Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Belgian ydinvoimalat huolestuttavat saksalaisia – ”Jos onnettomuus sattuisi, emme ehtisi tehdä mitään”

Brysselin terrori-iskujen jälkeen heräsi pelko, että Isis-järjestö vaanii ydinlaitoksia. Saksassa terrorismi pelottaa vähemmän kuin Belgian voimaloiden tekninen turvallisuus.

Ulkomaat
 
Belgian ydinvoimaloiden turvallisuus noussut suureksi huolenaiheeksi
Belgian ydinvoimaloiden turvallisuus noussut suureksi huolenaiheeksi
Brysselin terrori-iskut herättivät pelon siitä, että äärijärjestö Isis pyrkisi iskemään Belgian ydinvoimaloihin tai varastamaan radioaktiivista materiaalia. Saksan Aachenissa huolenaihe liittyy terroristeja enemmän Tihangen ydinvoimalan tekniseen turvallisuuteen. Suuri kansanliike vaatii Belgian reaktoreiden sulkemista. Toimittaja Pekka Mykkänen.
Tausta

Kiristettyjä turvatoimia, huolestuttavaa historiaa

Belgia kiristi ydinvoimalaitostensa turvatoimia viime viikon Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Ydinlaitoksiin on komennettu lisää sotilaita ja joiltakin työntekijöiltä on evätty kulkulupa.

Heti iskujen jälkeen vain välttämättömät voimaloiden työntekijät jäivät töihin ja muut lähetettiin kotiin. Viranomaisten mukaan laitoksiin ei kohdistunut konkreettiseksi tiedettyä uhkaa.

Belgian ydinvoimalaitoksiin on jo aiemmin liitetty joitakin terrorismiin tai sabotaasiin liittyviä uhkia. Esimerkiksi vuonna 2012 kaksi Doelin voimalan työntekijää erosi ja lähti Syyriaan, jossa he liittyivät Isis-järjestöön. He taistelivat Pariisin terrori-iskujen päätekijäksi epäillyn Abdelhamid Abaaoudin rinnalla, The New York Times kertoo.

Elokuussa 2014 Doelin ydinvoimalaan kävellyt henkilö valutti lattialle 65 000 litraa öljyä, joita käytetään turbiinien rasvaamiseen. Belgian suurin reaktori suljettiin kuukausiksi.

Tihange, Aachen. Eikö sinua lainkaan pelota?

Sebastian Deproot, 24, imee savukettaan rauhallisena ja sanoo, että ei yhtään. Hänen takanaan nousee paljon isompi tupru. Yksi Tihangen ydinvoimalan kolmesta reaktorista puskee siellä höyryä ilmoille ja sähköä sadoilletuhansille belgialaisille.

Juha ROININEN
Tihangen ydinvoimalan turvallisuustilanne on herättänyt huolta paljon ennen Brysselin terrori-iskuja. Suuri kansanliike kolmessa maassa vaatii voimalan ongelmallisen kakkosreaktorin sulkemista.
Tihangen ydinvoimalan turvallisuustilanne on herättänyt huolta paljon ennen Brysselin terrori-iskuja. Suuri kansanliike kolmessa maassa vaatii voimalan ongelmallisen kakkosreaktorin sulkemista.
Juha ROININEN
Ravintoloitsija Sebastian Deproot ei pelkää terroristeja.
Ravintoloitsija Sebastian Deproot ei pelkää terroristeja.

Ei pelota, vaikka viikon mittaan Belgiassa on uutisoitu, että äärijärjestö Isis saattaa haluta iskeä Belgian ydinvoimaloihin. Tai ainakin saada käsiinsä radioaktiivista materiaalia, josta voisi rakentaa niin sanotun ”likaisen pommin”.

Brysselin terrori-iskujen jälkeen uutisoitiin, että yhdeltätoista Tihangen voimalan työntekijältä on evätty kulkulupa työpaikalleen. Eikö se ole hälyttävää, eikö sellainen pelota?

”Se osoittaa, että hallituksemme ja ydinvoimalan johtaja eivät halua ottaa mitään riskejä. He ovat hyvin vastuuntuntoisia ihmisiä”, Deproot sanoo.

Ydinvoimalan työntekijöitä ruokkivan Tihange IV -ravintolan omistaja Deproot pitää terroristeja ”idiootteina”, joilla ei ole tietoa eikä taitoa iskeä ydinvoimalaan. Ei varsinkaan, kun Belgia on komentanut lisää sotilaita ja poliiseja kahden ydinvoimalansa – Tihangen ja Doelin – suojaksi.

”On helppoa mennä lentokentälle ja räjäyttää itsensä ilmaan. Lapsikin osaisi tehdä sen. Mutta tänne he eivät pysty tunkeutumaan”, Deproot sanoo.

Kaikki eivät ole yhtä rauhallisia. Tihangen vieressä olevassa Huyn pikkukunnassa 17-vuotias lukiolainen Sophie Foccroulle kertoo, että nyt hänellä on oikea syy pelätä terroristien haavetta päästä käsiksi radioaktiiviseen materiaaliin.

Viime päivinä on uutisoitu, että tasan viikko sitten Brysselissä tapahtuneisiin terrori-iskuihin osallistuneet veljekset olivat kenties niitä, jotka olivat salaa kuvanneet Molin ydintutkimuslaitoksen virkailijaa tuntien ajan videolle. Sellainen video löytyi Pariisin terrori-iskujen valmistelusta epäillyn miehen kotoa.

Mediassa on spekuloitu, että ehkä Isis-järjestö aikoi siepata virkailijan, jolla on pääsy vaarallisia radioaktiivisia materiaaleja tuottavaan tutkimuslaitokseen.

”Mutta nyt pelkään vähemmän, koska poliisit tietävät, että heillä on todellisia aikeita. Uskon, että turvatoimia nyt varmasti parannetaan”, Foccroulle sanoo.

Hänen vierellään puiston laitaa Meusejoen rannalla kulkeva Jean Leroy, 15, suhtautuu ydinturvauhkasta uutisointiin skeptisesti. ”Medialla on vain tarve keksiä uusia juttuja terrori-iskujen ympärillä. Minä en suostu pelkäämään.”

Samaa on viestinyt Belgian ydinvoimaloita pyörittävä Electrabel-yhtiö. Se vetosi viime viikolla mediaan, ettei ”tällaisena herkkänä aikana synnytetä hämmennystä” ja kytketä yhtiötä uutisiin, jotka eivät siihen mitenkään liity.

Yhtiö huomautti lisäksi, että ”ketään Electrabelin tai sen alihankkijan työntekijää ei ole murhattu kuluneella viikolla”.

Lauantaina Derniere Heure -lehti väitti, että Fleurusin ydintutkimuslaitoksen vartija oli murhattu torstaina ja häneltä oli viety kulkulupa. Viranomaisten mukaan mies oli tapettu, mutta asia ei liittynyt terrorismiin eikä kulkulupaa ollut varastettu.

Noin 70 kilometrin päässä Tihangen ydinvoimalasta Saksan Aachenin kaupungissa asuva it-insinööri Jörg Schellenberg, 44, pohtii, viekö terroriuhkaan liittyvä uutisointi huomion pois huolestuttavammalta asialta. Siltä, että Belgian ydinvoimalat olivat vaarallisia kauan ennen Isis-järjestön syntyä.

Ydinvoima-aktivisti Spellenberg on vuosien ajan vaatinut, että Belgian viranomaiset sulkisivat ”ikuisiksi ajoiksi” Tihangen kakkosreaktorin ja Doelin kolmosreaktorin. Hänen mukaansa 40-vuotiaat laitokset ovat vaarallisia ja voivat räjähtää ja aiheuttaa Fukushimaa ja Tšernobylia pahemman katastrofin Euroopan sydämessä.

”Kuvittele, että niiden reaktoripaineastioissa on yhteensä 10 000 mikrohalkeamaa, joista pisimmät ovat 18 senttimetrin pituisia. Se on suurin huoleni, suurempi kuin terrorismi”, Schellenberg sanoo.

Schellenbergin käynnistämä kansanliike on viime kuukausina saanut paljon tukijoita. Nyt kahden belgialaisreaktorin sulkemista vaatii noin 30 kaupunkia ja aluetta Saksassa, Hollannissa ja Luxemburgissa.

Aachen ja monet muut tahot puuhaavat oikeusjuttuja, joilla Belgia pakotettaisiin sulkemaan reaktorit. Jotkut kaupungeista – kuten Hollannin Maastricht tai Saksan Düsseldorf – antavat kampanjalle joko juridista, taloudellista tai poliittista tukea, Schellenberg kertoo.

Aachenissa Tihangeen liittyviä pelkoja ei voi olla huomaamatta. Sadat kaupat, ravintolat ja tavalliset ihmiset ovat kiinnittäneet ikkunoihinsa reaktorin sulkemista vaativia Tihange Abschalten! -tarroja, joissa on keltaisella pohjalla ydinvoimasta varoittava musta tunnus.

”Täällä ei ole enää mukava asua. Niitä reaktoreita ei ole tehty kunnolla ja meitä pelottaa. Jos onnettomuus sattuisi, emme ehtisi tehdä mitään”, sanoo rakennusmaalari Roland Serror, 27.

Täällä kannetaan huolta siitäkin, onko viranomaisilla riittävästi joditabletteja onnettomuuden varalle. Ja ehdittäisiinkö niitä edes jakaa.

Schellenbergin mukaan lukuisat asiantuntijat ovat vakuuttuneet, että Belgian reaktoreissa on ongelma, ja Belgian viranomaiset eivät ole kartoittaneet niiden kuntoa riittävästi.

Electrabel sulki kiistanalaiset reaktorit lähes kahdeksi vuodeksi ja käynnisti ne uudelleen viime joulukuussa. Yhtiön mukaan laitokset kuuluvat Euroopan turvallisimpiin, eikä niiden kuntoa tarvitse kenenkään pelätä. Yhtiön mukaan Belgian ydinturvallisuusvirasto FANC on ne tarkastanut ja avaamisen hyväksynyt.

Mutta nyt usko Belgian viranomaisiin on koetuksella, olipa kyse terrorismin torjunnasta tai ydinturvallisuudesta. Terroristien jahdissa on tapahtunut niin pahoja virheitä, että Belgian oikeusministeri Koen Geens ja sisäministeri Jan Jambon tarjoutuivat eroamaan viime viikolla.

Pääministeri Charles Michel ei myöntänyt ministereille eroa.

”Sisäministeri Jan Jambon on vastuussa sekä maansa että ydinvoimaloiden turvallisuudesta. Ja on selvää, että Belgialla on ongelma molempien kanssa”, aktivisti Jörg Schellenberg sanoo.

Tihangessa työskentelevä ravintoloitsija Deproot ei kuitenkaan ole huolissaan voimalan turvallisuudesta sen enempää kuin terroristeistakaan. Hän luottaa, että Belgiassa tärkeimmät asiat hoidetaan huolella.

Hän kertoo juttelevansa päivittäin ydinvoimalan työntekijöiden kanssa. He ovat selittäneet, millaisia varajärjestelmiä ja varavarajärjestelmiä ydinvoimalan turvallisuuteen on viritetty.

”He eivät kävisi täällä töissä ja antaisi lastensa asua ja käydä koulua täällä, jos he pelkäisivät voimalan turvallisuuden puolesta”, Deproot sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat