Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin korkein johtaja: Tulevaisuus on ohjuksissa, ei neuvotteluissa

Länsivastaisena tunnettu ajatollah Ali Khamenei on kehottanut välttämään enempää lähentymistä Yhdysvaltojen kanssa.

Ulkomaat
 
REUTERS
Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei.
Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei. Kuva: REUTERS

Iranin korkein johtaja, ajatollah Ali Khamenei puolusti tiukasti maansa tekemiä ohjuskokeita ja samalla näpäytti uudistusmielisiä voimia, joita Iranin presidentti Hassan Ruhani edustaa.

”Ne, jotka kuvittelevat tulevaisuuden olevan neuvotteluissa eikä ohjuksissa, ovat joko tietämättömiä tai pettureita”, Khamenei sanoi virallisilla verkkosivuillaan keskiviikkona julkaistussa tekstissä uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Jos islamilainen tasavalta pyrkii neuvotteluihin ilman että sillä on puolustuskykyä, sen pitää perääntyä minkä tahansa heikon maan uhkausten edessä.”

Korkeimmalla johtajalla on ylin valta sekä uskonnollisissa että poliittisissa asioissa.

Iran ja länsimaat solmivat viime kesänä Khameneinkin tukeman ydinsovun, mikä rajoittaa Iranin mahdollisuuksia hankkia ydinase ja purkaa Iraniin kohdistettuja pakotteita. Sopimus astui voimaan tammikuussa.

Länsivastaisena tunnettu Khamenei on kuitenkin kehottanut välttämään enempää lähentymistä Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kanssa sekä säilyttämään taloudellisen ja sotilaallisen voiman Iranin omissa käsissä.

Maaliskuun alussa Iran testasi ballistisia ohjuksia kokeissa, joilla se pyrki luultavasti osoittamaan, että ydinsopu ei vaikuta sen muihin puolustussuunnitelmiin. Muiden muassa Yhdysvallat piti ohjustestejä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastaisina.

Khamenein tuore ohjuskommentti kertoo kuilusta Iranin vanhoillisten ja uudistusmielisten voimien välillä.

Helmikuun lopussa uudistusmieliset voittivat selvästi Iranin parlamenttivaalit, mikä kertoi, että kansa toivoo Iranin avautuvan ulkomaailmalle.

Uudistusmieliset saavuttivat vaaleissa toisenkin voiton, joka voi osoittautua vielä merkittävämmäksi. Kahdeksan vuoden toimikaudelle valittu ”asiantuntijoiden kokous”, eräänlainen uskonnollinen neuvosto, valitsee tarvittaessa maalle uuden korkeimman johtajan. Khamenei on 76-vuotias, joten seuraajan nimittäminen saattaa hyvinkin tulla nykyisen neuvoston tehtäväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat