Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian hallituskoalitio hajoaa – presidentti Dilma Rousseffin asema käy yhä tukalammaksi

Ulkomaat
 
ADRIANO MACHADO / Reuters
Brasilian presidentti Dilma Rousseff.
Brasilian presidentti Dilma Rousseff. Kuva: ADRIANO MACHADO / Reuters

Brasilian presidentin Dilma Rousseffin hallituskoalition suurin liittolaispuolue, keskustalainen PMDB jättää hallituksen.

Se suistaa poliittisesta eloonjäämisestään kamppailevan presidentin entistä hankalampaan tilanteeseen ja voi lisätä viraltapanon todennäköisyyttä.

Itsekin korruptioskandaalien tahraama PMDB-puolue kokoontui tiistaina päättämään asiasta. Sen vaikuttajat pitivät etukäteen lähes varmana, että puolue lähtee hallituksesta.

Brasilialaisten tiedotusvälineiden mukaan päätös erosta syntyi vain kolmessa minuutissa kannustushuutojen saattelemana.

Työväenpuoluetta edustava Dilma Rousseff kamppailee asemastaan vaikean taantuman, korruptioskandaalien ja mielenosoitusten keskellä.

Hän tapasi liittolaispuolueensa ministereitä maanantaina ja yritti vedota näiden jäämisen puolesta.

Ideologisesti hajanainen PMDB on Brasilian suurin puolue. Sen ja vasemmistolaisen Työväenpuolueen liitto on ollut ailahtelevainen, mutta silti puolueen tuen menetys olisi paha suonenisku asemastaan kamppailevalle presidentille.

Kongressin edustajainhuoneessa on vireillä prosessi Rousseffin viraltapanemiseksi. Sen etenemiseksi senaattiin Rousseffin vastustajat tarvitsevat 2/3 edustajainhuoneen äänistä.

PMDB:llä on 513-jäsenisessä edustajainhuoneessa 69 paikkaa.

Hallitus pelkää, että suurimman liittolaispuolueen ero vetää perässään hallituksen riveistä myös muita.

Presidentti kutsui apuun neuvotteluihin myös tukijansa, ex-presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan. Tämä nimitettiin erikoisessa draamassa vähän aikaa sitten ministeriksi, mutta tuomioistuin hylkäsi nimityksen. Korkein oikeus tulee vielä käsittelemään asiaa.

Muodollisesti presidentin viraltapanoaloitteiden perusteena on valtion kirjanpidon vääristely budjettivajeen peittämiseksi. Presidentin suosiota syö kuitenkin myös taantuma ja öljy-yhtiö Petrobrasiin liittyvä suuri korruptioskandaali, jossa on nimettynä poliitikkoja kautta koko poliittisen kentän.

Rousseff toimi aiemmin energiaministerinä ja Petrobrasin hallituksen puheenjohtajana. Petrobrasin korruptioon on arvioitu huvenneen ainakin pari miljardia dollaria.

Rousseff valittiin uudelle kaudelle niukin luvuin vuonna 2014. Vaalikampanja jakoi Brasiliaa katkerasti, ja viime aikoina maa on ollut yhä kärjekkäämmin jakautunut.

Työväenpuolueen tukijat syyttävät oppositiota vallankaappausyrityksestä. Myös osa vasemmistosta arvostelee kuitenkin puolueen pettäneen vaalilupauksensa.

Presidentin tilalle mahdollisesti astuva varapresidentti Michel Temer (PMDB) on niin ikään tutkittavana korruptiosta, kuten ovat myös kongressin edustajainhuoneen ja senaatin puhemiehet.

Presidentin viraltapanoa käsittelevän edustajainhuoneen komitean 65 jäsenestä 37 on syytteessä korruptiosta tai muista vakavista rikoksista. Komiteassa on jäseniä sekä oppositiosta että hallituskoalitiosta.

Brasilian edustajainhuoneen 513 jäsenestä 303 on tutkittavana tai syytteessä vakavista rikoksista. Senaatin 81 jäsenestä samassa tilanteessa on 49, kertoo kansalaisjärjestö Transparência Brasilin selvitys.

Korruptioepäilyt varjostavat myös Rio de Janeiron kesäolympialaisia, jotka käynnistyvät 5. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat