Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin armeija aloitti operaation Isisin häätämiseksi Mosulin miljoonakaupungista

Islamistitaistelijat on jo häädetty monesta kylästä Mosulin ympärillä

Ulkomaat
 
AZAD LASHKARI / REUTERS
Sotilas vartioi Irakin armeijan tukikohtaa Mosulin eteläpuolella viime viikon tiistaina.
Sotilas vartioi Irakin armeijan tukikohtaa Mosulin eteläpuolella viime viikon tiistaina. Kuva: AZAD LASHKARI / REUTERS

Irakin armeija kertoo aloittaneensa torstaina pitkään odotetun hyökkäyksen Mosulin kaupungin ympäristössä.

Kyse on ensimmäisestä vaiheesta operaatiossa, jonka päämääränä on vallata Ninawan maakunta ja sen pääkaupunki Mosul takaisin jihadistijärjestö Isisin hallusta. Asian vahvisti prikaatikenraali Yahya Rasool uutislehti Newsweekille.

Rasoolin mukaan sekä Irakin omilla että Yhdysvaltojen johtaman liittouman ilmavoimilla on tärkeä rooli hyökkäyksessä.

”Kaikki operaatiomme tukevat tavoitetta vapauttaa Mosul”, liittoumaa edustava eversti Steve Warren kertoi Newsweekille sähköpostitse.

Kurdilainen uutissivusto Rudaw kertoo, että hyökkäystä johtavat armeijan ja sunnalaisten aseryhmien joukot, jotka ylistivät jumalaa ja soittivat arabimusiikkia merkkinä hyökkäyksen alkamisesta. Rudawin lähteiden mukaan hyökkäykseen osallistuu noin 2 000 armeijan ja sunnalaisten asejoukkojen edustajaa, joita tukevat kurdien peshmerga-taistelijat.

Armeijan mukaan islamistitaistelijat on jo häädetty monesta kylästä Mosulin ympäristössä, ja niissä nostettiin salkoon Irakin lippu, kertoo uutistoimisto Reuters. Kylät sijaitsevat Makhmurin alueella kymmenien kilometrien päässä Mosulista.

Irakin valtiollinen tv-kanava keskeytti torstain aamuohjelmansa kertoakseen operaation alkamisesta ja lähettääkseen isänmaallisia lauluja ja videota liehuvista Irakin lipuista, kertoo uutislehti Time.

Mosul on ylivoimaisesti suurin kaupunki Isisin hallitsemalla alueella Irakissa ja Syyriassa. Isis miehitti sen kesällä 2014 vallatessaan lyhyessä ajassa suuria alueita Pohjois- ja Länsi-Irakista. Tuolloin Mosulissa asui yli miljoona ihmistä.

Nyt alkaneen operaation odotetusta kestosta ei ole tietoa. Kyse on todennäköisesti kuukausista. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan tarkoitus on katkaista Isisin huoltoreitit Mosuliin ennen ratkaisevaa hyökkäystä.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi on vannonut kukistavansa Isisin tämän vuoden aikana.

Joulukuun lopussa Irakin armeija ajoi Isisin strategisesti tärkeästä Ramadista Bagdadin länsipuolella.

Yhdysvaltojen johtama liittouma on jo ennen Irakin armeijan operaation alkamista pommittanut Mosulia ja sen ympäristöä – viime kuukausina muun muassa Isisin käteisvarastoa ja kohteita, joissa järjestö valmistaa kemiallisia aseita.

Helmikuussa Irakin kurdien erikoisjoukot vapauttivat Isisin käsistä Mosulista 15-vuotiaan suomalaistaustaisen ruotsalaistytön, joka oli matkustanut Isisin hallitsemalle alueelle radikalisoituneen poikaystävänsä kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat