Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK:n pääsihteeri pahoittelee Marokon suututtanutta sanavalintaa – kutsui Länsi-Saharaa ”miehitetyksi”

Ulkomaat
 
ZOHRA BENSEMRA / REUTERS
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui sahrawikansaan kuuluvien koulutyttöjen kanssa Tindoufissa Algeriassa lähellä Marokon ja Länsi-Saharan rajaa maaliskuun alussa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon puhui sahrawikansaan kuuluvien koulutyttöjen kanssa Tindoufissa Algeriassa lähellä Marokon ja Länsi-Saharan rajaa maaliskuun alussa. Kuva: ZOHRA BENSEMRA / REUTERS

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon taipui maanantaina pahoittelemaan puheitaan kiistanalaisesta Länsi-Saharasta. Eteläkorealainen Ban kutsui Länsi-Saharaa ”miehitetyksi” vieraillessaan pakolaisleirillä Algeriassa lähellä Marokon rajaa maaliskuun alussa.

”Kadumme väärinkäsityksiä ja seurauksia, joihin hänen henkilökohtainen huolenilmauksensa johti”, Banin edustaja Stéphane Dujarric sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Hänen sanavalintansa ei ollut suunniteltu eikä tarkoituksellinen. Se oli spontaani, henkilökohtainen reaktio.”

Marokko suuttui Banin puheista, koska se pitää Länsi-Saharaa yksiselitteisesti omaan valtioonsa kuuluvana alueena. Kansainvälinen yhteisö ei tunnusta asiaa.

Vastalauseena Banin kommentista Marokko hääti maastaan suurimman osan YK:n siviilityöntekijöistä.

Noin 500 000 asukkaan Länsi-Sahara oli Espanjan siirtomaa vuoteen 1975. Tuolloin Haagin kansainvälinen tuomioistuin päätti, että Länsi-Saharan kohtalosta pitää järjestää kansanäänestys.

Marokko ja Mauritania kuitenkin miehittivät alueen. Mauritania vetäytyi vuonna 1979.

Saharan autiomaan länsiosia asuttavan sahrawikansan perustama Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario kävi 16 vuotta aavikkosotaa Marokkoa vastaan, ja kymmeniätuhansia länsisaharalaisia pakeni maasta. Aselepo solmittiin vuonna 1991. Marokko on eristänyt Polisarion pitkällä aseistetulla hiekkamuurilla alueen itäreunalle.

YK lupasi vuonna 1991, että Länsi-Saharan tulevaisuudesta järjestetään kansanäänestys, mutta sitä ei ole koskaan pidetty. Kiistan ytimessä on se, saavatko myös alueelle asutetut marokkolaiset äänestää.

Marokko on tarjonnut Länsi-Saharalle itsehallintoa, mutta Polisario vaatii kansanäänestystä itsenäisyydestä.

Länsi-Saharan alue on kuivaa aavikkoa, mutta siellä on suuret fosfaattivarat ja kalaisa merialue. Sieltä on löytynyt myös öljyä ja metalleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat