Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjänkieliset innostuivat virosta – ilmaisille kielikursseille tungeksii väkeä

Venäjää puhuvia riittää Tallinnassa tungokseksi asti kursseille ja keskusteluryhmään, jossa on mahdollisuus oppia viroa.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Venäjä–viro kieliryhmä tapasi tallinnalaisella Kelm-klubilla. Opiskelemassa oli venäläinen Inna Polotnjanaja (vas.), vironvenäläinen Alina Košeleva, valkovenäläiset Victor Astapov ja Anastasia Astapova, vironvenäläinen Roman Ridal ja äidinkielenään viroa puhuvat Holger Kiik ja Laura Välik.
Venäjä–viro kieliryhmä tapasi tallinnalaisella Kelm-klubilla. Opiskelemassa oli venäläinen Inna Polotnjanaja (vas.), vironvenäläinen Alina Košeleva, valkovenäläiset Victor Astapov ja Anastasia Astapova, vironvenäläinen Roman Ridal ja äidinkielenään viroa puhuvat Holger Kiik ja Laura Välik. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Alle 40-vuotiaat vironvenäläiset osaavat viroa

 Viron väestöstä neljännes puhuu äidinkielenään venäjää, tallinnalaisista yli 40 prosenttia. Maan ainoa virallinen kieli on viro.

 Vironvenäläisistä alle 40 prosenttia arvioi puhuvansa, kirjoittavansa ja ymmärtävänsä hyvin viroa.

 Yli 40-vuotiaiden virolaisten venäjän taito on parempaa kuin samanikäisten venäjänkielisten viron taito, kun taas nuoremmilla tilanne on päinvastainen, kertoo Viron kulttuuriministeriön vuonna 2015 julkaisema selvitys.

Tallinna

Enää ei voi väittää, etteivätkö Viron venäjänkieliset haluaisi opiskella viroa. Ilmaisille kielikursseille tulijoita olisi kymmenen kertaa enemmän kuin niillä on paikkoja.

Maanantai-iltaisin Tallinnan vanhassakaupungissa pubiin kokoontuu ryhmä, joka ei anna täysien kurssien jarruttaa kielen oppimista.

Kynttilät valaisevat pöytäseurueita kulttuuriklubi Kelmissä. Kymmeniä venäjänkielisiä ja muutama vironkielinen on kokoontunut teelasilliselle. Idea on opettaa kieltä vastavuoroisesti ja tutustua.

”Opiskelin koulussa viroa toisesta luokasta alkaen, mutten käyttänyt sitä”, sanoo logistiikan opiskelija ja bussinkuljettaja Roman Ridal, 28.

Ridal kävi venäjänkielistä koulua Lasnamäen kaupunginosassa, jossa enemmistö asukkaista puhuu venäjää. Ridalin vieressä sohvalla istuu toinen Lasnamäen poika, filosofian opettaja ja opiskelija Holger Kiik, 25, joka kuului lähiön vironkieliseen vähemmistöön. ”Opiskelin venäjää viisi vuotta koulussa, mutten oppinut juuri mitään”, sanoo Kiik.

Hän kävi vironkielistä koulua Kadriorgin kaupunginosassa.

Tallinnan väestöstä yli 40 prosenttia on venäjänkielisiä ja reilu puolet vironkielisiä. Ryhmät eivät välttämättä kohtaa arjessa.

Tallinnalaiset jakaantuvat etnisen taustan mukaan osin omille kuntosaleilleen, baareihinsa, kouluihinsa ja työyhteisöihinsä. He myös äänestävät pääpiirteissään eri puolueita.

”En halua elää kaupungissa, jossa ihmiset elävät rinnakkaisissa maailmoissa. Ei ole tervettä, jos olemme samassa kaupungissa mutta emme ymmärrä toisiamme”, sanoo kieliryhmän perustaja Holger Kiik.

Samaa mieltä on moni muukin. Facebookin kieliryhmässä on yli 1 700 jäsentä, ja sadat ovat käyneet paikalla.

Neljä vuotta sitten kaikki alkoi kielen opiskelusta, mutta myöhemmin tämä on muuttunut yhteiskunnalliseksi projektiksi, Holger Kiik sanoo.

Venäjänkielisiä on Virossa arvosteltu haluttomuudesta oppia maan virallinen kieli. Mutta kiinnostus kielen opiskelua kohtaan näkyy myös virallisten, maksuttomien kielikurssien suosiossa.

Kotoutusta järjestävä Integraatio- ja muuttoliikesäätiö Misa alkoi viime syksynä järjestää ilmaisia viron kursseja EU:n sosiaalirahaston tuella.

”Ilmoittautuneita oli elokuussa yli kuusi tuhatta. Suunniteltuja opiskelupaikkoja oli 540”, sanoo säätiön kieli- ja kulttuuriohjelman johtaja Jana Tondi.

Tämän vuoden aikana säätiö järjestää koulutuksen kahdelle tuhannelle, joista enemmistö on jo aloittanut kursseilla. Jonottajat pääsevät oppiin jossakin vaiheessa, sillä rahoitus on taattu vuoteen 2020.

Kelm-klubilla tee maksaa euron, eikä kieliryhmäläisille kerry muita kuluja.

Samaan pöytäseurueeseen Kiikin ja Ridalin kanssa kuuluu kaksi viroa ja viisi venäjää äidinkielenään puhuvaa.

Osa heistä on syntynyt Virossa, osa muuttanut hiljattain Venäjältä tai Valko-Venäjältä.

Kieliryhmäläiset sinuttelevat ja puhuttelevat toisiaan etunimillä. Välillä pöytään istahtaa uusi ihminen.

Puheenaiheet vaihtuvat kepeästi: Mitä fobioita sinulla on? Mistä vuodenajasta pidät eniten? Onko energian saannin kannalta parempi olla riippuvainen Venäjästä vai auringosta?

Venäjänkielisiä motivoi viron opiskeluun se, että maan ainoan virallisen kielen sujuvaa taitoa edellytetään monilla työ- ja opiskelupaikoilla.

Kansalaisuuskokeissakin vaaditaan alkeiden hallintaa. Kieliryhmäläisillä on laajemmat tavoitteet.

Marko Mumm
Roman Ridal pelasi pöytätennistä kieliryhmäläisten kanssa.
Roman Ridal pelasi pöytätennistä kieliryhmäläisten kanssa.

Venäläinen myyjä Inna Polotnjanaja haluaa vitsailla viroksi ja edetä työelämässä. Hän on käynyt alkeiskurssilla, jonka valtio korvasi hänelle takautuvasti kokeen läpäisyn jälkeen. Lisäksi hän on osallistunut työvoimatoimiston järjestämille kursseille.

”Ilman kursseja en olisi päässyt edes vaatekaupan myyjäksi. Nyt haluaisin jotakin parempaa”, Polotnjanaja sanoo.

Alina Košeleva ei tarvinnut viroa vanhassa venäjänkielisessä kylässä Peipsijärven rannalla, vaikka kieltä koulussa opetettiin.

Nyt hän käyttää kieltä päivittäin työssään vakuutusyhtiössä ja käy myös kursseilla.

”Haluan ymmärtää virolaisia”, sanoo Košeleva.

Energia-asiantuntija Victor Astapovilla on jo alansa töitä. Hänkin haluaa yksinkertaisesti ymmärtää virolaisten puhetta, koska asuu Virossa.

”Minua hävetti, kun olin asunut täällä kaksi vuotta enkä osannut kieltä”, sanoo valkovenäläinen kansatieteilijä Anastasia Astapova.

Venäjänkielinen Roman Ridal taas koki, etteivät virolaiset usein viitsineet puhua hänen kanssaan, koska kielitaito oli alkeellinen. Venäjänkieliset taas ujostelevat puhua viroa, jos se ei ole täydellistä.

”En halua tehdä itsestäni pelleä”, sanoo Ridal. ”Kieliryhmässä on mahdollisuus puhua virolaisen kanssa.”

Marko Mumm
Vironvenäläinen Alina Košeleva opiskelee viroa, koska haluaa ymmärtää virolaisia.
Vironvenäläinen Alina Košeleva opiskelee viroa, koska haluaa ymmärtää virolaisia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat