Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirurgiskandaali osoitti journalismin voiman

Tukholman Karoliininen instituutti ilmoitti tällä viikolla vuosia jatkuneen saagan päätteeksi, että skandaalinkäryinen kirurgi Paolo Macchiarini saa potkut työstänsä.

Ulkomaat
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Tiedemaailman kestosaaga on junnannut eteenpäin jo vuosia. Tällä viikolla sille saatiin viimein yksi päätepiste, kun Tukholman Karoliininen instituutti ilmoitti, että skandaalinkäryinen kirurgi Paolo Macchiarini saa potkut työstänsä.

Niille, jotka eivät ole seuranneet tarinan käänteitä, kerrottakoon, että kyseessä on Ruotsin historian pahimpiin kuuluva tiedeskandaali. Macchiarinin leikkausten ja hänen epäillyn tutkimusvilppinsä yhteydessä on viime vuosina kuollut useita ihmisiä sekä Ruotsissa että maailmalla.

Potkupäätöksen perusteeksi kerrottiin, että tekohenkitorven kehittelijänä maailmanlaajuisesti tunnettu Macchiarini on ilmoittanut ansioluettelossaan vääriä tietoja ja osoittanut tutkimuksissaan varomattomuutta.

”Hän on toiminut tavalla, jolla on hyvin traagisia seurauksia kohteena olleille ihmisille ja heidän perheilleen”, Karoliininen instituutti viestitti ja lisäsi, ettei aio antaa enempää kommentteja asiasta.

Tapaus on ollut niin Ruotsissa kuin kansainvälisestikin vakava muistutus tutkimusvilpin vaaroista arvostetuissakin laitoksissa. Ruotsissa kysytään vielä pitkään, mikä tiedeyhteisössä meni vikaan. Miksei Macchiarinin tapaukseen herätty aiemmin, vaikka varoitusmerkit olivat selviä?

Koko tarina alkoi varsinaisesti vuonna 2011, kun arvostettu The Lancet -tiedelehti esitteli Macchiarinin tutkimustuloksia ja ensimmäistä tekohenkitorvioperaatiota. Macchiarini oli keksinyt, miten vahingoittunut henkitorvi voitaisiin korvata synteettisellä siirteellä niin, ettei keho hylkisi sitä.

Leikkauksia ryhdyttiin tekemään sekä Ruotsissa että ulkomailla. Potilaita alkoi kuolla. Macchiarini lopetti leikkausten tekemisen 2013, mutta ruotsalaismedian mukaan kuusi kahdeksasta potilaasta ehti kuolla.

Epäilyksiä tutkimusvilpistä tuli tiedeyhteisöstä jo pari vuotta sitten, ja viime keväänä ulkoinen selvitysmies osoitti Macchiarinin tutkimuksesta lukuisia epäselvyyksiä. Karoliinisen instituutin rehtori vapautti hänet silti pian epäilyistä. Hän sai jatkaa tutkijana instituutissa.

Median rooli tapauksessa on merkittävä. Macchiarini nousi otsikoihin jälleen alkuvuodesta, kun SVT alkoi näyttää toimittaja Bosse Lindquistin kolmeosaista dokumenttisarjaa, jossa hän tutki kirurgin ja KI:n toimia. Dokumentointi tutkimuksen epäkohdista, Macchiarinin haastattelut ja kertomukset kuolevista potilaista olivat ravisuttavaa katsottavaa.

Sarja, joka on nähtävissä SVT:n verkkosivuilla, osoitti muun muassa, kuinka vähän tekniikan toimivuutta oli testattu ja miten Macchiarini tiesi vaaroista. Vain hieman ennen potilaansa kuolemaa hän väitti kansainvälisessä mediassa tämän olevan aivan kunnossa.

Instituutti seisoi toistuvista varoituksista huolimatta tähtensä takana.

Tapaus onkin myös muistutus tinkimättömän, aikaa ja rahaa vievän tutkivan journalismin tarpeesta maailmassa, jossa tiedon määrä ja nopeus saattavat sokaista.

Paine asiaan puuttumiseksi kasvoi todella vasta dokumenttisarjan läpivalaistua Macchiarinin toimintaa. Ensin erosi instituutin rehtori, joka pyörsi puheensa Macchiarinista. Lopulta potkut sai siis myös Macchiarini. Nyt viranomaiset tutkivat hänen toimiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat