Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristien kiinnostus ydinlaitoksiin huolestuttaa Belgiaa – voimalan vartijan surmalla ei terroriyhteyttä

Ulkomaat
 
Francois Lenoir / Reuters
Doelin ydinvoimala Belgian pohjoisosassa.
Doelin ydinvoimala Belgian pohjoisosassa. Kuva: Francois Lenoir / Reuters

Kansainvälisen terroristijahdin keskellä Belgian viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota ydinlaitosten haavoittuvuuteen, kertoi sanomalehti The New York Times perjantaina.

Lehden mukaan jihadistijärjestö Isisin kiinnostus ydinvoimaloita kohtaan on erityisen huolestuttavaa maassa, jonka tiedustelukoneisto on osoittautunut tehottomaksi, johon on pesiytynyt laaja terroristiverkosto ja jonka ydinlaitoksilla on paljastunut useita turvallisuusrikkeitä.

Vuonna 2012 kaksi Doelin ydinvoimalan yöntekijää irtisanoutui matkustaakseen Syyriaan, jossa he liittyivät Isisin riveihin. The New York Timesin mukaan he taistelivat belgialaisista koostuvassa ryhmässä, johon kuului myös Pariisin iskujen pääsuunnittelijana pidetty, poliisin ratsiassa kuollut Abdelhamid Abaaoud.

Ei tiedetä, välittikö kaksikko tietoja entisestä työpaikastaan Isisille. Toinen heistä tiettävästi kuoli Syyriassa, mutta toinen tuomittiin terrorismiin liittyvästä rikoksesta Belgiassa vuonna 2014 ja vapautui viime vuonna, kertoo tutkija Pieter van Oestaeyen The New York Timesille.

Lehden mukaan vuonna 2014 Doelin ydinvoimalan työntekijä sabotoi reaktoria, joka jouduttiin sulkemaan viideksi kuukaudeksi. Tapausta ei aikanaan liitetty terroristiverkostoihin.

Viime vuoden lopussa Pariisin terrori-iskuihin liittyvässä ratsiassa viranomaiset löysivät videon, jolla oli kuvattu Belgian ydinvoimaohjelmaan liittyvän miehen liikkeitä kotinsa tuntumassa.

Asiantuntijoiden mukaan on kaukaa haettua, että terroristit voisivat valmistaa varsinaisen ydinaseen. Realistisempaa lienee, että terroristit saisivat aikaan niin sanotun likaisen pommin, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää ympäristöön radioaktiivista ainetta.

Terroristit voivat myös haluta vahingoittaa ydinvoimaloita tai sähköverkkoa. Ydinvoimalat tuottavat noin puolet Belgian sähköstä.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Yukiya Amano varoitti torstaina, että maailman pitäisi tehdä enemmän ehkäistäkseen ”ydinterrorismia”.

”Terrorismi leviää, ja radioaktiivisen aineen käyttämisen mahdollisuutta ei voida sulkea pois”, Amano sanoi uutistoimisto AFP:lle.

”Jäsenmaiden pitää osoittaa pysyvää kiinnostusta ydinvoiman turvallisuuden vahvistamiseen. – – Suurin ongelma ovat maat, jotka eivät tunnusta ydinterrorismin vaaraa.”

The New York Timesin mukaan Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi torstaina ajatushautomon tilaisuudessa Lontoossa, että riski Isisin haltuunsa saamasta ydinaseesta on ”uusi, paljastuva uhka”.

Pelkoja lietsoi entisestään belgialaisessa ydinvoimalassa työskennelleen vartijan torstainen surma. Vartija tapettiin ja hänen kulkukorttinsa varastettiin kaksi päivää Brysselin tiistaisten terrori-iskujen jälkeen, kertoi belgialainen sanomalehti La Dernière Heure (DH).

Lehden mukaan vartijan kulkulupa mitätöitiin heti, kun hänet oli löydetty ammuttuna kotinsa kylpyammeesta Froidchapellessa Charleroin eteläpuolella torstaina.

Poliisi ei alkuun kommentoinut surmaa, mutta syyttäjä vahvisti lauantaina uutistoimisto Belgan mukaan, ettei tapauksella ole yhteyttä terrorismiin.

Belgian viranomaiset ovat olleet viime päivät varpaillaan, sillä DH kertoi jo torstaina, että itsemurhapommittajat, jotka tappoivat yli 30 ihmistä Brysselissä tiistaina, aikoivat alunperin hyökätä ydinvoimalaan. Lehden mukaan he päättivätkin iskeä kaupungilla, kun muiden terroriepäiltyjen pidätykset nopeuttivat suunnitelmia.

Yleisradioyhtiö RTBF kertoi torstaina, että belgialainen Tihangen ydinvoimala eväsi pääsyn voimalaan yhdeltätoista työntekijältä. Uutisen mukaan toimi liittyi tiistain terrori-iskujen tutkintaan.

Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
Brysselin isku selitettynä noin minuutissa
HSTV tiivisti noin minuuttiin Brysselin synkän terroripäivän tapahtumat. Toimittaja: Esa Juntunen. Leikkaus: Tomi Peurakoski ja Esa Juntunen. Ohjaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat