Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin terroriteoista epäilty kieltäytynyt puhumasta Brysselin iskujen jälkeen

Ulkomaat
 
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.

Marraskuisten Pariisin terrori-iskujen pääepäiltyihin kuuluva Salah Abdeslam, 26, on lakannut puhumasta poliisille. Syyttäjän mukaan Abdeslam on ”käyttänyt oikeuttaan pysyä vaiti” Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen.

Abdeslamia kuulusteltiin lyhyesti viime lauantaina hänen dramaattisen pidätyksensä jälkeen. Hänet pidätettiin Brysselin keskustassa viikko sitten perjantaina.

Valtakunnansyyttäjä kertoi tiedotteessaan uutistoimistojen mukaan, että Abdeslamia ei kuulusteltu heti pidätyspäivänä, koska hän sai pidätyksen yhteydessä vammoja jalkaansa ja joutui sairaalahoitoon.

Seuraavana päivänä Abdeslamia kuulusteltiin noin kahden tunnin ajan Pariisin iskujen yksityiskohdista. Pariisin iskut tehtiin marraskuun 13. päivänä, ja niissä kuoli kaikkiaan 130 ihmistä. Toinen kuulustelu pidettiin samana päivänä ja se kesti noin tunnin, syyttäjä kertoi.

Kuulusteluissa Abdeslamille muun muassa näytettiin kuvia Ibrahim ja Khalid el-Bakraouista, Brysselissä kolme päivää myöhemmin iskeneistä veljeksistä, mutta hän kiisti tuntevansa näitä, kertoo ranskalainen sanomalehti Le Monde.

Lehden haltuunsa saamien kuulustelupöytäkirjojen mukaan Abdeslam sanoi, ettei pystynyt räjäyttämään itseään marraskuussa Stade de France -stadionilla vaan liukeni paikalta. Viranomaiset yrittävät selvittää, puhuuko hän totta vai pettikö esimerkiksi räjähdevyön toimintamekanismi.

Abdeslam valehteli kuulustelijoille väittämällä, että oli tavannut Pariisin iskujen pääsuunnittelijana pidetyn Abdelhamid Abaaoudin vain kerran elämässään, päivää ennen iskuja, vaikka kaksikon tiedetään tunteneen toisensa jo nuorina. Heidät on myös tuomittu yhdessä tekemästään ryöstöstä vuonna 2010.

Abaaoud kuoli poliisin ratsiassa Pariisissa viisi päivää marraskuun iskujen jälkeen.

Reuters
Belgialaissyntyisen Salah Abdeslamin, 26, epäillään suunnitelleen Pariisin terrori-iskut, joissa kuoli 130 ihmistä.
Belgialaissyntyisen Salah Abdeslamin, 26, epäillään suunnitelleen Pariisin terrori-iskut, joissa kuoli 130 ihmistä.

Välittömästi Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen tutkijat puhuttivat Abdeslamia uudelleen, mutta silloin tämä ilmoitti käyttävänsä oikeuttaan pysyä vaiti eikä enää kommentoinut poliisille. Abdeslamin pidätyksellä on arveltu mahdollisesti olevan yhteys Brysselin tiistaisiin iskuihin.

Syyttäjän mukaan Abdeslam on ”kieltäytynyt kaikista julkilausumista”.

Brysselin lentokentälle ja metroon iskeneillä terroristeilla uskotaan olevan yhteyksiä Pariisin terroristeihin. Dna-löytöjen perusteella poliisi epäilee, että toinen Brysselin lentokentän itsemurhapommittajista, Najim Laachraoui, valmisti Pariisin iskuissa käytetyt pommit. Poliisi tutkii, oliko Laachraoui mahdollisesti yksi Pariisin tekojen pääsuunnittelijoista Abdeslamin rinnalla.

Abdeslam on ilmoittanut asianajajansa välityksellä haluavansa nopeasti siirron Belgiasta Ranskaan. Asianajajan mukaan Abdeslam haluaisi selittää tekojaan Ranskassa. Aiemmin hän on vastustanut luovutusta.

Ranska on ilmoittanut odottavansa Abdeslamin luovutusta Ranskaan mahdollisimman pikaisesti.

Abdeslam pidätettiin poliisin erikoisoperaatiossa Molenbeekin kaupunginosassa viikko sitten perjantaina. Poliisi pääsi hänen jäljilleen Brysselissä tehdyn kotiratsian yhteydessä.

Abdeslam on syntynyt Belgiassa ja hän on Ranskan kansalainen. Hänen veljensä Brahim räjäytti itsensä pariisilaisessa kahvilassa.

Järkyttynyt terroristin naapuri Brysselissä: ”Poikani kysyy, tuleeko minustakin tappaja?”
Järkyttynyt terroristin naapuri Brysselissä: ”Poikani kysyy, tuleeko minustakin tappaja?”
HSTV tapasi keskiviikkona järkyttyneen belgialaisen perheenisän Daniel Nixin, 40, Forest’n kaupunginosassa Brysselissä. Tiistain terrori-iskujen tekijät olivat vuokranneet asunnon vain 40 metrin päässä hänen kotioveltaan. Viime viikon poliisiratsiassa yksi terroristiepäilty tapettiin ja neljä poliisia haavoittui ratsiassa Nixin kodin edessä. Toimittaja Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat