Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaismiehen raskaana oleva tytär paloi pahoin Brysselin terrori-iskussa – ”Toiveikkuutta on, vaikka tila on kriittinen”

Seitsemännellä kuulla raskaana olevaa tytärtä hoidetaan palovammaosastolla. Lääkäreiden mukaan vauvan tila on vakaa ja keisarileikkausta ei tarvita.

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen / HS
Brysseliläiset jättivät suruviestejä Maelbeekin metroaseman viereen torstaina pidetyssä muistotilaisuudessa.
Brysseliläiset jättivät suruviestejä Maelbeekin metroaseman viereen torstaina pidetyssä muistotilaisuudessa. Kuva: Pekka Mykkänen / HS

Bryssel

Suomalainen Heikki, 68, matkustaa huomenna Brysseliin katsomaan vakavia palovammoja tiistain terrori-iskussa saanutta tytärtään, joka on sairaalahoidossa ja raskaana seitsemännellä kuukaudella.

Lääkäreiden mukaan 43-vuotiaan tyttären – joka on Ruotsin kansalainen – tila on ”kriittinen, mutta vakaa” ja myös vauvan sydän lyö normaalisti.

Aluksi lääkärit olivat harkinneet keisarileikkauksen tekemistä, mutta nyt ajatus on, että lapsi voi syntyä normaalisti kesäkuussa, jolloin laskettu aika on, Heikki kertoo.

Metropommituksessa loukkaantunutta tytärtä on pidetty nukutettuna suurimman osan ajasta terrori-iskujen jälkeen, mutta esimerkiksi eilen torstaina hänet oli herätetty ja hän oli pystynyt lähettämään joitakin viestejä omaisilleen.

”Sellainen tieto meillä on, että tila on stabiili. Toive on, että kaikki kääntyy parempaan. Ei ole uhkaa, että huonompaan kääntyisi”, Loimaalla Varsinais-Suomessa asuva Heikki kertoo.

Hän ei halua tyttärensä nimeä tai omaa sukunimeään julkisuuteen.

Euroopan unionin komissiossa työskentelevä tytär sai palovammoja kasvoihinsa, käsiinsä ja jalkoihinsa ja kärsii ilmeisesti palokaasumyrkytyksestä. Osa vammoista on kolmannen asteen palovammoja.

”Hän oli siinä samassa vaunussa, joka räjäytettiin ja hän näki sen tekijänkin. En tiedä, oliko hänellä joku aavistus ja että hän kiirehti siitä pois”, Heikki kertoo puhelimessa.

Brysselissä syntynyt itsemurhaterroristi Khalid el-Bakraoui, 27, räjäytti itsensä Maelbeekin metroasemalla tiistaiaamuna hieman kello 9 jälkeen.

Iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä ja loukkaantui yli sata, heistä parikymmentä vakavasti. Asema sijaitsee EU-komission rakennuksen lähellä.

Noin tuntia aiemmin Brysselin lentokentällä räjäytettiin kaksi pommia. Terroriteoissa kuoli yhteensä ainakin 31 ihmistä ja loukkaantui kolmesataa, heistä kolme suomalaisia.

Ääri-islamistinen Isis-järjestö ilmoitti olleensa iskujen takana.

Heikin tytär oli päässyt omin avuin ylös räjähdyksen jälkeen ja sai soitettua ecuadorilaispuolisolleen. Komissiossa työskentelevät työkaverit olivat lähteneet etsimään häntä metroaseman liepeiltä ja löytäneet hänet, minkä jälkeen tytär kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan.

“Tämä on surullista ja järkyttävää. Onhan sitä osannut pelätä, kun hän matkustaa niin paljon. Mutta ei sitä voi uskoa, että olisi paikalla juuri siinä, missä se tapahtuu”, Heikki kertoo.

Brysseliin Heikki matkustaa toisen tyttärensä ja tämän aviomiehen kanssa. Koska Brysselin lentokenttä on suljettu ainakin maanantaihin asti, he saapuvat kaupunkiin Hollannin kautta.

Tytärtä hoidetaan Brysselin lähellä olevan yliopistollisen sairaalan palovammaosastolla.

Heikin tytär on työskennellyt EU-komissiossa useissa eri tehtävissä puolitoista vuosikymmentä. Sitä ennen hän työskenteli Euroopan investointipankissa Luxemburgissa.

Heikki asui aiemmin Ruotsissa 40 vuotta. Hänen tyttärensä syntyivät Göteborgissa ja valitsivat Ruotsin kansalaisuuden.

Hän luonnehtii tytärtään monitaitoiseksi kielineroksi, joka puhuu useita kieliä: suomea, ruotsia, englantia, ranskaa, saksaa ja espanjaa.

“Latinaakin hän opiskeli lukiossa”, Heikki kertoo.

Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysseliläiset näyttivät voimansa ja surunsa pörssitalolla – kukin, kynttilöin ja muistokirjoituksin
Brysselin pörssitalon edustalle kokoontui keskiviikkona tuhansia ihmisiä osoittamaan, että rakkaus ja yhtenäisyys ovat terrorismia vahvemmat tuntemukset Belgian pääkaupungissa. Kielten ja lippujen kirjo alleviivasi, että Bryssel on yksi maailman kansainvälisimmistä kaupungeista. Toimittaja Pekka Mykkänen.
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat