Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pommi-iskun yrittämisestä epäilty väittää olevansa Boko Haramin kaksi vuotta sitten sieppaama koulutyttö

Nigeria lähettää kyläläisiä Kameruniin selvittämään väitettä.

Ulkomaat
 
AFP
Boko Haram julkaisi huhtikuussa 2014 tuntemattomassa paikassa kuvatun videon, jossa näkyi Chibokin kylästä siepattuja koulutyttöjä. Kuva on kaappaus videosta.
Boko Haram julkaisi huhtikuussa 2014 tuntemattomassa paikassa kuvatun videon, jossa näkyi Chibokin kylästä siepattuja koulutyttöjä. Kuva on kaappaus videosta. Kuva: AFP

Kamerunissa räjähteitä kantanut tyttö sanoo joutuneensa ääri-islamistien käsiin kaksi vuotta sitten, jolloin terroristijärjestö Boko Haram sieppasi 276 koulutyttöä Chibokin kylästä Koillis-Nigeriasta.

Joukkosieppaus herätti aikanaan suurta kansainvälistä huomiota. Osa tytöistä pääsi karkaamaan, mutta 219 on yhä kateissa.

Perjantaina Limanin kylässä Pohjois-Kamerunissa paikalliset turvallisuusjoukot ottivat kiinni kaksi tyttöä, joiden uskotaan aikoneen räjäyttää itsensä. Kummankin hallusta löytyi 12 kiloa räjähteitä, kertoo uutistoimisto AFP. Alueella on tapahtunut paljon itsemurhapommituksia, joiden tekijöiksi Boko Haram valjastaa usein lapsia.

Toinen pidätetyistä ilmoitti nopeasti olevansa siepattu Chibokista.

”Hän on noin 15-vuotias. Nyt varmistamme asiaa, sillä näiden tyttöjen nimet ja kuvat ovat Nigerialla”, paikallishallintoa edustava Raymond Roksdo sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Nigeria kertoi lähettävänsä kaksi vanhempaa Chibokin kylästä Kameruniin selvittämään väitettä. Jos tyttö puhuu totta, Nigerian hallitus toivoo, että hän voi auttaa muiden siepattujen kohtalon selvittämisessä.

Nigerian edellistä presidenttiä Goodluck Jonathania arvosteltiin hitaasta reagoinnista koulutyttöjen sieppaukseen. Hänen seuraajakseen viime vuonna valittu Muhammadu Buhari määräsi tammikuussa uuden tutkinnan asiasta.

Boko Haram valtasi suuria alueita Koillis-Nigeriasta vuonna 2014. Viime vuonna Nigerian, Kamerunin, Nigerin ja Tšadin sotilaat aloittivat yhteisen operaation jihadistien lyömiseksi, ja sittemmin Boko Haramin tukikohdat on pääosin tuhottu. Järjestö terrorisoi silti yhä Nigeriaa ja sen naapurimaiden rajaseutuja.

Esimerkiksi torstaina viranomaiset kertoivat, että Boko Haramin asemiehet sieppasivat 16 naista syrjäisellä alueella Koillis-Nigeriassa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan järjestö käyttää sieppaamiaan tyttöjä ja naisia seksiorjina ja taistelijoina.

Perjantaina Nigerian sotilaat ampuivat pakoon juosseen, räjähteitä kantaneen naisen Maidugurin kaupungin liepeillä. Tämän seurassa ollut toinen nainen räjäytti itsensä.

Viime viikon keskiviikkona kaksi Boko Haramin itsemurhapommittajaa tappoi yli 20 ihmistä moskeijassa Maidugurissa.

Boko Haram haluaa tehdä Nigeriasta islamilaisen valtion. Järjestö aloitti laajamittaiset väkivaltaisuudet vuonna 2009. Se on tappanut noin 20 000 ihmistä, ja arviolta yli kaksi miljoonaa on paennut uhan takia kodeistaan.

YK:n lastenrahasto Unicef arvioi joulukuussa, että yli 2 000 koulua on suljettu ja jopa miljoona lasta on joutunut jättämään koulun Nigeriassa ja sen naapurimaissa Boko Haramin takia.

Viime vuonna Boko Haram julistautui Isisin liittolaiseksi, mutta käytännössä yhteydet järjestöjen välillä ovat vähäiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat