Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egyptiläiskoneen kaappaus ohi Kyproksella – Antautuneella kaappaajalla ei ollut räjähteitä

Kyproksen ulkoministeriön mukaan kaappaaja on ”henkisesti epävakaa”. Miehen räjähdevyö ei ollut oikea.

Ulkomaat
 
Egyptiläiskone kaapattiin Kyprokselle
Egyptiläiskone kaapattiin Kyprokselle
Aleksandriasta Kairoon matkalla ollut Egyptairin lentokone kaapattiin tiistaiaamuna. Kone pakotettiin laskeutumaan Kyproksen Larnakaan. Kuva: Reuters.

Egyptair-yhtiön matkustajakoneen kaappaus on ohi, kertovat Kyproksen viranomaiset. Kaappaaja on antautunut. Hänen kerrotaan tulleen vapaaehtoisesti kädet ylhäällä koneesta, minkä jälkeen turvallisuuspoliisit tutkivat häntä maassa muutaman minuutin ajan ja kuljettivat sitten pois.

Kaappaaja pakotti Aleksandriasta Kairoon matkalla olleen koneen laskeutumaan Larnakan lentoasemalle Kyproksella.

Ennen antautumistaan kaappaaja päästi koneesta ulos suurimman osan ihmisistä. Noin kello 14.30 Suomen aikaa uutistoimisto AFP kertoi, että koneesta päästettiin jälleen ulos ainakin neljä ihmistä. Aiemmin siviili-ilmailusta vastaavan egyptiläisministerin mukaan koneessa oli kaappaajan lisäksi yhä kolme matkustajaa ja neljä miehistön jäsentä.

Kyproksen yleisradioyhtiön mukaan koneessa oli alun perin 55 matkustajaa ja seitsemän miehistön jäsentä.

Kaappaajan kerrottiin uhanneen räjäyttää itsensä koneessa räjähdevyöllä. Viranomaisten mukaan räjähdevyö ei ollut oikea tai sisältänyt räjähteitä. Brittiläisen The Independent -lehden haastatteleman Kyproksen ulkoministerin Ioannis Kasoulidesin mukaan mies oli tehnyt räjähdevyötä muistuttavan vyön käyttämällä muun muassa useita puhelinten suojakuoria. Myöskään lentokoneesta ei ole viranomaisten mukaan löytynyt räjähteitä.

Kaapattu kone, malliltaan Airbus 320, oli matkalla Aleksandriasta Kairoon.

Egyptiläisten tiedotusvälineiden mukaan kaappaaja on egyptiläinen mies, joskin hänen henkilöydestään on esitetty ristiriitaista tietoa.

Egyptin pääministeri Sherif Ismailin mukaan mies ehti ennen antautumistaan vaatia niin tapaamista EU:n edustajan kanssa kuin koneen lentämistä toiselle kentälle.

”Välillä hän pyysi tapaamista EU:n edustajan kanssa ja välillä taas koneen lentämistä toiselle kentälle, mutta mitään tiettyjä täsmällisiä vaatimuksia hän ei esittänyt”, Ismail sanoi.

Kyproksen ulkoministeriön mukaan kaappaaja on ”henkisesti epävakaa”.

Kyproksen valtiolliset tiedotusvälineet kertovat Reutersin mukaan, että mies ilmoitti hakevansa turvapaikkaa Kyprokselta, jossa hänellä on ex-vaimo. Silminnäkijöiden mukaan mies heitti koneesta kirjeen, jonka pyysi toimittamaan ex-vaimolleen.

Sanomalehti The Guardianin Kyproksen-kirjeenvaihtaja Helena Smith kertoo Twitter-viestissään, että ex-vaimo on tuotu lentokentälle, missä hän luultavasti yrittää puhua järkeä entiselle kumppanilleen.

”Tässä ei ole kyse terrorismista”, Kyproksen presidentti Nikos Anastasiades kertoi aiemmin toimittajille Reutersin mukaan.

”Kaiken takana on nainen”, Anastasiades vastasi kysymykseen, liittyykö tapaukseen nainen.

Kyproksen valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan kaappaaja kuitenkin vaati kirjeessään naispuolisten vankien vapauttamista Egyptissä.

Tapauksen nostattamat turvallisuushuolet saivat myös perumaan Egyptairin lennon Kairosta New Yorkiin, kertoo Reuters.

Kolme eri turvallisuuslähdettä Aleksandrian lentoasemalta sanoi Reutersin mukaan, että kaapatussa koneessa matkusti kahdeksan brittiä ja kymmenen yhdysvaltalaista.

Egypti ilmoitti lähettävänsä uuden lentokoneen hakemaan matkustajia Kyprokselta.

Larnakan lentoasema on Kyproksen suurin, ja sen kautta kulkee suurin osa saaren turistiliikenteestä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kone on pysähtyneenä kaukana terminaalirakennuksesta mutta vain parinsadan metrin päässä uimarannasta, jossa on kymmeniä ulkomaalaisia turisteja viettämässä päivää.

Larnakan lentoasema suljettiin tapauksen takia, ja lennot ohjattiin Kyproksen toiselle lentoasemalle Pafokseen.

Lokakuun lopussa Egyptissä Siinain niemimaan yllä räjähti venäläinen matkustajakone, joka oli lähtenyt lomakohde Sharm el-Sheikhistä kohti Pietaria. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat.

Siinailla toimiva terroristijärjestö Isisin liittolaisryhmä ilmoitti tuhonneensa koneen pommilla.

Tapaus herätti huolta lentoliikenteen turvallisuudesta Egyptissä ja kyseenalaisti Egyptin hallituksen kyvykkyyden taistella jihadisteja vastaan Siinailla.

YIANNIS KOURTOGLOU
Lentokenttäviranomainen meni kaapattuun Egyptairin koneeseen Larnakan kentällä.
Lentokenttäviranomainen meni kaapattuun Egyptairin koneeseen Larnakan kentällä.
Kuvakaappaus Flightradar-sivustolta.
Kuvakaappaus Flightradar-sivustolta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat