Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En ymmärrä, miten joku voidaan aivopestä niin nopeasti” – lentokentälle iskenyt terroristi oli hyvä oppilas

Brysselin lentokentällä itsemurhaiskun tehneen Najim Laachraouin ystävät ja sukulaiset järkyttyivät.

Ulkomaat
 
HANDOUT
Brysselin terrori-iskujen kolmas epäilty Najim Laachraoui.
Brysselin terrori-iskujen kolmas epäilty Najim Laachraoui. Kuva: HANDOUT

Toinen Brysselin lentokentällä iskeneistä terroristeista, Najim Laachraoui, oli katolisen koulun hyvä ja käytökseltään moitteeton oppilas. Silti hän matkusti Syyriaan opiskelemaan pommien tekoa ja päätyi itsemurhaiskuun Brysselissä, uutistoimisto AFP kertoo.

24-vuotias iski Brysselin lentokentällä vain päivää sen jälkeen, kun poliisi sai selville hänen mahdollisesti liittyvän Pariisissa marraskuussa tehtyihin iskuihin. Laachraouin dna:ta löydettiin Pariisissa käytetyistä räjähteistä.

Ystävien ja perheenjäsenten mukaan Laachraoui oli iloinen nuori, joka tykkäsi pelata jalkapalloa ja heitellä firsbeetä.

”En ymmärrä kuinka joku voidaan aivopestä niin nopeasti”, sähkötekniikkaa yliopistossa Laachraouin kanssa vuonna 2012 opiskellut koulutoveri Brice Vanhee ihmettelee yhteisöpalvelu Facebookissa.

”Miten joku voi vaihtaa puolta ja räjäyttää itsensä, kun vielä vähän aikaa sitten hän osallistui frisbee-turnauksiin joka viikonloppu? En tajua!”, Vanhee kirjoittaa.

Vanheenin Facebook-sivulla on kuva kahdeksasta oppilaasta hymyilemässä kameralle oppilaitoksen portailla. Laachraoui on yksi heistä.

”Hän oli samassa ryhmässä ja näimme viikoittain. Hän kävi asunnossanikin, eikä minusta koskaan tuntunut siltä, että hän haluaisi ampua minut.”

Yliopiston tiedottaja Valerie Bombaerts sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Laachraoui suoritti ensimmäisen vuoden opinnot, muttei jatkanut sen jälkeen.

Vanhee kertoo nähneensä Laachraouin viimeisen kerran opiskeluvuoden lopulla 2012. Silloin Laachraoui oli sanonut, ettei teknilliset opinnot olleet häntä varten vaan hän harkitsi ryhtyvänsä opiskelemaan lääketiedettä.

Laachraoui päätti yläasteensa katolisessa koulussa vuonna 2009. Koulun rehtori Veronica Pellegrini ei voi käsittää, mitä entiselle oppilaalle tapahtui.

”Hän oli hyvä ja käytökseltään moitteeton oppilas, eikä hän koskaan jäänyt luokalleen”, Pellegrini sanoo.

Nopeasti järjestetyssä lehdistötilaisuudessa torstaina nuorempi veli Mourad, 20-vuotias maailmanluokan taekwondo-mestari, kuvasi veljeään normaaliksi musliminuorukaiseksi, jonka radikalisoituminen järkytti koko perhettä.

”Hän oli mukava ja hyvin älykäs poika, joka pelasi vähän jalkapalloa ja luki”, pikkuveli sanoi.

Yliopistossa aloitettuaan vuonna 2012 Laachraoui sai enää tyydyttäviä arvosanoja. Belgian valtionsyyttäjänviraston mukaan hän keskeytti opinnot matkustaakseen Syyriaan helmikuussa 2013.

Laachraoui katosi kotoaan vuoden 2013 alussa, kun perhe oli muuttamassa, ja kertoi vanhemmilleen lähtevänsä Syyriaan. Vanhemmat hälyttivät poliisin, mutta eivät enää koskaan kuulleet pojastaan.

Se jäi Laachraouin viimeiseksi yhteydenotoksi perheelleen.

Seuraavan kerran Laachroui ilmestyi vuoden 2015 syyskuussa, kaksi kuukautta ennen Pariisin iskuja, kun poliisi pysäytti hänet rutiini ratsiassa matkalla Itävallasta Unkariin.

Poliisin tiedoista selviää, että Laachroui matkusti väärennetyin paperein. Niissä nimenä oli Soufiane Kayal. Ajoneuvona ollutta Mercedes-Benziä ajoi Salah Abdeslam, jota pidetään yhtenä Pariisin iskujen pääsuunnittelijoista, ja joka pidätettiin Brysselissä viikko sitten. Myös Mohamed Belkaid, joka sai surmansa poliisioperaatiossa 15. maaliskuuta, oli auton kyydissä. Hän käytti nimeä Samir Bouzid.

Dna-löytöjen perusteella poliisi epäilee, että juuri Laachroui valmisti Pariisin marraskuisissa iskuissa käytetyt pommit. Nyt he tutkivat myös sitä, oliko myös Laachroui mahdollisesti yksi marraskuun iskun pääsuunnittelijoista.

”Perhe on musertunut tiedosta, että hän oli osallisena Belgian pahimmassa iskussa sitten toisen maailmansodan”, pikkuveli-Mouradin asianajaja Philippe Culot sanoi uutistoimistolle.

"Olin järkyttynyt. En halunnut uskoa, että se olisi hän, mutta kukaan ei voi valita perhettään”, Mourad sanoi torstaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat