Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes kaikki korallit haalistuneet Ison Valliriutan pohjoisosissa

95 prosenttia pohjoisesta valliriutasta on pahasti vaalentunut. Tilanne on tutkimusryhmän mukaan kriittinen.

Ulkomaat
 
DAVID GRAY
Turistivene kelluu koralliriuttojen yllä Lady Elliottin saaren lähellä Australiassa. Iso valliriutta on kärsinyt voimakkaasta El Niño -ilmiöstä.
Turistivene kelluu koralliriuttojen yllä Lady Elliottin saaren lähellä Australiassa. Iso valliriutta on kärsinyt voimakkaasta El Niño -ilmiöstä. Kuva: DAVID GRAY

95 prosenttia ison valliriutan pohjoisosista on pahasti haalistunut. Vain neljässä riutassa 520:sta ei ole merkkejä haalistumisesta, kertoo australialainen ABC-kanava.

Tilanne on kriittinen, sanoo tutkimusryhmää johtanut professori Terry Hughes Townsvillen James Cook -yliopistosta.

Artikkeliin liittyvät

”Muutokset isossa valliriutassa ovat peruuttamattomia”, hän sanoi ABC:lle.

Hughesin mukaan on liian aikaista sanoa täysin varmasti, kuinka iso osa koralleista kuolee.

”Olettaisin, että noin puolet näistä koralleista kuolee seuraavan kuukauden aikana”, Hughes arvioi.

Viime vuonna Unesco päätti, ettei Australian itärannikolla sijaitsevaa riuttaa laiteta vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalle. Nyt ympäristöjärjestöt haluavat, että päätös arvioidaan uudelleen, kertoo BBC.

Ilmastonmuutos ja El Niño -sääilmiö nostavat meriveden lämpötilaa, mikä aiheuttaa korallien haalistumista. Tavallista lämpimämpi vesi tappaa korallin terveydelle välttämättömän zooksantelli-levän. Korallien värikkyys johtuu juuri levästä.

”Mitä me nyt näemme, johtuu yksiselitteisesti ilmastonmuutoksesta”, sanoo professori Justin Martin Queenslandin yliopistosta.

Myös WWF:n edustaja Nick Heath oli pettynyt tuloksiin. Hänen mukaansa koskematon pohjoinen osa on aina toiminut tärkeänä geenipankkina, kun riutan eteläisempiä osia on elvytetty.

Pohjoinen valliriutta ulottuu Australian Cairnsista Papua-Uusi-Guineaan.

Maailmanlaajuista koralliriuttojen haalistumista havaittiin ensi kertaa vuonna 1998. Nyt meneillään oleva jakso on kolmas. BBC:n tietojen mukaan sen ennustetaan olevan jaksoista pahin.

Australian ympäristöministeriön mukaan seuraavaksi vuosikymmeneksi on varattu kaksi miljardia Australian dollaria (1,34 miljardia euroa) riutan suojeluun.

Oikaisu 29.3. klo 16.10: Australian ympäristöministeriö on varannut riutan suojeluun kaksi miljardia Australian dollaria, ei kaksi biljoonaa dollaria kuten uutisen aiemmassa versiossa kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat