Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oma päätös vai pakko?

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen

Venäjän rooli Itä-Ukrainan kapinallisalueilla on tuskin kenellekään enää yllätys, vaikka Venäjä sen kiistääkin.

Asia on ollut ilmiselvä viimeistään loppukesästä 2014, jolloin kapinallisjoukot aloittivat vastahyökkäyksensä ja pakottivat Ukrainan joukot vetäytymään. Se ei olisi onnistunut ilman venäläisjoukkoja.

Venäjällä oli toki keskeinen rooli jo aiemmin. Kun separatistit alkoivat keväällä 2014 vallata hallintorakennuksia, joukko oli taustaltaan hajanainen. Niin sanottujen kansantasavaltojen johto muodostui joukosta entisen valtapuolueen jäseniä, kansallismielisiä venäläisiä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Venäjä on pitänyt tämän epäluuloisen joukon edes kutakuinkin yhtenäisenä ja kyvykkäänä muodostamaan jonkinlaisen hallinnon.

Saksalaisen Bild-lehden tuoreet tiedot Itä-Ukrainaa johtavasta varjohallituksesta eivät siksi täysin yllätä. Jos ne pitävät paikkansa, ne kuitenkin vahvistavat aiempia epäilyjä selvästi.

Tutkimuslaitos International Crisis Group julkaisi helmikuussa raportin, jossa kapinallisalueiden johtajat myönsivät roolinsa olevan hyvin rajoitettu. Yksi heistä sanoi Venäjän pelaavan pitkää peliä, jossa tavoitteena on saada koko Ukraina takaisin Venäjän vaikutuspiiriin.

Tässä ajattelussa kapinallisalueilla on vain välinearvo, ne toimivat piikkinä Ukraina lihassa ja pitävät sitä heikkona. Ne voidaan tarvittaessa korvata jollakin muulla järjestelyllä.

Varsinkin, kun Moskovassa ei ilmeisesti ole täyttä yksimielisyyttä siitä, miten asia pitäisi hoitaa.

Bildin tiedoista puuttuu vielä yksi tärkeä seikka. Emme tiedä, päätetäänkö Moskovassa omasta halusta ja päätöksestä vai pakosta Donetskin asioita raitiovaunujen varaosia myöten.

Ratkaisuhan alleviivaa, kuinka vähän Moskova luottaa kapinallisalueiden johtoon. Se joutuu itse pitämään arjen pyörimässä, jotta paikallisten tuki olisi edes jonkinlaisella tasolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat