Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merireitti Eurooppaan on hiljentynyt Turkki-sopimuksen jälkeen – pääsiäisenä rantautui selvästi aiempaa vähemmän pakolaisveneitä

On epäselvää, onko uusi Turkki-sopimus hillinnyt tulijoita vai vähensikö joku muu syy veneiden määrää.

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Vapaaehtoistyöntekijä odotti rannalla pakolaisveneen rantautumista Lesboksen saarelle 20. maaliskuuta.
Vapaaehtoistyöntekijä odotti rannalla pakolaisveneen rantautumista Lesboksen saarelle 20. maaliskuuta. Kuva: Rio Gandara / HS
Tästä on kyse

Sopimus aloittaa palautukset Turkkiin

 EU ja Turkki sopivat toissa viikolla, että Turkista Kreikkaan laitonta merireittiä tulevia aletaan palauttaa Turkkiin huhtikuusta alkaen.

 Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa syyrialaispakolaisen Turkista. EU valmistautuu 72 000 ihmisen sijoittamiseen.

 Vastineeksi Turkki saa EU:lta aluksi kolme miljardia euroa, jotka on tarkoitus käyttää pakolaisten olojen kohentamiseen. Myöhemmin maksetaan kolme miljardia lisää.

 EU lupasi myös jouduttaa Turkin jäsenyysneuvotteluita ja viisumivapautta.

Meriteitse Turkista Kreikkaan pyrkivien määrä on vähentänyt selvästi sen jälkeen, kun Euroopan unionin ja Turkin pakolaissopimus astui viikko sitten sunnuntaina voimaan.

Paikallisten viranomaisten mukaan Kreikan saarille saapui luvatonta merireittiä lauantaina aamuyön ja aamun aikana 78 ja sunnuntaina 73 ihmistä. Pääsiäismaanantaina kello 7.30 mennessä oli rantautunut 232 ihmistä. Suurin osa veneistä tulee tavallisesti aamuyön aikana.

Määrä on selvästi vähemmän kuin helmikuussa, jolloin pakolaisveneillä rantautui Kreikan saarille keskimäärin parituhatta ihmistä päivässä. On epäselvää, onko uusi Turkki-sopimus hillinnyt tulijoita vai vähensikö joku muu syy veneiden määrää.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan esimerkiksi kova aallokko vähentää aina tulijoiden määrää. Kun HS kävi Lesboksella Turkki-sopimuksen ensimmäisenä päivänä, veneitä saapui tavallista enemmän.

Myös rajavalvontaa on tehostettu. Sunnuntaina turkkilaismedia kertoi Turkin viranomaisten pysäyttäneen viisi venettä, joiden kyydissä oli yhteensä 350 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo. Suurin osa heistä oli Myanmarista.

On kuitenkin mahdollista, että tieto mahdollisesta pikakäännytyksestä on hillinnyt Eurooppaan meriteitse pyrkivien määrää.

Osana uutta Turkki-sopimusta Euroopan unioni haluaa käännyttää mahdollisimman nopeasti Turkkiin ne tulijat, joilla ei unionin mukaan ole oikeutta turvapaikkaan. Viime sunnuntaina ja sen jälkeen Kreikan saarille meriteitse saapuneet pakolaiset ja siirtolaiset on suljettu säilöönottokeskuksiin, joissa heidän tilanteensa selvitetään.

Useat avustusjärjestöt ovat vetäytyneet Kreikan saarten järjestelykeskuksista sen jälkeen, kun ne viikko sitten muutettiin suljetuiksi säilöönottokeskuksiksi. UNHCR ilmoitti, ettei se enää kuljeta pakolaisia keskuksiin, koska ”suojelua hakevien ihmisten sulkeminen lukkojen taakse on vastoin sen periaatteita”.

Lesboksen saarella Morian järjestelykeskuksessa avustusjärjestöt olivat huolehtineet muun muassa vedenjakelusta, saniteettitiloista ja terveydenhuollosta.

”Teimme erittäin vaikean päätöksen ja lopetimme toimintamme Moriassa. Työn jatkaminen siellä olisi liittänyt meidät osallisiksi järjestelmään, jota pidämme sekä epäreiluna että epäinhimillisenä”, Lääkärit ilman rajoja -järjestön Kreikan-johtaja Elisabeth Ingres perusteli viime viikolla järjestön vetäytymistä.

Järjestöt ovat lisäksi huolissaan, että tulijoita saatetaan karkottaa Turkkiin ilman yksilöllistä käsittelyä.

”Emme halua, että apuamme hyödynnetään joukkokarkotusoperaatiossa. Kieltäydymme olemasta osa järjestelmää, jossa ei kunnioiteta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten humanitaarisia tarpeita tai suojelun tarvetta”, Lääkärit ilman rajoja tiedotti.

Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan turvapaikan hakeminen on jokaisen oikeus. Myös EU on vannottanut, että suojelua tarvitseville tulijoille jää mahdollisuus hakea turvapaikkaa Kreikasta myös Turkki-sopimuksen jälkeen. Muita odottaa pikakäännytys.

Kreikassa on tällä hetkellä noin 50 000 pakolaista ja siirtolaista odottamassa tietoa kohtalostaan. Tulijat alkoivat pakkautua Kreikkaan sen jälkeen, kun Itävalta ja Balkanin maat ryhtyivät sulkemaan rajojaan helmikuussa. Jo aiemmin Ruotsi, Tanska ja Saksa olivat tehostaneet valvontaa rajoillaan.

Kreikka ilmoitti lauantaina, että se alkaa tyhjentää Makedonian rajalle Idomeniin muodostunutta pakolaisleiriä, jossa on ollut yli 10 000 ihmistä jumissa vaikeissa oloissa jo viikkojen ajan.

HS kävi Idomenissa maaliskuun alussa.

Idomenissa olleet viedään busseilla Pohjois-Kreikan muille pakolaisleireille.

EU:n käännytyspolitiikka ei katkaissut merireittiä Kreikkaan
EU:n käännytyspolitiikka ei katkaissut merireittiä Kreikkaan
Siirtolaiset saapuivat hengenvaarallista merireittiä Turkista Kreikan Lesbokselle sunnuntaina, kun EU:n uuden pakolaissopimuksen oli määrä astua voimaan. Pakolaissopimuksen tavoite on katkaista merireitti Turkista Kreikan saarille. Toimittaja Suvi Turtiainen, kuvaus Rio Gandara, leikkaus Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat