Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian 90 vuotta ja yhä töissä – kuningatar Elisabet on Britannian pisimpään hallinnut monarkki

Kuningatar Elisabet juhlii syntymäpäiviään kolme kuukautta. Hevoset ja perhe ovat juhlahumun keskiössä.

Ulkomaat
 
Richard Pohle / Reuters
Kuningatar Elisabet oli helmikuun lopulla Lontoossa läsnä tilaisuudessa, jossa paljastettiin hänen mukaansa nimetty pitkien junien metrolinja. Elizabeth Line tulee matkustajien käyttöön joulukuussa 2018.
Kuningatar Elisabet oli helmikuun lopulla Lontoossa läsnä tilaisuudessa, jossa paljastettiin hänen mukaansa nimetty pitkien junien metrolinja. Elizabeth Line tulee matkustajien käyttöön joulukuussa 2018. Kuva: Richard Pohle / Reuters
Fakta

Kuningattaren juhlavuoden tärkeät päivämäärä

 Kuningatar täyttää 90 vuotta huhtikuun 21. päivä.

 Kuningattaren 90-vuotisjuhlakuvaelmaa esitetään Windsorissa 12.–15. toukokuuta. Esityksiin on myyty 25 000 lippua. Kuvaelmassa esiintyy 900 hevosta.

 Virallinen syntymäpäiväviikonloppu on 10.–12. kesäkuuta. 10.6. järjestetään juhlajumalanpalvelus. 11.6. on sotilasparaati (Trooping the Colours), jonka jälkeen kuninkaallinen perhe vilkuttaa palatsin parvekkeelta.

 Sunnuntaina 12.6. Lontoossa järjestetään suuri katujuhla kutsuvieraille. Tavallinen kansa järjestää omansa ympäri Britanniaa.

Lontoo

Kuningattaruudessa on etunsa – kuten se, että syntymäpäiviä on kaksi.

Kuningatar Elisabetin oikeat syntymäpäivät ovat huhtikuun 21. päivä. Britanniassa hallitsija viettää virallisia syntymäpäivään kuitenkin vasta sopivana kesäkuisena lauantaina, jotta juhlapäivän sää olisi mahdollisimman aurinkoinen.

Tänä vuonna juhlinta kestää peräti kolmisen kuukautta eli syntymäpäivästä syntymäpäivään. Syynä on se, että kuningatar Elisabet täyttää pyöreät 90 vuotta.

Huhtikuisia oikeita syntymäpäiviään kuningatar viettää todennäköisesti perheensä parissa Windsorissa. Niin hän teki 80-vuotispäivänäänkin.

Toukokuun puolivälissä Windsorin linnan puistossa järjestetään yleisölle avoin neljän illan juhlasikermä, jonka keskiössä ovat hevoset. Kuningattaren 90 vuotta pitkä elämänkaari tiivistyy 90-minuuttiseksi kuvaelmaksi, johon osallistuvat 900 hevosta ja 1 500 muuta esiintyjää.

Kuningatar on tunnetusti hevosrakas, ellei hevoshullu. Hän sai ensimmäisen Peggy-poninsa isältään ollessaan 4-vuotias.

Kesäkuun toisena viikonloppuna kuningatar viettää virallisia syntymäpäiviään kolmen päivän ajan.

Ohjelmaan kuuluu juhlajumalanpalvelus St. Paulin katedraalissa, perinteinen sotilasparaati, vilkutukset Buckinghamin palatsin parvekkeelta sekä juhlalounas, jonne osallistuu yli 600 kuningattaren suojelemaa hyväntekeväisyys- ja muuta järjestöä.

Lontoon The Mall -kadulla järjestettävälle juhlalounaalle odotetaan yli 10 000 lounastajaa.

Jos kutsu ei ole osunut kohdalle, voi järjestää omat katukekkerit kotikadulla. Kun kuningatar juhli 60 vuotta kestänyttä valtakauttaan 2012, järjestettiin Britanniassa tuhansia katujuhlia.

Kesäkuun juhlaviikonlopun perjantaille osuu myös kuningattaren puolison eli prinssi Philipin 95-vuotissyntymäpäivä.

Prinssin maineen perusteella voi ennustaa, että hän ei halua pitää meteliä omasta merkkipäivästään: No fuss.

Viime syyskuussa ohittui rajapyykki, joka teki kuningatar Elisabetista Britannian pitkäaikaisimman monarkin. Hän päihitti oman isoisoisoäitinsä kuningatar Viktorian, joka kuoli 1901.

Kuningatar ei kuitenkaan halunnut juhlia merkkipaalua. Syynä oli se, että Elisabet nousi kuningattareksi nuorena vain oman isänsä varhaisen kuoleman takia.

Tänä keväänä ei vastaavia esteitä hulinalle ole. Ikäänsä nähden erittäin hyväkuntoisen kuningattaren uskotaan vierailevan kevään aikana myös Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa.

Päälle tulee vielä kuningattaren jokakesäinen vakio-ohjelma puutarhajuhlineen ja laukkakilpailuineen.

Kuningatar saa juhlia rauhassa, sillä on Britanniassa arvostelun yläpuolella. Tiukimmatkin monarkian vastustajat jättävät hänet rauhaan.

Kukapa ei kunnioittaisi 90-vuotiasta teräsmummoa, jonka työmoraaliin ei mahdu ajatus eläkkeelle jäämisestä. Kuningattaren takia omia eläkepäiviään on joutunut lykkäämään myös prinssi Philip, joka astelee aina pari askelta vaimonsa perässä.

Mitä kuningatar oikein tekee?

Hän vastaanottaa kaikki Britanniaan saapuvat suurlähettiläät. Se on loputon sirkus, koska aina on joku suurlähettiläs tulossa tai menossa. Kuningatar vihkii myös erilaisia kulkuvälineitä, rakennuksia ja monumentteja. Hän emännöi vieraiden valtojen johtajia ja ajeluttaa onnekkaimpia heistä kultavaunuissaan.

Pääministerin kuningatar tapaa joka keskiviikko. On tavannut jo yli 60 vuotta. Heistä ensimmäinen oli sotasankari Winston Churcill. Nykyinen David Cameron on jo 12. pääministeri, jolle kuningatar on voinut tarjota olkapäätään ja neuvojaan.

Lisämausteen 90-vuotisjuhlintaan antaa Britannian kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Kansanäänestys järjestetään kesäkuun 23. päivä, eli vajaa pari viikkoa virallisen syntymäpäiväviikonlopun jälkeen.

Iloiset kuninkaalliset tapahtumat kuten häät ja vauvauutiset ovat perinteisesti pönkittäneet istuvan hallituksen asemaa. Konservatiivihallitus ovat kutenkin jakautunut EU-jäsenyyden suhteen. Pääministeri ei voi muutenkaan ratsastaa kuningattaren juhlavuodella.

Kuningattaren pitää olla päivänpolitiikan yläpuolella. Kannoistaan hän voi kuiskia vain hevosilleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat