Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset lahjoittivat ennätys­määrän avustus­järjestöille: ”Monille tuli mitta täyteen äärilaidan puheista”

Suomalaisten halu auttaa muita ihmisiä kasvoi pakolais­kriisin ja talousvaikeuksien keskellä.

Ulkomaat
 
Vesa Moilanen / LEHTIKUVA
Avustusjärjestöt, kuten Suomen Punaisen Risti, ovat keränneet merkittävän määrä rahaa. Nälkäpäivä-keräys Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 2015.
Avustusjärjestöt, kuten Suomen Punaisen Risti, ovat keränneet merkittävän määrä rahaa. Nälkäpäivä-keräys Helsingin rautatieasemalla syyskuussa 2015. Kuva: Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Suomalaisten halu auttaa muita ihmisiä kasvoi pakolaiskriisin ja talousvaikeuksien keskellä, ilmenee kansalaisjärjestöjen tuoreista varainkeräystiedoista.

HS kysyi tietoja neljältä suomalaiselta kansalaisjärjestöltä: Punaiselta Ristiltä, Pakolaisavulta, Kirkon ulkomaanavulta ja Pelastakaa Lapset ry:ltä.

Järjestöt kertovat saaneensa viime vuonna ennätysmäärän lahjoituksia suomalaisilta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä. Järjestöt auttavat ihmisiä sekä Suomessa että ulkomailla.

Kirkon ulkomaanapu tekee kehitysaputyötä maailmalla ja auttaa Suomessa muun muassa pakolaisten sopeutumisessa. Järjestö sai yksityiseltä sektorilta lahjoituksia viime vuonna enemmän kuin koskaan, kaikkiaan 12,8 miljoonaa euroa.

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäiväkeräys teki viime vuonna 35-vuotisen historiansa ennätyksen. Tuotto kaksinkertaistui edellisvuodesta neljään miljoonaan euroon. Suomalaisten auttamishalu näkyi myös siinä, että SPR:n vapaaehtoiseksi hakeutui noin 10 000 ihmistä.

Auttamisinto kiihtyi samaan aikaan, kun Suomessa keskustelua hallitsivat pakolaisvirta ja talousongelmat. Poikkeuksellinen lahjoitushalukkuus näyttää olevan kansan enemmistön vastaliike rasismille ja kehitysavun leikkauksille.

”Kun syksyllä turvapaikanhakijoita alkoi tulla paljon, kuukausilahjoituksissamme syntyi selvä piikki. Monilla tuli mitta täyteen äärilaidan puheista. Ihmiset ilmaisivat mielipidettään lahjoittamalla”, sanoo varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta SPR:ltä.

Järjestöissä arvioidaan, että pakolaistilanteen uutisointi myös toi järjestöjen työtä esille poikkeuksellisen paljon, mikä vauhditti lahjoituksia.

Pelastakaa Lapset ry:n saamat lahjoitukset yksityissektorilta nousivat peräti 40 prosenttia edellisvuodesta.

”Tämä on hyvin positiivinen signaali suomalaisten mielenmaisemasta ja perusarvoista”, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n varainhankintayksikön päällikkö Sari Meller.

Viime vuonna hallitus leikkasi rajusti kehitysapua ja kohdisti säästöt etenkin järjestöille annettavaan tukeen.

Sotaa pakenevia ihmisiä auttava Pakolaisapu sai yksityisiltä lahjoittajilta viime vuonna 600 000 euroa, mikä on 50 prosenttia enemmän kuin edellisvuosien taso.

”Varmasti myös leikkauksilla oli vaikutusta. Ihmiset ajattelivat, että kun valtio ei ota vastuuta, pitää itse ottaa”, sanoo Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

Yksityiset lahjoitukset ovat hieman korvanneet järjestöjen menetyksiä ulkoministeriöltä tulevan tuen määrässä. Leikkaukset ovat kuitenkin pakottaneet järjestöt karsimaan työtään sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi Pakolaisapu lopettaa kokonaan työnsä Sierra Leonessa. Kirkon ulkomaanapu lopetti pitkään kestäneen toimintansa Kongon demokraattisessa tasavallassa. Järjestöjen mukaan leikkausten vaikutukset alkavat toden teolla näkyä vasta tänä vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat