Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäministeri Orpo vaatii EU-mailta parempaa tiedonvaihtoa terroristien vastaisissa toimissa

Sisäministeri Petteri Orpon mielestä on ongelmallista, että EU-maiden turvallisuuspalvelut eivät vieläkään jaa kunnolla toisilleen tietoa, vaikka maanosaan on kohdistunut vuosien varrella useita järkyttäviä iskuja.

Ulkomaat
 
Orpo: Vastakkainasettelulle ei saa antaa periksi
Orpo: Vastakkainasettelulle ei saa antaa periksi
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) kertoo, mistä EU-maiden sisäministerit keskustelevat kriisikokouksessaan. Kokous kutsuttiin koolle Brysselin terrori-iskujen vuoksi. Kuvaus: Pekka Mykkänen

Bryssel

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) vaatii Euroopan unionin jäsenmailta enemmän yhteistyötä, jotta terroristien vastaisissa toimissa saataisiin parempia tuloksia. Erityinen huolenaihe Orpon mukaan on tietojenvaihto, jossa ongelmia on monilla jäsenmailla ja Euroopan parlamentillakin.

Orpo osallistui torstaina EU-maiden sisäministereiden kriisikokoukseen Brysselissä, jossa käytiin läpi Brysselin tiistaisia, yli 30 ihmistä surmanneita, terrori-iskuja.

”Tämä on täysin törkeää ja anteeksiantamatonta. Hyökkäys Euroopan ytimeen ja eurooppalaisia arvoja vastaan. Emme voi antaa periksi sille, mitä terroristit hakevat, kaaosta, pelkoa, vastakkainasettelua ja eurooppalaisten yhteiskuntien horjuttamista”, Orpo totesi.

Tilanteen vakavuutta alleviivasi se, että Orpo ei voinut lentää Brysseliin, koska iskujen kohteeksi joutunut lentokenttä on suljettuna ainakin maanantaihin asti. Hän saapui junalla Amsterdamin kautta.

Orpon mielestä on ongelmallista, että EU-maiden turvallisuuspalvelut eivät vieläkään jaa kunnolla toisilleen tietoa, vaikka maanosaan on kohdistunut vuosien varrella useita järkyttäviä iskuja. Hänen mukaansa vain kourallinen maita – mukaan lukien Suomi – tekevät niin kuin maiden kesken on sovittu.

Orpo ei halunnut soimata mitään maata nimeltä, mutta totesi, että ”suurilla mailla” on erityinen taipumus pimittää tietojaan.

Orpoa harmittaa myös Euroopan parlamentissa esiintyvä vastustus niin sanotun PNR-direktiivin hyväksymiselle. Direktiivillä tarkoitetaan lentomatkustajatietojen käyttämistä lainvalvontatarkoituksiin, minkä Suomi haluaisi käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Hän toivoo, että Brysselin iskut omalla surullisella tavallaan panisivat vauhtia EU-parlamenttiin. Asia hyväksyttiin jäsenmaiden ministereiden kesken joulukuussa ja sitä hoputettiin myös torstain kokouksessa.

Orpon mukaan ministerikokouksen tärkeimpiä teemoja oli tiedonvaihdon tärkeys. Sitä myös luvattiin parantaa monin eri tavoin ministereiden yhteisessä lausunnossa.

Orpo ei kokouksen alla halunnut liialti ryhtyä arvostelemaan Belgian viranomaisia siitä, että ne olisivat jättäneet hyödyntämättä Turkin antaman varoituksen yhdestä tiistain terrori-iskun tekijästä.

”Jos näin on, niin onhan se aika massiivinen virhe Belgian turvallisuusviranomaisilta”, Orpo sanoi, mutta halusi saada lisätietoa asiasta.

Torstaina Belgian sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens tarjoutuivat eroamaan, mutta pääministeri Charles Michel torjui erotarjoukset. Eroaikeet liittyivät nimenomaisesti Turkin antamaan varoitukseen.

Turkin viranomaiset kertoivat keskiviikkona uutistoimisto Reutersille, että tiistain terrori-iskuihin osallistunut Ibrahim el-Bakraoui karkotettiin viime vuonna kahdesti Turkista. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki varoitti sekä Belgiaa että Hollantia miehen taustoista.

Kokouksen jälkeen Orpo kertoi Belgian sisäministerin Jambonin antaneen oman versionsa tapahtumista. Jambonin mukaan asia ei ole mennyt niin kuin Turkki on sen kertonut.

”Henkilö oli tuttu molempien maiden viranomaisille. Mutta ennen terroritekoja Belgiaa ei ollut tavoittanut tieto terroristiyhteydestä”, Orpo sanoi.

Mutta eikö ole ristiriitaista, että kaksi ministeriä on tarjoutunut eroamaan juuri tämän Turkki-asian tiimoilta?

”Katsotaan nyt sitten, kun asiat käydään läpi. Se ei tapahtunutta tee tekemättömäksi. Luotan siihen, mitä Belgian ministeri sanoi. Se että belgialaiset ministerit ovat tarjoutuneet eroamaan lähtee yksinkertaisesti siitä, että he kantavat vastuuta, että näin ikävät teot ovat päässeet tapahtumaan”, Orpo sanoi.

Orpo ja muut sisäministerit tulivat Brysseliin osoittamaan solidaarisuutta Belgialle. Orpo osoitti ymmärrystä Belgialle, sillä maassa on mahdollisesti satoja ääri-islamisteja sekä maahanmuuttajavoittoisia lähiöitä, joissa heidän on helppo piileskellä.

Orpon mukaan Suomi on valmiudessa antamaan Belgialle viranomaisapua, mikäli maa sellaista toivetta esittää. Myös muiden maiden ministerit ilmaisivat halunsa auttaa.

Orpo piti huolestuttavina belgialaisia mediatietoja, joiden mukaan terroristit olisivat harkinneet jopa iskua ydinvoimalaan.

“Se kertoo, että terroristit ovat valmiita todella vakaviin iskuihin”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa eurooppalaismailla on todellinen tasapainoilu sen kanssa, että ne ovat avoimia yhteiskuntia, joita terroristien on helppo haavoittaa. Hän iloitsi siitä, että brysseliläiset kuitenkin osoittavat jo valmiutta palata elämään normaalia arkeaan, vaikka kaupungissa on korkeimman luokan uhkataso päällä.

EU-rakennusten lähettyvillä ja muualla Brysselissä on runsaasti sotilaita, poliisin erikoisjoukkoja ja muuta virkavaltaa.

Brysselin terrori-iskut kohdistuivat kaupungin kansainväliselle lentokentälle sekä Maelbeekin metroasemalle, joka sijaitsee näköetäisyydellä EU:n tärkeimmistä hallintorakennuksista.

Pekka Mykkänen / HS
Sisäministeri Petteri Orpo puhumassa suomalaismedialle torstain sisäministereiden kriisikokouksen alla Brysselissä.
Sisäministeri Petteri Orpo puhumassa suomalaismedialle torstain sisäministereiden kriisikokouksen alla Brysselissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat