Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

F-Securen Hyppönen: iPhonen murtanut Cellebrite-yritys myy palveluja Suomenkin viranomaisille

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi sai todennäköisesti apua iPhonen murtamiseen kännyköiden tutkimiseen erikoistuneelta israelilaisyritykseltä.

Ulkomaat
 
Iphone murrettiin – FBI luopui kanteestaan Applea vastaan
Iphone murrettiin – FBI luopui kanteestaan Applea vastaan
FBI ei tarvitse enää Applen apua murtaakseen iPhonen suojauksen. FBI ilmoitti, että iPhonen salaus on nyt saatu murrettua. FBI sai murtoon apua mahdollisesti israelilaiselta tietoturvayritykseltä. Kuva: Reuters.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI onnistui pääsemään sisään joukkomurhasta epäillyn kalifornialaismiehen iPhone-matkapuhelimeen. FBI kertoi myöhään maanantaina saaneensa puhelimen murtamiseen ulkopuolista apua.

Tietoturva-alan piireissä on vahva mutta vahvistamaton epäilys siitä, kuka murtoapua tarjosi. Jo viikko sitten Helsingin Sanomat kertoi, että israelilainen Cellebrite-niminen yritys oli tarjoutunut auttamaan liittovaltion poliisia.

Cellebrite on erikoistunut mobiililaitteiden tutkintaan. Se myy palvelujaan muun muassa tiedustelupalveluille, poliisille ja muille viranomaistahoille. Se on toinen maailmalla tunnetuista tämän alan yrityksistä. Toinen on ruotsalainen MSAB.

”Suomen viranomaisilla on myös Cellebriten laitteita, joilla imuroidaan ja kopioidaan tutkintaa varten tietoja kännyköistä. Uusimmissa matkapuhelimissa laite ei toimi. Sopii siis hyvin, että juuri tämä yritys haluaa kokeilla, miten hyvin suojattuun iPhoneen päästäisiin murtautumaan”, tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo.

Hyppösen mukaan iPhonen tietoihin on mahdollisesti päästy käsiksi teoriassa yksinkertaisella mutta käytännössä vaikealla ja työläällä keinolla: Kokeillaan riittävästi pin-koodeja.

”Ongelmahan on se, että kun kokeilet iPhonessa kymmenen kertaa väärää koodia, laite lukkiutuu lopullisesti. He ovat siis ehkä fyysisesti avanneet puhelimen ja kopioineet sen muistipiirit”, Hyppönen arvioi.

Sitten puhelimeen on kokeiltu yhdeksää pin-koodia. Tämän jälkeen kopioidut tiedot on palautettu puhelimeen, jolloin se ehkä unohtaisi, että pin-koodeja on jo kokeiltu. Näin olisi jatkettu, kunnes oikea koodi löytyy.

”Tämä on siis puhdasta spekulaatiota. Joka tapauksessa menetelmä on niin työläs ja vie niin pitkän aikaa, etteivät tavalliset rikolliset sellaiseen ryhtyisi. Tavallisen iPhonen käyttäjän ei siis tarvitse olla huolissaan omasta tietoturvastaan”, Hyppönen sanoo.

Hänen mielestään on hyvä, että FBI onnistui saamaan haluamansa tiedot ilman, että tuomioistuin olisi pakottanut Applen murtamaan asiakkaansa tietoturvan.

”Pisteet Applelle siitä, että se ei suostunut heikentämään laitteidensa turvallisuutta. Ja pisteet FBI:lle siitä, että saivat sen auki. Kaikki tietysti toivoivat, että FBI saisi tutkintaan tarvitsemansa tiedot.”

Hyppönen pitää erikoisena sitä, että FBI alun perin lähti oikeusteitse vaatimaan, että Apple loisi ohjelmiston, jolla puhelimen lukitus saataisiin murrettua. Siis ohjelmiston, jota Applelle ei entuudestaan ollut olemassa.

Hyppönen uskoo, että viranomaisten ja matkapuhelinten valmistajien kissa ja hiiri -leikki tietoturvasta jatkuu.

”Debatti ei pääty tähän. Aina tulee uusia puhelimia ja tämäkin aukko voidaan tukkia”, Hyppönen.

Mobiililaitteiden tietoturva on Hyppösen mukaan ylipäätään kaikesta huolimatta parempi kuin tietokoneiden, koska mobiililaitteita ei voi ohjelmoida.

”Ainut tapa saada oma ohjelmani pyörimään iPadilla on lähettää se ensin Applelle hyväksyttäväksi. Se on hyvin suljettu ja suojattu järjestelmä”, Hyppönen sanoo.

Kaikissa matkapuhelinten käyttöjärjestelmissä on silti ollut ja tulee olemaan haavoittuvuuksia. Hyppösen mukaan periaatteessa paras tietoturva on Microsoftin kehittämässä Windows Mobilessa, jota käyttävien Lumia-puhelinten markkinaosuus on kuitenkin kutistunut lähes olemattomaksi.

Eniten ongelmia on paljastunut Googlen kehittämästä Androidista, jota käyttävät muun muassa Samsungin, Sonyn, LG:n ja Googlen puhelimet. Hyppönen ei kuitenkaan usko, että Applen iOS-käyttöjärjestelmä olisi periaatteessa sen turvallisempi.

”Android on yksinkertaisesti rikollisille kiinnostavampi kohde kuin iPhone, koska 80 prosenttia maailman älypuhelimista käyttää Androidia”, Hyppönen sanoo.

EDUARDO MUNOZ / REUTERS
Iphonen tietoihin päästiin mahdollisesti käsiksi fyysisesti avaamalla puhelin ja kopioimalla sen muistipiirit.
Iphonen tietoihin päästiin mahdollisesti käsiksi fyysisesti avaamalla puhelin ja kopioimalla sen muistipiirit.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat