Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja kielsi Finnairia lentämästä Huippuvuorille – lipun ostaneille rahat takaisin

Finnair ehti myydä reitille lippuja monta kuukautta.

Ulkomaat
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Turisteja venematkalla Isfjorden-vuonossa Huippuvuorilla vuonna 2008.
Turisteja venematkalla Isfjorden-vuonossa Huippuvuorilla vuonna 2008. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Finnair peruuttaa kaikki ensi kesäksi suunnitellut lennot Norjan Huippuvuorille. Norjan viranomaiset eivät myöntäneet lentoyhtiölle lupaa lentää Huippuvuorten Svalbardiin.

”EU:n ja Eta-maiden välinen open skies -sopimus ei koske Svalbardia. Haimme lupaa lentoihin marraskuussa 2015 ja odotimme sen saavamme”, Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä sanoo.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kielto perustuu Suomen ja Norjan kahdenväliseen ilmailusopimukseen, joka tehtiin vuonna 1978. Se estää lennot Huippuvuorille.

Open skies -sopimus antaa sopijamaille luvan lentää toistensa ilmatilassa.

Finnair tiedotti Huippuvuorten reittilentojen aloittamisesta jo viime elokuussa, ja se on myynyt lentoja useiden kuukausien ajan. Huippuvuorille oli tarkoitus lentää kesäkuun alusta elokuun loppuun kolmena päivänä viikossa. Myytyjen lippujen määrää yhtiö ei paljasta.

”Nyt olemme yhteydessä lipun ostaneisiin ja maksamme asiakkaille peruutetun lennon hinnan takaisin. Muita kuluja emme maksa, koska tieto peruutuksesta tulee matkustajille hyvissä ajoin”, Tallqvist sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (kkv) mukaan asia ei ole ihan näin selvä. Jos kuluttaja on esimerkiksi maksanut majoituksen ilman peruutusoikeutta, vastuu voi kuulua lentoyhtiölle.

”Ennakkotapausta tällaisesta tilanteesta, jossa lentoyhtiö on alkanut myydä lentoja, vaikka sillä ei ole tarvittavia lupia ja sitten lennot joudutaankin peruuttamaan, ei muistaakseni ole”, ylitarkastaja Satu Toepfer kkv:stä sanoo.

Jos majoittaja ei suostu palauttamaan ennakkomaksua, siitä kannattaa Toepferin mukaan hakea vahingonkorvausta Finnairilta. Jos lentoyhtiö kieltäytyy maksamasta, riidan voi viedä kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi.

”Jos kyseessä on valmismatka, kuluttajalla on kiistattomasti oikeus saada rahat takaisin koko paketista tai tilalle korvaava matka.”

Huippuvuorilla tieto viranomaisten päätöksestä otettiin järkytyksellä vastaan. Suomesta tulevista matkailijoista odotettiin piristystä arktisten saarten matkailulle.

”Se on yllättävää ja jokseenkin käsittämätöntä. Emme osanneet ennustaa, että tästä tulisi este matkailun kehittämiselle Huippuvuorilla”, sanoi johtaja Ronny Brunvoll Visit Svalbard -matkailupalvelusta NRK:lle.

Noin 2 600 asukkaan Huippuvuorilla on toivottu, että turismilla saataisiin luotua lisää ympärivuotisia työpaikkoja. Tromssan ja Huippuvuorten aluejohtaja Christian Chramer sanoo, että Finnairin lennot olisivat tuoneet Huippuvuorille 3 000 matkailijaa kolmen kuukauden aikana.

Norjan liikenneministeri Ketil Solvik-Olsen ymmärtää NRK:n mukaan ongelman, mutta ei halua ottaa kantaa ennen kuin asia on loppuunkäsitelty.

Ministeri Solvik-Olsen sanoo, että Finnairilla on kolme viikkoa aikaa valittaa päätöksestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat