Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyria lupaa rakentaa muinaisen Palmyran uudelleen – taistelut Isisin valtaamasta kaupungista kiihtyivät

Syyrialaisen sotilaslähteen mukaan kaupungin sisäpuolelle edenneet taistelut olivat lauantaina päätösvaiheessa

Ulkomaat
 
Sandra Auger / Reuters
Pylväskuja Palmyran historiallisessa kaupungissa. Kuva vuodelta 2010.
Pylväskuja Palmyran historiallisessa kaupungissa. Kuva vuodelta 2010. Kuva: Sandra Auger / Reuters

Syyrian hallitus on valmis rakentamaan uudelleen Palmyran muinaisen kaupungin, kunhan se on ensin saatu vallattua kokonaan takaisin terroristijärjestö Isisiltä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Palmyran viime toukokuussa vallannut Isis on tuhonnut suuren osan kaupungissa sijainneista Rooman vallan aikaisista historiallisista kohteista.

Palmyra on Unescon maailmanperintökohde. Noin kaksituhatta vuotta vanhojen temppeleiden ja hautojen hävittäminen on YK:n mukaan sotarikos.

Syyrian armeija aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Palmyran takaisin valloittamiseksi aiemmin maaliskuussa. Perjantaina se ilmoitti edenneensä myös strategisesti tärkeän kaupungin linnoitukselle asti Isisin kovasta vastarinnasta huolimatta.

Syyrian tukena olivat lauantaina venäläiset maa- ja ilmavoimat, ja taistelut olivat valtaamisoperaation toistaiseksi kovimmat, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Syyrialaiseen sotilaslähteeseen viittaavan AFP:n mukaan kaupungin sisäpuolelle edenneet taistelut olivat lauantaina jo päätösvaiheessa.

Syyrian muinaismuistoista vastaava johtaja Mamoun Abdelkarim kertoi Reutersille toivovansa, että Palmyra saadaan valloitettua takaisin muutamassa päivässä.

Hänen mukaansa kaupunki restauroidaan ”terrorisminvastaisena viestinä”.

”Rakennamme alueen uudelleen jäljellä olevista kivistä ja pylväistä. Tuomme elämän takaisin Palmyraan”, hän totesi Reutersille.

Tuhottuja muinaiskohteita voidaan Abdelkarimin arvion mukaan vielä pelastaa, sillä alueelta tallennettujen kuvien perusteella niiden perustoja ja muita osia on yhä jäljellä.

Tarkempaa tietoa rakennusten kunnosta saadaan Abdelkarimin mukaan kuitenkin vasta sitten, kun kaupunkiin on taas mahdollista päästä.

Ainutlaatuisten kohteiden tuhoamisen lisäksi Isis on ryöstänyt Palmyrasta antiikkiesineistöä, jota se on salakuljettanut ja myynyt eteenpäin varojen hankkimiseksi.

Myyntiin tuleva esineistö on helppo tunnistaa, joten se on mahdollista saada takaisin, Abdelkarim sanoo.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi perjantaina Yhdysvaltain aikovan vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan Irakissa lähiviikkojen aikana. Virallisia päätöksiä asiasta ei kuitenkaan ole AFP:n mukaan vielä tehty.

Irakin armeija sanoi tällä viikolla käynnistäneensä sotilasoperaation Isisin tärkeän tukikohdan Mosulin takaisin valtaamiseksi. Yhdysvaltojen odotetaan tukevan varsin vaikeaksi ennakoitua hyökkäystä.

© Gustau Nacarino / Reuters
Bel-temppeli Palmyrassa. Kuva vuodelta 2009.
Bel-temppeli Palmyrassa. Kuva vuodelta 2009.
SANA / Reuters
Syyrian hallinnon joukot ovat saaneet historiallisen Palmyran alueen haltuunsa.
Syyrian hallinnon joukot ovat saaneet historiallisen Palmyran alueen haltuunsa.
SANA / Reuters
Syyrian valtio on luvannut entisöidä Isisin tuhoamat historialliset rakennukset ja esineet.
Syyrian valtio on luvannut entisöidä Isisin tuhoamat historialliset rakennukset ja esineet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat