Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-kanta repii Britannian hallitusta pääministeri Cameron on hätää kärsimässä

Ulkomaat
 
DYLAN MARTINEZ / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron puhui toimittajille EU-maiden johtajien tapaamisen jälkeen Brysselissä helmikuussa. Cameron haluaisi pitää Britannian EU:ssa, mutta on helisemässä kantansa kanssa jopa omassa hallituksessaan.
Britannian pääministeri David Cameron puhui toimittajille EU-maiden johtajien tapaamisen jälkeen Brysselissä helmikuussa. Cameron haluaisi pitää Britannian EU:ssa, mutta on helisemässä kantansa kanssa jopa omassa hallituksessaan. Kuva: DYLAN MARTINEZ / Reuters
Tästä on kyse

Kansa päättää kesäkuussa

 Britannian kansanäänestys EU-jäsenyyden tulevaisuudesta järjestetään juhannusviikolla 23. kesäkuuta.

 Äänestäjät valitsevat kahdesta vaihtoehdosta: jäädäkö EU:hun vai erotako.

 Brittien lisäksi äänioikeus on maassa asuvilla Irlannin, Maltan ja Kyproksen kansalaisilla.

 Britannia liittyi EU:ta edeltävään yhteisöön 1973 ja järjesti edellisen kansanäänestyksen jäsenyydestä 1975.

Lontoo

Ylevillä periaatteilla voi joskus olla ankeat käytännön seuraamukset.

Britannian pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa kunnioittaa ministeriensä mielipiteenvapautta: kukin kampanjoikoon EU-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan omatuntonsa mukaan.

Hallituksen jäseniä ei tarvinnut kahdesti kehottaa. Jokainen valitsi puolensa. Nyt Cameron on hätää kärsimässä. Konservatiivihallitus on jakautunut, eikä pääministeri voi luottaa ministereihinsä.

Kesäkuussa koittava EU-kansanäänestys tekee tuhoaan Britannian konservatiivipuolueessa. Hallitus, kansanedustajat ja ruohonjuuritaso ovat jakautuneita sen suhteen, pitäisikö Britannian erota EU:sta vai ei.

Cameronia vastaan ovat asettautuneet muun muassa hänen vanha kaverinsa oikeusministeri Michael Gove ja Lontoon suosittu pormestari Boris Johnson.

Työ- ja eläkeministeri Iain Duncan Smith meni vieläkin pidemmälle. Tiukka EU-skeptikko ja aikoinaan konservatiivipuoluetta itsekin johtanut Duncan Smith erosi hallituksesta.

Virallinen selitys oli, että ministeri kyllästyi hallituksen leikkauslinjaan. Yleinen tulkinta kuului, että Duncan Smith valmisteli asettautumistaan EU-eroa kannattavan kampanjan nokkamieheksi huhtikuussa.

Ministerien jakautuminen ei voi olla vaikuttamatta hallituksen työskentelyyn. The Times -lehti raportoi, että Cameron olisi pitänyt hallituksen kokouksen kokoonpanossa, josta EU-eroa kannattavat ministerit oli jätetty pois. Aiemmin Cameronin kerrottiin pihtaavan taustapapereita, joista olisi hyötyä Brexit-leirin ministereille.

Downing Street on torjunut väitteet. Ulkopuoliset voivat kuitenkin vain arvailla, mitä hallituksen sisällä tapahtuu.

”David välttää jopa katsekontaktia, jos hän ohittaa euroskeptikkoja käytävällä. Tunnelmat ovat kuin koulussa, jos on häirinnyt suosittua porukkaa”, sisäpiirilähde kuvaili The Daily Telegraph -lehdelle.

Äänestäjien pelottelussa kumpikin leiri on vahvoilla.

Keskiviikkona EU-eroa kannattava apulaisoikeusministeri Dominic Raab esitti, että EU-jäsenyys vaarantaa Britannian turvallisuuden, kun vaaralliset EU-kansalaiset pääsevät liian helposti Britanniaan.

Raab kehotti EU:n sijaan tiivistämään yhteistyötä Yhdysvaltain, Australian, Uuden-Seelannin ja Kanadan kanssa.

Taustalla vaikuttavat Brysselin terrori-iskut. Terrorismin uhka ja EU:n siirtolaiskriisi pelaavat Britanniassa juuri EU-eroa kannattavan leirin pussiin.

EU-jäsenyyttä ajavat leiri on yrittänyt painottaa eron haitallista vaikutusta Britannian taloudelle. Talousargumentteja jäsenyyden puolesta on esittänyt myös Englannin keskuspankki.

Yksiselitteisiä lukuja EU-jäsenyyden tarkasta rahallisesta arvosta – tai hinnasta – on mahdotonta esittää. Siksi etenkin maahanmuuttoon liittyvät uhat korostuvat keskustelussa.

Cameron on sanonut, että hän ei eroa pääministerin tehtävistä, kävipä kansanäänestyksessä miten tahansa.

Kansa voi olla toista mieltä. Ipsos Mori -mielipidemittauksen mukaan lähes puolet vastanneista haluaa Cameronin eroavan, jos tämä häviää kansanäänestyksen. Brexit-puolen voitto aloittaisi todennäköisesti Cameronin lähtölaskennan.

Mielipidemittauksia EU-kannoista on teetetty reilun kuukauden aikana 18. Enemmistö mittauksista ennustaa EU-jäsenyyden kannattajien voittavan.

Erot ovat kuitenkin pienet. Vedonlyöntitoimistojen kertoimien mukaan EU-eron todennäköisyys on noin yksi kolmesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat