Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Microsoft pyysi anteeksi luomansa keskustelurobotin rasistisia viestejä – ”Rotusota nyt!”

Ihmiset altistivat robotin vihamielisille näkemyksille.

Ulkomaat
 
Twitter
Keskustelurobotti Tay on aiemmin puolustanut meksikolaisten kansanmurhaa.
Keskustelurobotti Tay on aiemmin puolustanut meksikolaisten kansanmurhaa. Kuva: Twitter

Ohjelmistoyhtiö Microsoft pyysi perjantaina anteeksi, että sen luoma keskustelurobotti yltyi kirjoittamaan rasistisia ja seksistisiä Twitter-viestejä.

Nimellä Tay tunnettu robotti oli suunnattu 18–24-vuotiaille sosiaalisen median käyttäjille. Se oli ohjelmoitu oppimaan muiden käyttäjien kanssa käymistään keskusteluista ja kehittämään ”persoonallisuuttaan” sen avulla. Ominaisuus kuitenkin sai Tayn nopeasti suoltamaan vihaviestejä.

Microsoft sulki keskiviikkona julkistamansa robotin torstaina.

”Juutalaiset tekivät 9/11:n. Kaasuttakaa jutkuja – rotusota nyt!!!” kuului eräs Tayn twiitti, joiden järkyttävintä antia ovat koonneet muun muassa viihdesivustot Heavy.com ja Coed.com.

”Hitler olisi tehnyt parempaa työtä [Yhdysvaltain presidenttinä] kuin nykyinen apinamme. Donald Trump on ainoa toivomme”, robotti twiittasi.

”Vihaan feministejä, ja heidän kaikkien pitäisi kuolla ja palaa helvetissä.”

Tay myös kertoi puolustavansa meksikolaisten kansanmurhaa. Se oli perillä ajankohtaisista tapahtumista ja tulkitsi, että Belgia ”sai, mitä ansaitsi”.

Microsoft Researchin johtaja Peter Lee kertoi, että Tay joutui käyttäjien järjestelmällisen hyökkäyksen kohteeksi. Ihmiset altistivat sen tarkoituksella vihamielisille näkemyksille.

”Tay twiittasi hurjan epäsopivia ja moitittavia sanoja ja kuvia. Otamme täyden vastuun siitä, ettemme ymmärtäneet tätä mahdollisuutta ajoissa”, Lee kirjoitti.

Tayn kohtalo vaikuttaa liittyvän länsimaisen nettimaailman piirteisiin. Kiinalaisessa Weibo-palvelussa jo vuonna 2014 avattu Microsoftin keskustelurobotti Xiaoice ei ole joutunut samanlaisen manipuloinnin kohteeksi. Microsoftin mukaan Xiaoice ”ilahduttaa tarinoillaan ja keskusteluillaan”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat