Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FBI sai murrettua iPhonen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi sai todennäköisesti apua iPhonen murtamiseen kännyköiden tutkimiseen erikoistuneelta israelilaisyritykseltä.

Ulkomaat
 
Lucy Nicholson / Reuters
”FBI, älä murra puhelimamme”, luki FBI:n murtoaikeita vastustaneeseen mielenosoitukseen osallistuneen miehen puhelimen näytöllä.
”FBI, älä murra puhelimamme”, luki FBI:n murtoaikeita vastustaneeseen mielenosoitukseen osallistuneen miehen puhelimen näytöllä. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Tästä on kyse

Apple varoitti FBI:n vaatimusten seurauksista

 Apple kieltäytyi auttamasta viranomaisia iPhonen salauksen murtamisessa vetoamalla käyttäjien yksityisyyteen. Se piti vaatimusta vaarallisena ennakkotapauksena.

 Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI nosti oikeusjutun Applea vastaan. Se vaati puhelimen tietoja joukkosurman tutkintaan.

 FBI sai kuitenkin murrettua suojauksen ja luopui oikeusjutusta.

Pitkä kiista matkapuhelimien tietoturvasta sai yllätyskäänteen, kun Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI kertoi onnistuneensa murtamaan rikostutkinnassa iPhone-puhelimen suojauksen.

Aiemmin FBI oli vaatinut puhelimen valmistanutta Apple-yhtiötä auttamaan suojauksen murtamisessa. Apple kieltäytyi. Sen seurauksena FBI nosti oikeusjutun Applea vastaan.

Maanantaina FBI kuitenkin kertoi päässeensä puhelimen tietoihin käsiksi ulkopuolisen avun turvin. FBI luopui oikeusjutusta.

Liittovaltion poliisi ei nimennyt auttajaa, mutta tietoturva-alan piireissä uskotaan, että kyseessä on israelilainen Cellebrite-yritys. Se oli jo aiemmin tarjoutunut auttamaan Yhdysvaltain viranomaisia tutkinnassa.

Cellebrite on erikoistunut mobiililaitteiden tutkintaan. Se myy palvelujaan muun muassa tiedustelupalveluille, poliisille ja muille viranomaistahoille. Se on toinen maailmalla tunnetuista tämän alan yrityksistä. Toinen on ruotsalainen MSAB.

”Suomen viranomaisilla on myös Cellebriten laitteita, joilla imuroidaan ja kopioidaan tutkintaa varten tietoja kännyköistä. Uusimmissa matkapuhelimissa laite ei toimi. Sopii siis hyvin, että juuri tämä yritys haluaa kokeilla, miten hyvin suojattuun iPhoneen päästäisiin murtautumaan”, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

FBI vaati puhelimen suojauksen murtamista liittyen Kalifornian San Bernardinossa viime joulukuussa tapahtuneeseen joukkosurmaan.

Artikkeliin liittyvät

Kaksi kiväärein aseistautunutta hyökkääjää tappoi 14 ihmistä ja haavoitti noin 30:tä kehitysvammaisten palvelukeskuksessa. Murrettu puhelin kuului toiselle hyökkääjistä.

Apple on rakentanut uusimpiin puhelinmalleihinsa niin vahvan suojauksen, ettei sen murtamista ole pidetty tavanomaisin keinoin mahdollisena. Yhtiö on puolustanut voimakkaasti ihmisten oikeutta yksityisyyteen ja viestintäsalaisuuteen.

Applen mukaan salauksen murtaminen yksittäistapauksessa veisi luottamuksen koko viestinnän luottamuksellisuuteen ja olisi vaarallinen ennakkotapaus.

Hyppösen mukaan iPhonen tietoihin on mahdollisesti päästy käsiksi teoriassa yksinkertaisella mutta käytännössä vaikealla keinolla: kokeillaan riittävästi pin-koodeja.

”Ongelmahan on se, että kun kokeilet iPhonessa kymmenen kertaa väärää koodia, laite lukkiutuu lopullisesti. He ovat siis ehkä fyysisesti avanneet puhelimen ja kopioineet sen muistipiirit”, Hyppönen arvioi.

Sitten puhelimeen on kokeiltu yhdeksää pin-koodia. Tämän jälkeen kopioidut tiedot on palautettu puhelimeen, jolloin se ehkä unohtaisi, että pin-koodeja on jo kokeiltu. Näin olisi jatkettu, kunnes oikea koodi löytyy.

”Tämä on siis puhdasta spekulaatiota”, Hyppönen sanoo.

”Joka tapauksessa menetelmä on niin työläs ja vie niin pitkän aikaa, etteivät tavalliset rikolliset sellaiseen ryhtyisi. Tavallisen iPhonen käyttäjän ei siis tarvitse olla huolissaan omasta tietoturvastaan.”

Mobiililaitteiden tietoturva on Hyppösen mukaan ylipäätään parempi kuin tietokoneiden, koska mobiililaitteita ei voi ohjelmoida.

Hänen mielestään on hyvä, että FBI onnistui saamaan haluamansa tiedot ilman, että tuomioistuin olisi pakottanut Applen murtamaan asiakkaansa tietoturvan.

”Pisteet Applelle siitä, että se ei suostunut heikentämään laitteidensa turvallisuutta. Ja pisteet FBI:lle siitä, että saivat sen auki. Kaikki tietysti toivoivat, että FBI saisi tutkintaan tarvitsemansa tiedot.”

Hyppönen uskoo, että viranomaisten ja matkapuhelinten valmistajien kissa ja hiiri -leikki tietoturvasta jatkuu.

”Debatti ei pääty tähän. Aina tulee uusia puhelimia ja tämäkin aukko voidaan tukkia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat