Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmarin uusi presidentti vannoi virkavalansa – yli puolen vuosisadan sotilasvalta päättyy

Myös rauhannobelisti Aung San Suu Kyi saa paikan uudesta hallituksesta. Hänen odotetaan käytännössä ohjaavan uutta presidenttiä.

Ulkomaat
 
SOE ZEYA TUN / Reuters
Myanmarin uusi presidentti Htin Kyaw (kesk.), ensimmäinen varapresidentti Myint Swe (vas.) ja toinen varapresidentti Henry Van Thio vannoivat virkavalansa keskiviikkona.
Myanmarin uusi presidentti Htin Kyaw (kesk.), ensimmäinen varapresidentti Myint Swe (vas.) ja toinen varapresidentti Henry Van Thio vannoivat virkavalansa keskiviikkona. Kuva: SOE ZEYA TUN / Reuters

Entinen sotilasdiktatuuri Myanmar sai tänään keskiviikkona ensimmäisen siviilipresidentin yli puoleen vuosisataan, kun uusi presidentti Htin Kyaw vannoi virkavalansa.

Htin Kyaw, 69, on Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Aung San Suu Kyin läheinen ystävä. Aung San Suu Kyi ei itse voinut päästä presidentiksi sotilasjuntan laatiman perustuslain takia, mutta hän on ilmoittanut ohjaavansa hallitusta joka tapauksessa.

Htin Kyaw on ensimmäinen siviili Myanmarin eli entisen Burman johdossa sitten vuoden 1962, jolloin sotilasjuntta kaappasi vallan. Hän korvaa tehtävässä entisen kenraalin Thein Seinin.

Htin Kyawin nousun presidentiksi mahdollisti NLD-puolueen voitto viime marraskuussa järjestetyissä vaaleissa. Odotukset NLD:n johtamalle hallitukselle ovat korkeat.

”Maa on valmis ja nälkäinen muutokselle”, sanoi politiikantutkija Khin Zaw Win uutistoimisto AFP:lle.

Myanmarissa on tehty paljon muutoksia jo presidentti Thein Seinin aikana, ja maahan on alkanut valua turisteja ja sijoittajia.

Htin Kyawin ja Aung San Suu Kyin hallinto joutuu kuitenkin edelleen tasapainoilemaan armeijan kanssa, koska perustuslaki on taannut armeijalle automaattisesti neljänneksen parlamenttipaikoista sekä tärkeitä ministerinpaikkoja.

Myös Suu Kyi ottaa ministerin paikan hallituksesta. Hänen on ennakoitu ottavan vastuulleen neljä ministerin salkkua, joihin kuuluisivat presidentin kanslia, ulkoasiat, energia ja koulutus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat