Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi sotkeutui veriseen patoriitaan Hondurasissa

Agua Zarca on valtion Finnfundin rahoittama vesivoimala, jonka useita vastustajia on tapettu. Miten kehitysrahoitusyhtiö päätyi osaksi patokiistaa Hondurasissa?

Ulkomaat
 
Jorge Cabrera / Reuters
Ystävät ja kannattajat kantoivat Berta Cáceresin arkkua maaliskuussa Tegucigalpassa.
Ystävät ja kannattajat kantoivat Berta Cáceresin arkkua maaliskuussa Tegucigalpassa. Kuva: Jorge Cabrera / Reuters
Fakta

Kiistelty vesivoimala

 Kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on rahoittanut Hondurasissa Agua Zarcan vesivoimalaa.

 Kyseessä on 22 megawatin vesivoimala Länsi-Hondurasissa. Hankkeen lähialueilla asuu sekä lenca-alkuperäiskansan jäseniä että mestitsejä.

 Finnfundin rahoitusosuus hankkeesta on enintään viisi miljoonaa dollaria. Hankkeen päärahoittaja on hollantilainen FMO. Molemmat ovat keskeyttäneet rahansiirrot hankkeelle toistaiseksi.

 Kansalaisjärjestö Copinh (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras) on vastustanut hanketta. Järjestön johtaja Berta Cáceres tapettiin maaliskuussa.

Maaliskuun alussa kansalaisaktivisti Berta Cáceres ammuttiin Hondurasissa. Aseistautuneet miehet tunkeutuivat aamuyöllä hänen asuntoonsa ja tappoivat maailmalla palkitun ympäristöaktivistin.

Tieto kantautui Suomeen saakka, sillä Cáceresin johtama Copinh-kansalaisjärjestö on vastustanut voimakkaasti Agua Zarcan vesivoimalaa, jonka rahoittajiin kuuluu myös valtion omistama kehitysrahoitusyhtiö Finnfund.

Agua Zarca on 22 megawatin voimala Gualcarque-joella Länsi-Hondurasissa. Vastustajien mukaan voimala uhkaa lähellä asuvien lenca-alkuperäiskansan jäsenten elinoloja. He vaativat ulkomaisia rahoittajia vetäytymään hankkeesta.

Voimalayhtiö on kiistänyt kaikki yhteydet Berta Cáceresin kuolemaan. Mutta kun toinenkin Copinh-järjestöön yhdistetty aktivisti tapettiin Hondurasissa viime viikolla, julkisuuden paine kävi rahoittajille liian suureksi. Vesivoimalan hollantilainen päärahoittaja FMO ilmoitti jäädyttävänsä rahoituksen toistaiseksi. Sen vanavedessä Finnfund teki samoin.

Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi ei usko, että tapot liittyvät voimalahankkeeseen. ”Tahdomme joka tapauksessa selvittää kokonaistilannetta”, hän sanoo.

Finnfund teki sijoituspäätöksen Agua Zarcan voimalasta vuonna 2012. Se lähti mukaan hankkeeseen, koska Honduras on köyhä maa ja saa ison osan sähköstä fossiilisista lähteistä.

Vaikeudet alkoivat kuitenkin jo ennen kuin hankkeelle oli ehditty maksaa euroakaan.

Voimalahanketta turvaamaan määrätty sotilas ampui vuonna 2013 mielenosoituksen yhteydessä Copinh-järjestön toisen johtohahmon Tomás Garcían. Hieman myöhemmin myös erään patoa kannattaneen kyläläisen poika tapettiin.

Tuolloin Finnfund ja hollantilainen päärahoittaja teettivät ulkopuolisilla konsulteilla lisäselvityksiä. HS tutustui selvitysten tuloksiin Finnfundin toimistossa.

Selvitysten perusteella hondurasilainen hankeyhtiö DESA oli muun muassa aliarvioinut alkuperäiskansojen identiteettiin liittyvien kysymysten monimutkaisuuden. Oli muitakin ongelmia, kuten sekaannusta maakysymyksistä.

Selvitysten pohjalta suunnitelmia muutettiin ja voimalan paikka siirrettiin Gualcarque-joen toiselle rannalle, jossa sitä ei Finnfundin mukaan vastusteta.

Rahoittajat uskoivat ratkaisun liennyttävän jännitteitä, mutta rakennustöiden saadessa vauhtia mielenosoitukset kiihtyivät jälleen. Protesteissa on ollut väkivaltaa, mutta kuvaukset tapahtumista eroavat toisistaan.

Kangasniemen mielestä Finnfund on tullut Hondurasissa vedetyksi sisäpoliittiseen kiistaan.

”Copinhilla on laajempi hallituksenvastainen agenda, ja olemme valitettavasti joutuneet sen taistelutantereeksi.”

Hondurasin presidentti syrjäytettiin vuonna 2009 tavalla, jonka kansainvälinen yhteisö tuomitsi vallankaappaukseksi. Sen jälkeen parlamentti myönsi vuonna 2010 toimiluvat kymmenille vesivoimahankkeille, mukaan lukien Agua Zarcalle.

Kansalaisjärjestö Copinh pitää vuoden 2009 tapahtumia vallankaappauksena ja sen jälkeisiä hallituksia laittomina. Tästä syystä se näkee myös sen jälkeen myönnetyt kaivos- ja vesivoimahankkeet laittomina.

Pohjois- ja Etelä-Amerikan ohjelmajohtaja Erika Guevara-Rosas ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista pitää Finnfundin selitystä ongelmallisena.

”Finnfund rahoittaa projektia alkuperäiskansojen yhteisöjen alueella. Heillä on velvollisuus varmistaa, että heillä on paikallisten asukkaiden hyväksyntä. Olisi naiivia tällaisessa tilanteessa sanoa, että he vain rahoittavat hanketta ja joutuivat sisäpolitiikan uhreiksi”, Guevara-Rosas sanoo HS:lle puhelimitse.

”Hondurasissa tapetaan ihmisiä tällaisten projektien ympärillä. Ulkomaisten rahoittajien tulisi miettiä, ovatko he osaltaan pahentamassa olosuhteita, joissa nämä konfliktit tapahtuvat”, hän sanoo.

Honduras on maailman vaarallisimpia maita ympäristö- ja maaoikeusaktivisteille. Global Witness -järjestön mukaan maassa tapettiin vuosien 2010–2014 aikana 101 aktivistia.

Toistaiseksi rahoittajat ovat vasta keskeyttäneet rahansiirrot Agua Zarcalle. Rahoituksen jatko on yhä auki.

Finnfundin mukaan valtaosa paikallisista asukkaista kannattaa edelleen voimalaa.

Sen selvitysten mukaan vastustus keskittyy etupäässä yhteen La Tejeran kylään. Voimalayhtiöllä on muista kylistä tukikirjeitä, ja verkosta löytyy uutisvideoita myös mielenosoituksista Berta Cáceresia vastaan.

Kansalaisjärjestö Copinh on kuitenkin kyseenalaistanut joidenkin suostumusten aitouden. Eräällä allekirjoitusten listalla on mukana paikallisia, jotka ovat myöhemmin sanoneet, etteivät he osaa kirjoittaa.

Erika Guevara-Rosasin mielestä olennaista ei ole, kannattaako enemmistö hanketta. ”Se ei riitä. Jos osa paikallisista yhteisöistä vastustaa hanketta, silloin käsillä on ongelma”, hän sanoo.

Finnfundin mukaan paikallinen vastustus alkoi, kun voimalayhtiön rahoittama kylien sähköistys ei edennyt suunnitellusti ja kiinalaisesta urakoitsijasta tuli valituksia.

Kiinalainen rakennusyhtiö vetäytyi hankkeesta vedoten konflikteihin sen ympärillä.

Finnfund antaa ymmärtää toisin. Sen verkossa julkaiseman tiedotteen mukaan kiinalaisyritys ”irtisanottiin työn heikon etenemisen takia”.

Myöhemmin tiedote oli muutettu ilman erillistä mainintaa muotoon ”sopimus purettiin yhteisymmärryksessä”. Finnfund sanoi, ettei se halunnut saada maineestaan tarkan kiinalaisyhtiön lakimiehiä peräänsä.

Hondurasilaisen kansalaisaktivistin Alba Ochoan mukaan Copinh-järjestön ammuttu johtaja Berta Cáceres näki voimalan osana isompaa taistelua alkuperäiskansojen oikeuksista. Ochoa tunsi Cáceresin.

”Hänelle kyseessä ei ollut vain pala maata tai vähän vettä. Lenca-kansalle joki on osa elämää”, Ochoa kertoo pääkaupungista Tegucigalpasta puhelimitse.

Hän sanoo Cáceresin saaneen vuosien ajan henkeensä kohdistuneita uhkauksia. Niistä tämä syytti myös paikallisen voimalayhtiön DESA:n edustajia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kyseenalaistaneet rikostutkinnan. Cáceresin murhan ainoaa todistajaa, meksikolaista aktivistia ei ole päästetty pois maasta.

”Olemme huolissamme hänen turvallisuudestaan ja todisteiden käsittelystä. Poliisi on hakenut kuulusteluihin Copinhin jäseniä, mutta ei niitä, joita Cáceres syytti uhkailustaan”, Erika Guevara-Rosas sanoo.

Suomalaisten ja hollantilaisten rahoittajien on määrä matkustaa jossain vaiheessa Hondurasiin selvittämään vesivoimalan tilannetta.

Suomalaisyrityksiä seuraavan Finnwatchin toiminnanjohtajan Sonja Vartialan mielestä Finnfund keskittyy voimalakonfliktissa paljon teknisiin seikkoihin.

”Pato on melko pieni, mutta ongelma ei ole välttämättä tekninen vaan se, että siellä on konflikti osan paikallisväestöstä kanssa. He kokevat, ettei jokeen saa koskea”, Vartiala sanoo

Jaakko Kangasniemen mukaan asukkaiden kuulemiseksi on tehty paljon enemmän kuin tämän kokoisissa hankkeissa yleensä vaaditaan.

Toistaiseksi voimalan rakennustyöt jatkuvat, ainakin niin kauan hankeyhtiön rahat riittävät. Finnfund korostaa, että hankkeesta luopuminen tarkoittaisi, että kehitysvaikutukset – esimerkiksi sähkö ja työpaikat – jäisivät saamatta. Sen sijaan on saatu kansainvälistä huomiota kerännyt konflikti, josta ei ole helppoja poistumisteitä.

Jorge Cabrera / Reuters
Alkuperäiskansoihin kuuluvat hondurasilaiset osoittivat mieltään Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa. He vaativat ympäristöaktivisti Berta Cáceresin kuoleman oikeudenmukaista selvittämistä.
Alkuperäiskansoihin kuuluvat hondurasilaiset osoittivat mieltään Hondurasin pääkaupungissa Tegucigalpassa. He vaativat ympäristöaktivisti Berta Cáceresin kuoleman oikeudenmukaista selvittämistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat