Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan parlamentti erotti korruptio­tutkimusten jarruna pidetyn pääsyyttäjän

Presidentti Porošenkon haluttomuus erottaa Šokin on syönyt myös hänen omaa arvovaltaansa ja asemaansa.

Ulkomaat
 
VALENTYN OGIRENKO / Reuters
Ukrainan tiistaina erotettu pääsyyttäjä Viktor Šokin lehdistötilaisuudessa viime marraskuussa.
Ukrainan tiistaina erotettu pääsyyttäjä Viktor Šokin lehdistötilaisuudessa viime marraskuussa. Kuva: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ukrainan parlamentti erotti tiistaina pääsyyttäjä Viktor Šokinin, jota ukrainalaiset kriitikot ja länsimaat ovat pitäneet jarruna korruption kitkemisessä.

Erottaminen tuli mahdolliseksi, kun presidentti Petro Porošenkon puolue ilmoitti kannattavansa eroa. Eron puolesta äänesti 289 kansanedustajaa, kun tarvittava määrä oli 226.

Šokin on ollut tehtävässään helmikuussa 2015. Tänä keväänä vaatimukset hänen erottamisestaan ovat kasvaneet, kun korruptiotutkinnat ovat pysähtyneet alkuunsa. Porošenkon haluttomuus erottaa Šokin on syönyt myös hänen omaa arvovaltaansa ja asemaansa.

Myös länsimaat ovat jarrutelleet Ukrainan myönnettyjä tukia korruption vuoksi.

Tämä on näkynyt myös näyttävinä eroina.

Helmikuussa talousministeri Aivaras Abromavicius ilmoitti eroavansa kyllästyneenä korruptioon ja oman edun tavoitteluun, joka estää uudistukset. Liettualainen Abromavicius oli yksi hallituksen niin sanottuja ammattiministereitä, joiden avulla Ukrainan toivottiin pystyvän uudistamaan korruptoitunutta ja yhä neuvostotyylistä järjestelmäänsä.

”Halleluja, viimeinkin!”, hän hän twiittasi tiistaina heti parlamentin päätöksen jälkeen.

Runsasta viikkoa myöhemmin helmikuussa varapääsyyttäjä Vitali Kasko ilmoitti erostaan. Hän perusteli eroaan kyllästymisellä Šokinin yrityksiin estää korruptiotapausten tutkinta.

Helmikuussa Kaskon eron jälkeen Porošenko kehotti Šokinia jättämään paikkansa. Šokin jättikin eroanomuksensa, mikä edellytti parlamentin hyväksyntää. Enemmistön saaminen on tähän asti ollut kuitenkin vaikeaa.

Šokin erotti tiistaina vähän ennen parlamentin päätöstä uudistusmielisen varasyyttäjän Davit Sakvarelidzen, joka on myös syyttänyt Šokinia korruptiotutkinnan jarruttamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat