Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismi vaati Euroopassa 1970- ja 80-luvuilla enemmän uhreja kuin tämä vuosituhat – mutta nyt uhka kohdistuu kaikkiin

Isisin arvaamattomuus toimii kuin äänitorvi. Se saa uhkan ja pelon tuntumaan Euroopassa suuremmalta kuin mitä se tilastojen valossa on.

Ulkomaat
 
Keystone
Vasemmistoradikaali terroristiryhmä Punaiset prikaatit sieppasivat Italian entisen pääministerin Aldo Moron vuonna 1978. Kahta kuukautta myöhemmin Moro löydettiin kuolleena pakettiauton peräkontista. 1970- ja 1980-luvuilla eurooppalaiselle terrorismille olivat tyypillisiä yhteiskunnan vaikuttajiin kohdistuneet täsmäiskut. Nyt Isis iskee satunnaisesti siviileihin.
Vasemmistoradikaali terroristiryhmä Punaiset prikaatit sieppasivat Italian entisen pääministerin Aldo Moron vuonna 1978. Kahta kuukautta myöhemmin Moro löydettiin kuolleena pakettiauton peräkontista. 1970- ja 1980-luvuilla eurooppalaiselle terrorismille olivat tyypillisiä yhteiskunnan vaikuttajiin kohdistuneet täsmäiskut. Nyt Isis iskee satunnaisesti siviileihin. Kuva: Keystone

Terrorismia pidetään Euroopassa yleisesti aikakautemme jopa suurimpana uhkana. Verrattuna aiempiin vuosikymmeniin elämme kuitenkin yhä varsin rauhallista aikaa.

Tämä käy ilmi saksalaisen tilastopalvelun Statistan marraskuussa kokoamasta grafiikasta, joka on Brysselin tiistaisten iskujen jälkeen kiertänyt sosiaalisessa mediassa. Tilastot julkaistiin alun perin Huffington Postissa marraskuussa tehtyjen Pariisin terrori-iskujen jälkeen.

Tilastoista huolimatta pelko uusista iskuista Euroopassa saattaa tuntua ennennäkemättömältä. Se johtuu Isisin toiminnan arvaamattomuudesta, selittää kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

”Arvaamattomuuden ja pelon yhdistelmä on Isisille keskeinen tavoitetila”, hän sanoo.

Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | Statista

Lisätietoja löytyy tilastopalvelu Statistan verkkosivuilta,

 

Kun terrorismin uhrimäärät olivat Länsi-Euroopassa suurimmillaan 1970- ja 1980-luvuilla, iskujen kohteet valikoitiin verrattain tarkasti. Kohteina oli merkittäviä henkilöitä, kuten valtionpäämiehiä, poliitikkoja, tuomareita, poliiseja ja muita edustajia valtiojärjestelmistä, joita vastaan terroristijärjestöt taistelivat.

”Esimerkiksi silloisessa Länsi-Saksassa vallitsi leninistinen ajatus terrorismista. Vallankumousta pyrittiin edistämään surmaamalla porvariston edustajia”, Paronen sanoo.

Vuoden 1977 aikana RAF tappoi Länsi-Saksassa muun muassa syyttäjän, tuomari Siegfried Bubackin, pankinjohtaja Jürgen Ponton sekä työnantajaliiton puheenjohtaja Hans Martin Schleyerin.

Maaliskuussa 1978 Italiassa Punaiset prikaatit sieppasivat maan entisen pääministerin Aldo Moron ja surmasivat tämän myöhemmin. Elokuussa 1979 IRA murhasi Irlannissa Englannin kuningattaren Elisabet II:n serkun, Intian varakuninkaana toimineen lordi Louis Mountbattenin.

”Vaikka toiminta oli yhtä lailla tuomittavaa, siinä oli järjellisemmän teon elementti. Väkivallan minimaalisella käytöllä oli maksimaalinen poliittinen viesti”, Paronen sanoo.

Joukkoon mahtuu myös laajoja iskuja siviilejä vastaan. Esimerkiksi vuonna 1980 yhteensä 85 ihmistä kuoli äärioikeistolaisen NAR-järjestön pommi-iskussa Bolognan rautatieasemalla. Vuonna 1988 Lontoosta New Yorkiin matkalla ollut kone syöksyi räjähdyksen seurauksena maahan Lockerbien kylään Skotlannissa vaatien 270 ihmisen hengen.

Kohteiden valikoinnissa Isis eroaa selvimmin eurooppalaisen terrorismin synkimmistä vuosikymmenistä. Kohteina ovat kaikki, jotka eivät kannata Isisiä, ja iskut vaikuttavat mahdollisilta missä ja milloin tahansa.

”Esimerkiksi Pariisin ja Brysselin iskuissa haluttiin lähtökohtaisesti surmata mahdollisimman paljon siviilejä, ja uhrit ovat satunnaisesti valikoituja”, Paronen sanoo.

Jos katsoo ilmiötä jihadistin silmin, kyseessä on paljon enemmän kuin yksittäisiä mielivaltaisia iskuja, Paronen jatkaa. Heille yksittäiset iskut Euroopassa nivoutuvat laajemmaksi ilmiöksi.

Statistan tilastot muistuttavat kuitenkin myös, että terrorismi vaatii ylivoimaisesti suurimman osan uhreistaan Euroopan ulkopuolella. Esimerkiksi Isisin iskuista valtaosa tapahtuu lähellä sen Syyriassa ja Irakissa hallinnoimia alueita. Pitkällä tähtäimellä uhka on kohdattava siellä, sanoo Paronen.

”Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että meidän on nyt parhaamme mukaan kohdistettava riittävästi resursseja poliisille ja tiedustelupalveluille Euroopassa. Jos emme kohtaa akuuttia uhkaa täällä, iskuja tulee lisää.”

Infographic: Victims Of Terrorist Attacks outside Western Europe | Statista

Lisätietoja löytyy tilastopalvelu Statistan verkkosivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat