Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sandersille odotettavissa voittoja lännessä – seuraa näitä asioita lauantain vaalikokousten tuloksissa

Vaalikokoukset demokraattien presidenttiehdokkaan valitsemiseksi järjestetään lauantaina Washingtonin osavaltiossa, Alaskassa ja Havaijilla.

Ulkomaat
 
DAVID RYDER
Senaattori Bernie Sanders kampanjoi perjantaina Seattlessa Washingtonissa. David Ryder / Reuters
Senaattori Bernie Sanders kampanjoi perjantaina Seattlessa Washingtonissa. David Ryder / Reuters Kuva: DAVID RYDER

Washington. Senaattori Bernie Sandersille ennustetaan voittoja, kun demokraatit äänestävät lauantaina Yhdysvaltain läntisissä osavaltioissa. Vaalikokoukset demokraattien presidenttiehdokkaan valitsemiseksi järjestetään lauantaina Washingtonin osavaltiossa, Alaskassa ja Havaijilla. Republikaanit eivät äänestä lauantaina.

Tuloksia on odotettavissa sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Seuraa näitä asioita lauantain vaalikokouksissa:

Kuinka paljon Sanders kuroo Clintonin etumatkaa kiinni?

Lauantaina jaossa on yhteensä 172 valitsijamiestä, joista 118 jaetaan Washingtonin osavaltiossa. Siellä sijaitsee Seattlen suurkaupunki, jonka ympäristössä asuu paljon nuorta, koulutettua, valkoista ja liberaalia it-väkeä. Nämä suosivat senaattori Bernie Sandersia.

Sandersilla onkin mahdollisuus kuroa länsirannikolla jonkin verran umpeen kilpakumppaninsa, entisen ulkoministerin Hillary Clintonin etumatkaa valitsijamiesten määrässä.

Ennen lauantain esivaaleja Clintonilla oli 1 223 valitsijamiestä, Sandersilla 920. Demokraattien presidenttiehdokkuuteen tarvitaan 2 383 valitsijamiehen tuki.

Mukana luvuissa eivät ole supervalitsijamiehet eli puolueaktiivit, jotka voivat vielä vaihtaa kantaansa kokonaistuloksen perusteella. Toistaiseksi suurin osa heistä kannattaa Clintonia.

Sandersin kiriä vaikeuttaa se, että demokraatit, toisin kuin republikaanit, jakavat valitsijamiehet suhteellisen vaalitavan perusteella koko kevään ajan. Tämä merkitsee sitä, että häviäjä ei jää koskaan ilman valitsijamiehiä.

Clintonin etumatka on toistaiseksi sen verran suuri, että The New York Times -lehden ja uutissivusto Voxin laskelmien mukaan Sandersin pitäisi voittaa noin 58 prosenttia jäljellä olevista valitsijamiehistä saadakseen Clintonin kiinni. Se ei ole mahdotonta, mutta haastavaa se on.

Kääntääkseen asetelman edukseen Sandersin pitäisikin voittaa lauantain jälkeen selvin luvuin myös Wisconsinissa ja itärannikon suurissa osavaltioissa, joiden esivaalit järjestetään huhtikuussa.

Mitä lauantain tulokset kertovat tulevasta?

Karkea jako tämän kevään esivaaleissa on ollut se, että Clintonin kannatus on ollut suurinta mustien, vauraimpien ja vanhimpien demokraattien keskuudessa. Sandersia ovat suosineet valkoiset, nuoret ja liberaaleimmat äänestäjät.

Havaijin asukkaista yli kolmannes on aasialaisamerikkalaisia, ja Sanders johtaa saariosavaltion mielipidemittauksia. Se, miten aasialaisamerikkalaiset äänestävät Havaijilla lauantaina, voi kertoa myös siitä, ketä Kalifornian suuri aasialaisamerikkalainen väestö suosii.

Toinen osavaltio, jota käytetään ennusteena Kalifornian tuloksille samanlaisen väestöpohjan takia, on Arizona. Siellä Clinton voitti tiistaina Sandersin prosentein 57,6–39,9.

Kalifornia on kisan kannalta tärkeä osavaltio, koska siellä demokraateilla on jaossa yli 546 valitsijamiestä. Kalifornian esivaalit pidetään kesäkuun alussa.

Esivaalikartta onkin suosiollisin Sandersille lännessä. Yhdysvaltain itärannikolla puolestaan asuu sekä hyvin vauraita että hyvin vapaamielisiä äänestäjiä.

Yksi kiinnostavista esivaaleista järjestetään New Yorkissa 19. huhtikuuta. New York on sekä Sandersin, Clintonin että republikaani Donald Trumpin kotikenttä. Trump on kotoisin Queensista ja Sanders Brooklynista. Clintonit muuttivat New Yorkin vauraaseen esikaupunkiin Chappaquaan Bill Clintonin presidenttikauden päätyttyä vuonna 2001.

Toistaiseksi Clinton johtaa Sandersia mielipidemittauksissa sekä Kaliforniassa että New Yorkissa. Sandersin tukijoukot toivovat länsirannikon tulosten muuttavan äänestäjien mielet.

MARIO ANZUONI
Hillary Clintonin kannattaja Clintonin vaalitapahtumassa Seattlessa tiistaina. Mario Anzuoni / Reuters
Hillary Clintonin kannattaja Clintonin vaalitapahtumassa Seattlessa tiistaina. Mario Anzuoni / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat