Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fidel Castro Obamalle: Emme tarvitse lahjojanne

Kuuban entinen presidentti Fidel Castro vastasi maanantaina julkaistussa tekstissä Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman historialliseen vierailuun.

Ulkomaat
 
ENRIQUE DE LA OSA
Kuuban entisen presidentin Fidel Castron kuva reunusti katua Havannassa maaliskuussa.
Kuuban entisen presidentin Fidel Castron kuva reunusti katua Havannassa maaliskuussa. Kuva: ENRIQUE DE LA OSA

Kuuban entinen presidentti Fidel Castro vastasi maanantaina julkaistussa tekstissä Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman historialliseen vierailuun.

Obama vieraili Kuubassa maaliskuussa ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä lähes 90 vuoteen. Hän sanoi tulleensa hautaamaan kylmän sodan jäänteet ja ojentamaan ystävän käden.

Obama ei tavannut 89-vuotiasta Fidel Castroa vierailunsa aikana. Hän tapasi sen sijaan tämän pikkuveljen, presidentti Raúl Castron, 84.

Vallankumousjohtaja Fidel Castro on esiintynyt julkisuudessa harvoin viime vuosina. Hänet tunnettiin presidenttivuosinaan pitkistä, jopa tuntikausia kestäneistä puheistaan.

Nytkin Fidel lähtee artikkelissaan liikkeelle laajoin kaarin. Hän puhuu aluksi espanjalaisista valloittajista ja itsenäisyystaistelun sankarista José Martísta.

Valtiollisessa mediassa julkaistu teksti on otsikoitu ”El hermano Obama”, suomeksi vaikkapa ”Hyvä veli Obama”.

Castro käy läpi Obaman puhetta, jossa tämä muistutti maiden historian yhtäläisyyksistä kuten eurooppalaisten harjoittamasta kolonialismista ja orjuudesta.

Castro sivaltaa tätä alkuperäiskansojen unohtamisesta ja muistuttaa Kuuban vallankumouksen kieltäneen rotusyrjinnän, kun Obama oli vielä lapsi.

Sitten hän käy läpi muun muassa Sikojenlahden maihinnousua, Angolan sisällissotaa ja sitä, miten Etelä-Afrikka sai ydinaseita, oletettavasti Yhdysvaltain avulla.

Castro sanoo tavallaan toivoneensa, että Obaman käytös osuisi oikeaan. ”Hänen vaatimaton taustansa ja luontainen älynsä olivat ilmeisiä”, hän sanoo.

”Vaatimaton ehdotukseni on, että hän pohtii asioita eikä yritä muodostaa teorioita Kuuban politiikasta”, tekstissä sanotaan.

Kirjoituksessa siteerataan Obaman puheesta myös kohtaa, jossa tämä sanoi, että on tullut aika jättää mennyt taakse ja jatkaa matkaa ystävinä.

Castro kirjoittaa, että ”luultavasti meistä jokainen oli vähällä saada sydänkohtauksen kuullessaan nämä sanat Yhdysvaltain presidentiltä”.

Hän kiinnittää huomiota Yhdysvaltain pitkään kauppasaartoon ja muihin vihamielisyyksiin Kuubaa kohtaan.

Kirjoituksensa lopussa Fidel Castro sanoo, ettei kenenkään pidä kuvitella, että Kuuban kansa luopuisi kunniastaan tai saavutuksistaan koulutuksen, tieteen ja kulttuurin saralla.

”Huomautan sitä paitsi, että kykenemme tuottamaan tarvitsemamme elintarvikkeet ja aineelliset rikkaudet kansamme ponnisteluilla ja älykkyydellä. Emme tarvitse imperiumilta lahjaksi mitään”, tekstissä sanotaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat