Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israelilaislehti: Belgia oli saanut tarkan varoituksen terrori-iskuista

Haaretzin mukaan iskut suunniteltiin tiettävästi Isis-järjestön keskuskaupungissa Raqqassa Syyriassa.

Ulkomaat
 
HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
HS jihadistien kaupunginosassa Brysselissä
Molembeekin kaupunginosa keskustan tuntumassa Brysselissä näyttää tavalliselta. Se on radikaalien islamistien suosikkinaapurusto, jossa piileskeli muiden muassa Pariisin pommi-iskuun osallistunut Salah Abdeslam. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen.

Belgian ja muiden länsimaiden viranomaiset olivat saaneet huomattavan tarkkoja etukäteisvaroituksia Brysselin terrori-iskuista, kertoo israelilainen sanomalehti Haaretz.

Haaretzin saamien tietojen mukaan Belgian turvallisuusviranomaiset tiesivät suurella varmuudella, että hyökkäyksiä suunniteltiin lähitulevaisuudessa lentoasemalle ja ilmeisesti myös metroon. Juuri näissä kohteissa itsemurhapommittajat iskivät tiistaina ja tappoivat yli 30 ihmistä.

Haaretzin mukaan Brysselin iskut suunniteltiin tiettävästi Syyrian Raqqassa, josta jihadistijärjestö Isis on tehnyt keskuskaupunkinsa. Isis on ilmoittanut olevansa vastuussa iskuista.

Turkki kertoi keskiviikkona varoittaneensa Belgiaa ja Hollantia Ibrahim el-Bakraouista, joka karkotettiin viime kesäkuussa Turkista Hollantiin. Tämä räjäytti itsensä Brysselin lentoasemalla yhdessä Najim Laachraouin kanssa.

Maelbeekin metroasemalla itsensä räjäytti Ibrahim el-Bakraouin veli Khalid el-Bakraoui.

Kaikki kolme ovat kotoisin Brysselistä. Heitä epäillään yhteyksistä Pariisissa marraskuussa tehtyihin terrori-iskuihin ja niiden suunnittelijaan Salah Abdeslamiin, joka pidätettiin viime perjantaina Brysselin Molenbeekissä. Brysselin iskuja on arveltu kostoksi Abdeslamin pidättämisestä.

Poliisi jahtaa yhä kahta epäiltyä, jotka eivät räjäyttäneet itseään. Toinen heistä tallentui valvontakameroiden kuviin lentoasemalla ja toinen metroasemalla.

Belgian viranomaisia on arvosteltu kyvyttömyydestä estää terrori-iskut ja rajoittaa radikalisoituneiden islamistien toimimista maassaan. Esimerkiksi Molenbeekin kaupunginosa Brysselissä on pitkään tunnettu pikkurikollisten ja jihadistien pesänä.

Belgiasta on lähtenyt Syyriaan ja Irakiin taistelijoita väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin mistään muusta Euroopan maasta, sisäministeriön arvion mukaan hieman alle 500.

Belgiaan on myös palannut paljon islamistitaistelijoita. Osa heistä on ilmeisesti vältellyt kiinnijäämistä palaamalla Eurooppaan pakolaisvirran mukana väärin paperein.

Viime vuonna sisäministeri Jan Jambon puhui 130:stä Belgiaan palanneesta jihadistista. Heistä tiettävästi lähes sata asuu tätä nykyä Molenbeekissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat