasismia ja islamkammoa. Mitä suuremmaksi muslimiviha Euroopassa yltyy, sitä tyytyväisempi Isis on.

Kolmas iso syy hyökkäyksille on käytännöllinen. Isis iskee Euroopassa, koska se voi.

Isis on onnistunut houkuttelemaan ennennäkemättömän määrän jihadisteja eri puolilta maailmaa. Syyriaan ja Irakiin on matkustanut 27 000–31 000 ihmistä, arvioi arvostettu tutkimuslaitos The Soufan Group. EU-maista taistelijoita on lähtenyt yli 5 000.

Ulkomaisista jihadisteista moni on kuollut. Jotkut ovat palanneet kotimaihinsa. Palanneista osa toimii nyt Isisin ”soluina”.

Brysselin ja Pariisin hyökkäysten pääepäillyt kasvoivat Belgiassa mutta saivat aivopesun Isisiltä.

Yhdysvalloissa Isis ei ole onnistunut hyökkäämään osaksi siksi, että sieltä Syyrian lähtijöitä ja palaajia on ollut selvästi Eurooppaa vähemmän.

Kamppailu Isisin terrorismia vastaan on Euroopassa nyt ennen kaikkea poliisi- ja tiedustelutyötä: Isisin solut on pysäytettävä.

Euroopan johtajien kommentit iskujen jälkeen puhuivat samaa viestiä: Eurooppa on yhtenäinen ja tulee voittamaan. Suomessa ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi: ”Nyt ei pidä antaa pelolle voimaa eikä valtaa.”

Terrorismi kohdistuu siviileihin, joten siviilit voivat myös vastustaa sen päämääriä. Pelätä vai ei, lietsoa vihaa vai ei? Jokaisen valinnalla on väliä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat