Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tuki historiallisen heikko Ruotsissa

Ulkomaat
 
Rio Gandara / HS
Myös luottamus pääministeri Stefan Löfveniin on huomattavan heikkoa.
Myös luottamus pääministeri Stefan Löfveniin on huomattavan heikkoa. Kuva: Rio Gandara / HS

Tukholma. Ruotsin punavihreän hallituksen kannatus on vajonnut poikkeuksellisen alhaisiin lukemiin. Alle neljännes ruotsalaisista, 23 prosenttia, katsoo, että hallitus tekee hyvää työtä, kertoo Dagens Nyheterin tuore mielipidemittaus.

Hallituksen tuki on ollut alhaisempaa vain kahdesti aiemmin mittaushistoriassa, laskee tutkimuksen tehnyt Ipsos. Molemmat kerrat osuivat Göran Perssonin pääministerivuosiin, ensimmäinen kovan budjettisaneerauksen aikaan 1990-luvulla ja toinen tsunamin jälkeisiin aikoihin vuonna 2005.

”Ainoastaan sosiaalidemokraattien kannattajissa enemmistö on tällä hetkellä tyytyväisiä”, sanoo Ipsosin tutkimusjohtaja David Ahlin lehdelle.

Myös luottamus pääministeri Stefan Löfveniin on huomattavan heikkoa.

SVT:n maanantaina julkaiseman mielipidemittauksen mukaan porvarijohtaja Anna Kinberg Batra on nyt pääministerin pestiin suositumpi kuin Löfven.

TNS sifon mittauksessa Löfvenille luottamukensa antoi 33 prosenttia valitsijoista ja Kinberg Batralle 38 prosenttia.

Vuonna 2014 valtaan astuneen sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallituksen taipale on ollut alusta alkaen tuulinen.

Hallitus on kärsinyt heikosta vähemmistöasemastaan, mikä tekee päätösten tekemisestä sille vaikeaa. Se joutui muun muassa hallitsemaan liki vuoden porvariopposition budjetilla, kun sen oma budjetti kaatui valtiopäivien äänestyksessä syksyllä 2014.

Lisäksi pakolaiskriisin hoito on koetellut hallituksen tukea. Ruotsiin tuli yksin viime vuonna noin 163 000 turvapaikanhakijaa, ja useat mittaukset osoittavat, etteivät kansalaiset ole olleet tyytyväisiä hallituksen linjaan maahanmuuttoasioissa.

Pieni valonpilkahduspääministeri Löfvenille on, että pääsiäisen aikana julkaistussa toisessa DN:n ja Ipsosin mielipidemittauksessa sosiaalidemokraattien tuki kasvoi pitkästä aikaa hieman historiallisen alhaiselta tasolta. Tuki oli korkeinta vuoteen, joskin edelleen heikkoa sosiaalidemokraattien perinteisiin lukemiin verrattuna.

Hallitus on muun muassa tiukentanut huomattavasti maahanmuuttolinjauksiaan. Tulijoiden määrä on myös vähentynyt huomattavasti mikä saattaa vähentää painetta. Mittaus osoitti, että sosiaalidemokraatit oli saanut takaisin kannattajiaan maahanmuuttovastaisilta ruotsidemokraateilta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat