Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta sitten Irlanti nousi pääsiäiskapinaan – HSTV kysyi irlantilaisilta, mitä irlantilaisuus merkitsee

Irlannin pääsiäis­kapinasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Irlantilaisuus on saanut matkan aikana uusia muotoja

Ulkomaat
 
Mitä irlantilaisuus merkitsee Irlannin juhlavuonna?
Mitä irlantilaisuus merkitsee Irlannin juhlavuonna?
Irlantilaiset juhlivat pääsiäiskapinaa, joka antoi 100 vuotta sitten sysäyksen Irlannin itsenäistymiselle. Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaus: Conor O'Leary, leikkaus: Janne Järvinen

Dublin. Irlanti on kuin Suomi. Pieni mutta sisukas maa. Ison naapurinsa vuosisatoja polkema. Ennen niin köyhä mutta sittemmin varakas. Ylpeä luonnostaan ja historiastaan – sekä hieman omalaatuisesta kansastaan.

Ja kumpikin juhlii lähiaikoina sataa vuottaan.

Irlanti muistelee tulevana ­viikonloppuna pääsiäiskapinaa. Pääsiäisenä 1916 kapinalliset julistivat Irlannin itsenäiseksi sekä valtasivat Dublinin pääpostin ja muita rakennuksia.

Kapinaa kesti vain kuutisen päivää, ennen kuin brittiarmeija kukisti sen ja teloitti päätekijät. Satoja vangittiin.

Pääsiäiskapina pohjusti kuitenkin tietä Irlannin myöhemmälle itsenäistymiselle.

Nyt viikonloppuna Dubliniin saapuu jopa satojatuhansia vieraita. Hotellit ovat täynnä, ja keskusta on rauhoitettu autoilta.

Pääsiäissunnuntaina kaikki kynnelle kykenevät kokoontuvan kadunvarsille, kun Dublinin läpi marssii 3 700 hengen sotilasparaati. Reitillä on pituutta 4,5 kilometriä.

Juhlintaan osallistuu myös arkkitehtipariskunta Sophie Kelliher ja David Lawless.

”Kyse ei ole niinkään juhli­misesta kuin muistelemisesta”, Lawless kertoo. Kumpikin aikoo silti juoda tuopillisen Irlannin kunniaksi. He sanovat olevansa ylpeä irlantilaisuudestaan, mutta eivät ”hyökkäävällä” tavalla.

Aiemmin kansallistunteeseen on liittynyt läheisesti väkivalta.

Kevään 1916 kapinaa seurasi Irlannin itsenäisyyssota Britanniaa vastaan ja sitä sisällissota. Jakolinjat olivat jyrkät.

Jako ei käynyt vain katolilaisten ja protestanttien välillä. Kansallismieliset irlantilaiset tappoivat toisiaan, kun eivät pystyneet sopimaan maan suhteesta Britanniaan. Sota oli lyhyt mutta verinen, aivan kuten Suomessa vuonna 1918.

Niin Irlannissa kuin Suomes­sakin sisällissodan traumat muhivat kansallisessa alitajunnassa vuosikymmenet. Irlannissa pääsiäiskapinan muistelu onkin ­ollut aikaisempina merkkivuosina sangen jäyhää.

Irlantilaisilla on myös ollut ­hyvin erilaisia näkemyksiä siitä, mistä pääsiäiskapinassa ja sen jälkeisissä tapahtumissa on ollut kyse.

Nyt Irlannissa muistellaan myös vihollisuhreja, brittisotilaita. Ennen se ei olisi ollut mahdollista.

”Irlannin ja Britannian välinen taistelu – ja toisaalta katolisten ja protestanttien välinen – on ollut iso asia. Nyt olemme viimein tilanteessa, jossa sillä ei ole enää niin paljon väliä”, kertoo histo­riaa Trinity College Dublinissa opiskeleva Thomas Emmet.

Emmetin omiin protestanttisiin esi-isiin kuuluu Robert Emmet (1778–1803), joka kapinoi Britanniaa vastaan yli kaksisataa vuotta sitten. Emmet teloitettiin maanpetturuudesta.

Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvassa Pohjois-Irlannissa katolilaisten eli irlantilaismielisten nationalistien sekä protestanttien eli brittimielisten unionistien välit ovat yhä kireät.

Kun terroristijärjestö IRA:n ­väkivaltaisuudet olivat 1970- ja 1980-luvuilla pahimmillaan, pääsiäiskapinaa ei juhlittu näyttävästi Irlannin tasavallassakaan.

Irlannille – kuten ehkä myös Suomelle – itsenäisyys ja eläminen ovat merkinneet pitkään jatkuvaa kamppailua.

”Me irlantilaiset olemme tottuneet määrittelemään itsemme ongelmien kautta”, Emmet sanoo.

Nyt Irlanti – ja ehkä myös Suomi – on oppinut näkemään itsenäisyyden myös iloisena asia.

Kummallakin on silti traumoja isosta naapuristaan. Suomi oli ensin Ruotsin ja sitten Venäjän vallan alla. Irlanti kuului vuosisadat Britannialle.

”Olen ylpeä historiastamme. Juhlimme kapinallisia.”

Irlantilaiset kertovat, mitä irlantilaisuus merkitsee 2016. HS.fi/hstv
Conor O'Leary
Historiaa Dublinissa opiskeleva Thomas Emmet uskoo, että irlantilaiset määrittelevät itsensä usein ristiriitojen ja ongelmien kautta.
Historiaa Dublinissa opiskeleva Thomas Emmet uskoo, että irlantilaiset määrittelevät itsensä usein ristiriitojen ja ongelmien kautta.
Conor O'Leary
Juhlavuosi näkyy Dublinin katukuvassa. Kansallissankareista muistuttava juliste on viritetty myös Irlannin entiseen parlamenttirakennukseen. Rakennus on kuulunut vuodesta 1803 Bank of Ireland -liikepankille.
Juhlavuosi näkyy Dublinin katukuvassa. Kansallissankareista muistuttava juliste on viritetty myös Irlannin entiseen parlamenttirakennukseen. Rakennus on kuulunut vuodesta 1803 Bank of Ireland -liikepankille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat