Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Edes Isis itse ei käytä omaa valuuttaansa – terroristijärjestön tiukkeneva talous on täysin dollarien varassa

Isis vaatii, että asukkaille langetetut pienet sakotkin on maksettava Yhdysvaltojen valuutalla

Ulkomaat
 
Omar Sanadiki / Reuters
Nainen maksoi ostoksensa Syyrian punnilla maaliskuussa Damaskoksessa.
Nainen maksoi ostoksensa Syyrian punnilla maaliskuussa Damaskoksessa. Kuva: Omar Sanadiki / Reuters

Terroristijärjestö Isis käyttää itse dollareita, vaikka se vielä jokin aika sitten uhosi siirtyvänsä oman valuutan käyttöön, kertoo Independent-lehti.

Omalla valuutalla Isis pyrki omien sanojensa mukaan lopettamaan”Amerikan orjuuttavan kapitalistisen rahoitusjärjestelmän ja maailman tahranneen korruption”.

Raqqan kaupungissa Syyriassa asuva aktivisti kertoo jihadistien vaativan nyt, että asukkaille langetetut pienet sakotkin maksetaan Yhdysvaltojen valuutalla Syyrian punnan tai Isisin ”dinaarin” sijasta.

Vielä viime vuonna Isisin jäsenet uhosivat pyrkivänsä ”maailman hallintaan” muun muassa lyömällä omia kulta,- hopea- ja kuparikolikoita. Propagandavideoissa uusi raha vaihtoi omistajaa taistelijoiden ja kauppiaiden kesken.

Isisin kuitenkin tiedetään jo aiemmin maksaneen taistelijoidensa palkat dollareina, joilla se myös myy öljyä ja ryöstettyä antiikkia.

Lisäksi dollareilla on maksettu Isisille lunnaita ja sen kiristämiä veroja.

Isisiä vastustava Raqqa is being slauhgtered silently -ryhmä kertoo Independent-lehden mukaan, että terroristijärjestö vaatii nyt myös pikkusakot maksettaviksi dollareilla.

Abu Mohammed -peitenimellä esiintyvän Isisin vastustajan mukaan sakkoja peritään muun muassa tupakoinnista (25 dollaria savukkeelta), liikennerikkomuksista (25 dollaria), naisten ja miesten pukeutumismääräysten rikkomisesta (20 dollaria) ja rukoushetken laiminlyönnistä (15 dollaria).

Mohammedin mukaan sakotettuja siviilejä rangaistaan usein myös fyysisesti, ja heidät pakotetaan ”uudelleenkoulutukseen”.

Väitteitä Isisin oman dinaarin käytöstä Mohammed pitää ”silkkana valheena ja propagandana”. Hänen mukaansa terroristijärjestön maksujärjestelmä perustuu täysin Yhdysvaltain dollarille.

Isisiä on pidetty yhtenä maailman rikkaimpana terroristijärjestönä, mutta viime aikojen yritykset tukkia sen rahoituskanavia muun muassa öljykenttiä pommittamalla ovat verottaneet järjestön rahavaroja.

Järjestö puolitti taistelijoidensa palkat tammikuussa. Samassa kuussa raportoitiin Yhdysvaltojen pommittaneen myös Mosulissa sijainnutta maksupistettä, josta taistelijoille jaettiin käteistä rahaa. Pommituspaikalta otetut kuvat näyttivät suurten setelipilvien lentäneen ilmaan.

Vuoden alun jälkeen järjestö on kiristänyt säästötoimia entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat