Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brysselin terroristeista kaksi oli veljeksiä – yksi epäilty on yhä tunnistamatta ja paossa

Kolmas mies oli yksi ensimmäisiä Brysselistä Syyriaan lähteneitä jihadisteja. Neljättä epäiltyä ei ole vielä tunnistettu. Hän pakenee edelleen poliisia.

Ulkomaat
 
HS
HANDOUT
Kuva: HANDOUT
Fakta

Brysselin terrori-iskut

 Brysselin tiistaisissa terrori-iskuissa kuoli ainakin 31 ihmistä. Noin 270 loukkaantui.

 Iskut tapahtuivat lähes yhtäaikaisesti Zaventemin lentoasemalla ja Maelbeekin metroasemalla. Zaventemin lentoasemalla kuoli 11 ihmistä ja Maelbeekin metroasemalla 20.

 Kaksi tekijöistä on veljeksiä. Ibrahim El-Bakraouilla ja Khalid El-Bakraouilla on lehtitietojen mukaan Belgian passi. Yksi tekijöistä on edelleen paossa.

Belgian poliisi on tunnistanut kaksi Brysselin tiistaisen terrori-iskun tekijöistä veljeksiksi. Ibrahim el-Bakraoui räjäytti itsensä Zaventemin lentokentällä ja Khalid el-Bakraoui EU-rakennuksien lähellä olevalla metroasemalla.

Molemmilla veljeksillä on lehtitietojen mukaan Belgian passi. He ovat poliisille rikostaustansa vuoksi entuudestaan tuttuja. Ibrahim tuomittiin Het Laatste Nieuws -lehden mukaan oikeudessa jo vuonna 2010. Hänen kerrotaan hyökänneen Brysselissä rahanvaihtotoimistoon ja ampuneen sen jälkeen poliisia Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä. Khalidin puolestaan kerrotaan syyllistyneen väkivaltaiseen autokaappaukseen vuonna 2011.

Turkin viranomaiset kertoivat keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että Ibrahim el-Bakraoui karkotettiin viime kesäkuussa Turkista Hollantiin. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki varoitti sekä Belgiaa että Hollantia miehen taustoista.

Toinen lentokentällä itsensä räjäyttäneistä terroristeista oli Belgian poliisin mukaan nimeltään Najim Laachraoui. Kolmatta lentokentän iskusta epäiltyä ei ole vielä tunnistettu ja hän on edelleen paossa.

Poliisia pakeneva mies poistui lentokentältä tiistaina laukaisematta kassissaan ollutta suurta pommia. Hänen kuvansa tallentui lentokentän valvontakameroihin iskussa kuolleiden miesten kanssa.

24-vuotias Laachraoui on La Dernière Heure -lehden mukaan kotoisin Brysselistä Schaerbeekin kaupunginosasta.

Lehden mukaan hän oli Brysselin ensimmäisiä Syyriaan lähteneitä jihadisteja ja hänellä oli jo vuonna 2012 taistelunimi ”Abu Idriss”. Laachraoui etsintäkuulutettiin jo joulukuun alussa.

Kaikilla terrori-iskuun osallistuneilla epäillään olevan yhteyksiä marraskuussa Pariisissa tehtyihin terrori-iskuihin ja viime perjantaina Brysselin Molenbeekissä pidätettyyn Pariisin iskujen pääepäiltyyn Salah Abdeslamiin.

Laachraouin dna:ta löydettiin useista asunnoista, joissa Pariisin iskujen toteuttajat oleskelivat.

HS raportoi terroristien piilopaikalta
HS raportoi terroristien piilopaikalta
Brysselin iskuja valmisteltiin kulmakunnalla, jossa asuu aivan tavallisia ihmisiä. "Tuntuu aivan epätodelliselta", yksi naapuruston asukas sanoo. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Laachraouin uskotaan myös matkustaneen syyskuussa Unkariin yhdessä Abdeslamin kanssa.

Khalid el-Bakraouin taas on kerrottu vuokranneen väärällä nimellä Abdeslamin pidätykseen liittyvän asunnon Brysselin Forestin kaupunginosasta. Asunnossa käytiin viime viikolla tulitaistelu, jonka jälkeen poliisi löysi asunnosta Abdeslamin sormenjälkiä ja pääsi tämän jäljille.

Vielä ei ole tiedossa, olivatko Brysselin iskujen veljekset tulitaistelussa itse mukana.

Hollanninkielinen yleisradioyhtiö VRT on kertonut, että el-Bakraouin veljekset olisivat pitäneet aiemmin piilopaikkaa myös eteläisen Belgian teollisuuskaupungissa Charleroissa, joissa Pariisin iskuja olisi suunniteltu.

Koska itsemurhaepäillyt ovat aiempia taparikollisia, Belgian mediassa on jo alkanut välitön pohdinta siitä, kuinka helposti taparikolliset voivat myös radikalisoitua ja muuttua ”tavallisten” rikosten tekijöistä terroristeiksi. 

 

HS-työryhmä: Maria Manner, Kalle Koponen, Reetta Paavilainen, Erja Yläjärvi.

AFP
Khalid (vas.) ja Ibrahim (oik.) el-Bakraoui räjäyttivät itsensä Brysselin terrori-iskuissa.
Khalid (vas.) ja Ibrahim (oik.) el-Bakraoui räjäyttivät itsensä Brysselin terrori-iskuissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat