Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Belgia töppäili ankarasti terrorismin torjunnassa – terroriepäillyt karkasivat poliisin tutkasta ja metroa ei suljettu ajoissa

Belgian viranomaistoiminta ja tiedustelupalvelun vähäiset resurssit ovat saaneet iskujen jälkeen runsaasti moitteita.

Ulkomaat
 
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.

Belgian viranomaisten kompuroinnista terroristisolujen hajottamisessa on alkanut paljastua erittäin noloja piirteitä.

Sisäministeri Jan Jambon ja oikeusministeri Koen Geens tarjoutuivat keskiviikkona eroamaan, koska viranomaiset eivät olleet huomioineet Turkin viimekesäistä varoitusta Ibrahim el-Bakraouiksi tunnistetusta terroristiepäillystä.

”Tarjouduin eroamaan. Herra Geens teki samoin. Tarjouksista kieltäydyttiin. Me jatkamme”, sanoi Jambon Le Soir -lehdelle.

Turkki käännytti viime kesänä el-Bakraouin Hollantiin ja varoitti Belgiaa miehestä. Belgia ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin, ja tämän viikon tiistaina el-Bakraoui – poliisin entuudestaan tuntema ja aseellisesta ryöstöstä tuomittu rikollinen – räjäytti itsensä Brysselin lentokentällä. Virkavallan tutkassa oli entuudestaan myös al-Bakraouin veli Khalid, koska hänellä oli yhteyksiä Pariisiin iskeneisiin terroristeihin. Khalid el-Bakraoui räjäytti itsensä Maelbeekin metroasemalla tiistaina.

”Tapahtui kahdenlaisia virheitä. Oikeusasioissa ja Turkissa olevan yhteysupseerin osalta”, Jambon myönsi.

Belgian viranomaistoiminta ja tiedustelupalvelun vähäiset resurssit ovat saaneet iskujen jälkeen runsaasti moitteita.

Belgian tiedustelupalvelun resurssit ovat suhteettoman pienet maan ongelmiin nähden. Belgiasta on lähtenyt väestön määrään suhteutettuna enemmän taistelijoita Syyriaan ja Irakiin kuin muista Euroopan maista, mutta tiedustelupalvelulla ei ole tarpeeksi henkilöstöä valvomaan jihadistiepäiltyjä. He eivät myöskään jaa herkästi tietoja muiden maiden kanssa.

”Lisää ongelmaan kaksi kieltä (ranska ja hollanti), puute arabian puhujista ja heikko yhteistyö kansallisen ja paikallishallintojen välillä, ja saat valtavan epäsuhdan uhan ja vastatoimien välillä”, Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle CIA:lle ja Valkoiselle talolle työskennellyt Bruce Riedel Brookingsinstituutista sanoi Reutersille.

Pariisin iskujen jälkeen Belgia lisäsi terrorismin torjuntaan 400 miljoonaa euroa, mutta tuloksia on odotettavissa vasta vuosien päästä. Myös jakautuneiden poliisivoimien keskittämistä joudutaan nyt miettimään uudestaan.

Ihmetystä on Brysselissä herättänyt myös se, miksi kansainväliselle lentokentälle saapujia ei tarkastettu alkuviikosta jo ovella, vaikka Belgia oli toiseksi korkeimmassa valmiustilassa mahdollisen terrori-iskun varalta. Terroristit pääsivät kävelemään räjähteineen suoraan suureen lähtöhalliin ilman että kukaan vilkaisi heidän tavaroihinsa.

Brysselissä – kuten useimmilla muillakin eurooppalaisilla lentoasemilla – matkustajat ja heidän tavaransa tarkistetaan vasta niin kutsutulle turvaalueelle siirryttäessä. Esimerkiksi Israelissa Tel Avivin kentällä ensimmäinen tarkastus tapahtuu jo kentälle johtavalla ajotiellä.

Euroopan pääkaupungeissa on oltu haluttomia turvatoimien kiristämiseen, sillä se vaatisi paljon resursseja ja vaikeuttaisi liikkumista. Tarkastusten suorittaminen ulko-ovilla myös käytännössä siirtäisi terroristeja houkuttelevat jonot rakennusten ulkopuolelle.

Monet brysseliläiset kokivat olonsa tällä viikolla turvattomiksi, kun he joutuivat jonottamaan pääsyä keskusrautatieasemalle suuressa väkijoukossa. Terrori-iskujen takia kaikki asemalle pyrkijät tarkastettiin ovilla, mikä aiheutti aseman edustalla pitkät jonot.

ministeri Jambon on joutunut vastaamaan kysymyksiin myös siitä, miksi Brysselin julkista liikennettä ei pysäytetty lentokenttäiskujen jälkeen. Isku kentällä tapahtui aamukahdeksalta Belgian aikaa. Ehti kulua tunti ja vartti, ennen kuin Maelbeekin metroasemalla räjähti.

Belgian viranomaiset olivat hälytystilassa ja heillä täytyi olla toimintasuunnitelma iskun varalle. Viime aikojen terrorihyökkäyksistä on opittu, että yhtä iskua seuraa yleensä toinen, ja iskut kohdistuvat haavoittuviin siviilikohteisiin. Silti metroa ei suljettu.

Sisäministerin mukaan metron sulkemiseen tarvitaan asianmukainen hyväksyntä, jonka saaminen vie aikaa. Viranomaiset myös halusivat ilmeisesti tarkoin harkita metron sulkemista, sillä julkisen liikenteen pysäyttäminen viime vuoden lopulla terroriuhan aikana johti moniin ongelmiin ja valituksiin.

Charles Platiau / Reuters
Zaventemin lentokenttä lähellä Brysseliä oli tarkan vartioinnin alla torstaina.
Zaventemin lentokenttä lähellä Brysseliä oli tarkan vartioinnin alla torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat